Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

dosalaszlo

Először is bocsánat a szerencsétlen fogalmazásért.
Azt írtam mennyire terveztük de azt nem mekkorára módosult a végleges rajzon.
A rajzon mellékeltem a pontos méreteit így átlag 252,5 mm vastag lesz a vízoszlop a gépben ahogy remrendes is írta a 1864 hsz-ban.
Ha teljesen teli töltenénk akkor 1454,5 liter férhet bele.
A víztartó méretei 1630 x 3534 mm Azért hosszabb mint Csíkarc számítása hogy ha a híd az egyik végén van, még felülről rá lehessen "daruzni v emelni" az 1500 x 3000 mm-es lemezt.
László

fn47xk7ei

Persze én csak egyszerű méret képletet vettem .Az enyém 4000 mm hosszra van tervezve és a tálca mérete 4400 mm , de csak a híd-plazmafej mozgási holttere miatt . Nálam nem lesz daruzás mivel csak vékony lemezre (2-3 mm )terveztem a gépemet + mellé csak 1000x2000-es táblákra amelyeket az asztalra helyezés után összeheftelek majd vágás után sarokcsiszolóval újra szétvágom-darabolom .Így könnyebb mozgatni és dolgozni az anyaggal .

fn47xk7ei

Elnézést , de elfelejtettünk gratulálni a géphez + a bátorsághoz , hogy a nyilvánosság elé mered ( vagy meritek) tenni a gépetek építésének munkafázisait  . [#taps] Én kezdeném egy kritikával ( mivel ami jónak tűnik arról felesleges túl sokat rágcsálódni ) . A tálca közepén lévő áthidaló tartó (szemre a rajz arányainak alapján 40x40-es zártszelvény tűnik ) gyengének tartom alátámasztás nélkül . Oda érdemes lenne egy 3-as lemezből egy merevítőt aláhegeszteni végig , persze pár kivágással ahol a víz át tud folyni . Mert a legnagyobb behajlás ott középen várható , mondom ezt úgy , hogy még azt sem tudom hány mm-es lemezt akartok vágni az asztalon .

dosalaszlo

Köszönöm az építő jellegű kritikát, meg is fogadom.
Az áthidaló tartót 40 x 40-es szögvasnak terveztem de az még "kevesebb" mint ha zártszelvény lenne.
Ha kész lesz a víztartály, megpróbálom azon a részen minél jobban feltámasztani. Jó ötlet a 3 mm-es lemez. Megpróbálok hétfő reggel pótlólag küldeni még egy rajzot a lézervágós emberkének.
Egyébként nekem is nagyon sokat segített ez a topik melyet igyekeztem alaposan átolvasni (kivéve az értelmetlennek tűnő vitákat), ezért gondoltam megosztok én is minél több információt.
A legnagyobb fejtörést egyébként a megfelelő gép kiválasztása okozza. Az, hogy 100A körüli teljesítményű gép
294.000 Ft S-Plasma 125H
415.000 Ft Alfaweld CUT 120I
825.000 Ft IWED CUT 130 Multiarc CNC
és a 2 millió feletti Hypertherm között van e akkora különbség ami megéri az akár ötszörös árat.
Üdv
László

fn47xk7ei

Örülök , hogy a kritikai hozzászólást nem tekinted kötekedésnek . [#eljen]A gépkiválasztáshoz viszont nem tudok hozzászólni mivel nincs elég tapasztalatom (annak ellenére ,hogy évekig dolgoztam forgalmazó cégnél , láttam is jó pár gépet belülről sőt enyhén átalakítottam + még szeretem is a témát de [#nemtudom])mert én a saját utamat járom és ez ezért egyéniség és lehetőség függő .

remrendes

A Hypertherm nagyon jo gep, de ha sajat zsebbol kell kifizetni, akkor nekem nem erne meg a felarat.

sufnituning

Én egy kicsit kiállok a sorból, mert az én gépem 2 óra alatt szétszedhető, egy fürdőszobaajtón átvihető a legnagyobb darabja is, tehát ha úgy döntenék, hogy a fürdőszobába vágnám a vasat, akkor odatelepítem egy délelőtt alatt.
A másik, hogy a hűtővizet csak 130 litert használok, még talán ezt is soknak tartom kb 70 mm vízoszlop magasság mellett. Munkavégzés előtt bekapcsolom a kis szivattyúmat, mely kb 1 perc alatt felnyomja egy hordóból a medencémet.
munka végeztével megnyitom a csapot kifolyik a lé egy szűrőn át vissza a hordóba. A maradék vizet felitatom egy ronggyal.
így nem alakul ki pára.

