Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

No meg nem kell annak a plazmavágónak a százados pontosság . Én csak úgy nagyjából egyengettem ki a hegesztés utáni görbületeket . A rászerelt "sínt" pedig állíthatóra készítettem és persze hézagolható is majd mikor véglegesítettem az asztalt akkor egy vékony zsinórral állítottam be a görgő sín  egyenességét .A vágott lemez úgy is görbül nem egy-két tizedet és még ott van a THC is . Szóval szerintem nem érdemes túlzásba vinni plazmánál a pontosság kérdését .(No most fognak "ugrani" páran erre a megjegyzésemre is .[#nevetes1])

dosalaszlo

Nálunk is folyamatban van egy 1500 x 3000 mm lemez megmunkálására alkalmas gép készítése.
A zártszelvények 100 x 100 x 4 mm és elsőre sikerült a hosszanti párhuzamosságba 1,6 mm eltérést produkálni.
Próbáltuk melegíteni , rászámolni de inkább szétvágtuk és második nekifutásra 0,3 mm lett ami belefér már azt hiszem.

dosalaszlo

A tervezett kinézet a mellékelt rajzon.
Szeretném ha vízteres lenne,
kb 1,2 tonna vízzel!  [#smile]

remrendes

Ha lefele forditanad a fogaslecet, akkor nem allna meg a fogak kozott a por.
Miert kell 250mm magas vizoszlop? 1200kg nem fogja deformalni a vazat?

fn47xk7ei

Valószínűleg úgy fogják a végleges megoldásban szerelni a fogaslécet ahogyan írod meg persze érdemes felé takaró lemezt is szerelni szikrafogónak meg a vízfröccsenés miatt is .A víz súlyának hatása nem lesz olyan nagy gond mert elég merev az a váz sőt én például alsó összekötőnek még kisebb profilt használtam volna . Nekem közel duplája lesz a felület (majd 10 m2) de egyáltalán nem aggódom a víz okozta deformációtól , igaz egy oldalon nekem 4 láb van . A víz magasságát 140-150 mm-re terveztem és így max. 1.5 T lesz a víz súlya .Viszont hiányolom a látható terv alapján  az állítható talpakat .

remrendes

Azert talan a linearok sem erzekenyek ezekre.
Kaptam egy tippet Rollon palyak elerhetosegere, en azon gondolkozom.

Szalai György

Az 1,2 t milyen arányban oszlik mag a hat láb között?

fn47xk7ei

Én egy 100x100x4 mm-es zártszelvényre is rá mernék tenni 1,2 T-át , meg sem kottyanna neki csak jó talpazata legyen és normális aljzatbetonozás . Nagyon masszív az a vázszerkezet.

dosalaszlo

Tiszteletem

Lehet csak nem jól látszott a rajzon távolról de lefelé áll a fogasléc és ahogy Csíkarc kolléga írta lesz fölötte egy védőlemez melynek vége szögben le lesz hajtva amennyit csak enged a mechanika.
Ami az állítható lábakat illeti azt nem találtam elég masszívnak inkább a végleges helyén kihézagoljuk 100 x 100-as lemezekkel, majd a végén minden láb alá kerül egy kemény gumilap.
Először mi is kisebb vízoszlopot terveztünk de két emberke is azt ajánlotta, hogy azért kell a több mert nagyon gyorsan televereted kosszal. Mi 100 mm-t terveztünk, ahol ő dolgozik a gyári nagy gépen ott 500 mm van amit nagyon soknak találok.
Nem beszélve ha egy egy kisebb alkatrész beleesik a fél méter mély vízbe és még rozsdamentes is. [#conf]
A váz úgy lett kialakítva hogy az egész vízágy csak a függőleges lábakhoz csatlakozik így a pontosra sikeredett fölső keretet már nem befolyásolja (és a rengeteg hegesztés se így)
Üdv
László

sufnituning

Nekem 450 literesre jött ki a tartályod, Te hogy számoltál 1,2 tonnát:
Persze ha feltételezzük azt, hogy 1 liter víz súlya magyar ország területén belül kb 1 kg??[#conf]

remrendes

Szerintem en tennek meg 1-1 andraskeresztet mindharom lab parhoz.

fn47xk7ei

" 1 liter víz súlya magyar ország területén belül kb 1 kg??"- megadta a vágni kívánt lemezméretét ami 1500x3000 mm . Így a "tepsi" kb 1600x3100 mm ... számolgatva 1,6mx3,1nx0,25m=1,24 m3 víz .

fn47xk7ei

Kisebb méretű zártszelvénynél én is tennék andrást még néhány helyre csomólemezt is de itt 100x100x4 mm-es a szelvény és az összekötő is ugyanez a méret - szóval masszív egy váz ránézésre is .[#kacsint]

sufnituning

Miért 0,25 m a magasság??
Csak 100 mm-t akar vízmagassággal[#conf]
azaz 0,1 m

fn47xk7ei

remrendes | 1840    Válasz erre      Ma 07:10:26      +⚐ Kedvenc    Törlés  |  [1864] [⫘]

Ha lefele forditanad a fogaslecet, akkor nem allna meg a fogak kozott a por.
Miert kell 250mm magas vizoszlop? 1200kg nem fogja deformalni a vazat?

Te írtad a 250 mm-ert , no én meg arra emlékeztem és azzal számoltam . Természetesen ha 100 mm a vízoszlop akkor nem annyi a súlya amennyit számoltam .. akkor már csak 500 kg körüli . [#worship]