fn47xk7ei

"csapot kifolyik a lé egy szűrőn át vissza a hordóba. A maradék vizet felitatom egy ronggyal.
így nem alakul ki pára." .. húúúú de jó , hogy megemlítetted .[#taps] Nekem is szétszedhetőre van tervezve-építve a plazmavágó asztalom és a garázsomba volt először . Ott alatta volt nagy szerelő akna ill. a garázs kijárónál egy 25 m3-es ciszterna és persze én is tervezgettem anno a leürítését . Én hüle most meg az áttelepítés után már el is feledkeztem ezen gondolataimról !Pedig agyaltam a párán , meg mi lesz télen de eszembe sem jutott , hogy van pince a műhely alatt .Szóval nagyon örülök , hogy megemlítetted a napi leürítés lehetőséget ![#taps][#eljen]

jnf0bjtjf

Üdv!
Annak idején mi is sokat filóztunk a gépválasztáson.
Az s-plasma-ról sok rosszat olvastunk külföldi fórumokon (nem tudja a ráirt teljesítményt, sokszor elromlik, rossz szervízháttér). Gondolom ezt tükrözi az ára is. Én már az i meld-nek az árát is sokaltam nemhogy a hyperterm-ét. Biztos jók csak én nem akarok 8ból 8 órát vágni. Végül a 120A-es stahlwerk-nél (ami kb. Alfaweld ár) kötöttünk ki, mert a nagykeres srác nagyon ért hozzá, szervizelnek is és potom összegért rakott rá THC kimenetet és gépi pisztolya is volt hozzá jó áron. Csak ajánlani tudom, egy beszélgetést mindenképp megér.
Dankovics.com-on megtalálod a telefonszámát. Vagy keresd személyesen, a X.ker. Paprika utca 58 alatt vannak.
Remélem segítettem!
Üdv: Péter

jnf0bjtjf

Bocs, még 1-2 észrevételem van. Szerintem ha a kereszttengelynek csak egy-egy lemezt teszel tartónak, irányváltások után be fog lengeni a plazmaív főleg ha a hordozó szerkezet is vas lesz, mert nagy lesz a tehetetlensége. Kivéve ha nagyon vastagból csinálod. ☺
A másik hogy ha síneket és a fogaslécet nem aluprofilra rakod, hanem vashoz rögzíted, mondjuk csavarral akkor szinte biztos hogy nem lesznek párhuzamosak, tehát a fogaskerék szorul vagy lötyög, attól függően, hogy épp pluszban vagy mínuszban van. Én raknék rá valami belefeszítő mechanikát.
Mondjuk ilyet:

fn47xk7ei

Én is kimásoltam a tálca tervrajzát mert lenne pár pont amit én máshogyan készítenék de végül nem tettem közzé nehogy csak az állandó kritikát érezzék a hozzászólásomban . De így most neked válaszolva csak bemásolom ill. leírom mert te is megírtad a amit nem láttál jónak a tervezésben .A csomó lemezt én is hiányolom a híd tartójáról mert hiába van 4 darab a rajzon attól még oldalra belenghet kivéve mint ahogyan írtad " ha vastagabb lemezből készül " . A 100x100x4 mm-es zártszelvény méretéből kiindulva és összehasonlítva viszont vékonynak tűnik az a lemez . A sín ill. hídtartó felső 100x100-as zártszelvény is túlzott mert nem ott lesz a nagy súly . Oda jóval kisebbet tennék és praktikusabbat + a fogasléc ill. a lineáris sín alá megmunkált alátét szerelő-hordozó léc kellene .Ahol viszont ténylegesen nagy súly lesz mert nem csak a víz és a tálca önsúlya hanem főleg a ráhelyezett lemeztáblák összsúlya a nagyobb teher , ott pedig nincs merevítés a tálcában csak sima lemez . A tálca alá kellene a 100x100x4 mm-es zártszelvény szerintem .Indulásnak részemről csak ennyi megjegyzést tennék de csak ez az én meglátásom elsőre .Nem akarom a tervet felborítani főleg ha már elkezdték a darabolást összeépítést .

dosalaszlo

Köszönöm az információkat a gépválasztáshoz.
A tökéletes párhuzamosság hiányára mi is gondoltunk ezért minden léptetőmotor s képen mellékelt módon van "ráfeszítve" a fogaslécre.
A hídtartó felső elem az 80 x 80-as zártszelvény a két oldalt elhelyezkedő lemez viszont 8 mm vastag ezek találkozásánál ki is van merevítve.
Amennyiben kevésnek bizonyul oldalirányba a stabilitása ráhajtunk még egy 30 x 6 mm vastag laposvasat körbe az oldalsó 8-as lézervágott elemre.
Csikarc-tól kérdezném még, hogy a második képen a pirossal jelölt részre tennél még egy tartógerendát?
Sajnos amit írtál hogy: "a lineáris sín alá megmunkált alátét szerelő-hordozó léc kellene", ilyennel még nem találkoztam de utána nézek. Köszönöm az információt!

Üdv
László

remrendes

Jo dolognak tartom a csavarozhatosagot jelen esetben, mivel hegesztett szerkezetkent egy ilyen vaz szerintem nem rakhato ossze pontosan.

fn47xk7ei

Amennyiben a hídtartó elem 80 mm akkor a rajz alapján az arányokat nézve csavaros tálca tartó gerenda csak max. 60x60-as zártszelvénynek tippelem . Mivel az veszi ill. adja át a súly nagy részét oda helyette inkább egy 100x60x4 mm-es erős zártszelvényt tennék (természetesen élére állítva ) . A tálca belső oldalán meg egy egyszerű 40x40-es zártszelvényt végig engednék mivel alulról ott van egy oldalon 8 darab csavarral alátámasztva (gondolom hegesztett fogadó szárhüvelybe ) a vízszint beállítás , pozíció tartás, tálca leemelhetőség miatt .

fn47xk7ei

Írván ezt úgy , hogy valójában nem tudom hány mm-es lemezből lesz a tálca fenéklemeze elkészítve - amennyiben kellően merev akkor persze tök felesleges amit javasoltam .[#nemtudom]