Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Még visszatérve a Z tengely problémámra - sajnos a mai napig is probléma a referencia pont felmérése . Egyszerűen nem működik pedig azt a makrót használjuk amit xabi is közzétett - jobban mondva néha működik néha nem [#csodalk] . Így most már nagyon kíváncsi vagyok , hogy az UC400ETH-val fog-e javulni a helyzet - bízva abban , hogy olvastam más felhasználóknál jól működik .

remrendes

Gondolkoztam a fogaslecen en is, de nem latom, hogy annyival elonyosebb lenne. Felepitesileg egy F5 HM-bol indultam ki.
Kozben eszembe jutott, a bowdenes megoldast az Asymtek Axiom gepekben lattam, pl itt a kozepso kepen.

fn47xk7ei

Nagyobb méreteknél  ill. a plazmavágó aránylag nagy sebességénél biztosan jobb választás a fogasléc de kezdő aránylag (1000x2000 mm) kisgéphez tökéletes a fogazott szíj . A sodronyos mozgatás pedig elsőre egyszerűnek tűnik de szerintem valójában inkább bonyolítja a mechanizmust szerintem .

remrendes

Szerintem a plazmavago sebessege elmarad egy beultetogepetol. Tudomasom szerint 6m/min feletti sebesseget vagasnal nemigen hasznalnak.
Ha jol remlik egy 1.5kW-os szervomotor rangatja a videoban levo hidat. Az viszont szerintem is jogos, hogy a bizonyos meret felett mar elonyosebb lehet a fogaslec.

fn47xk7ei

De gondolom egy plazmavágó komplett hídnak nagyobb tömege is van mint egy beültető gépnek . Nekem most egy léptetőmotor mozgatja a hidat ami akár 12 m/perc sebesség is lehet .

remrendes

Szerintem kb egal lehet, ott is van a hidban cirka 15-20kg. Ezert mondtam, hogy ott a szij meg jobban rangatja a szerkezetet, mint itt fogja es tokeletesen pozicional. A bowdenes gep joval lassabban mukodik egyebkent.
Mekkora a legnagyobb sebesseg amivel vagsz? Amit en neztem tablazatot pl masfeles lemezhez, ott ezek szerepeltek:
20A - 4.6 m/min
30A - 6.1 m/min
60A - 8.9 m/min
Z20-as HTD 5M tarcsaval szamoltam, ott a Dp elvileg 31.83mm, igy egy fordualtra kozel 100mm-t mozdul el a hid.
Elvileg max 10m/min amire szuksegem lehet, igy a fordulatszamot is redukalhatom 100-ra. Tehat 1:20 vagy 1:30-as hajtomuvet kellene neznem.

fn47xk7ei

.. hát , nem is is tudom - nekem a képen láthatóhoz képest csak a kábelezést nézve is cirka 10-szeres a súlykülönbség . No de mindegy , nem érdekes számomra .Az 1:20-1:30 áttételt sem nagyon értem így elsőre ( persze tudom ez csak az én gondom ) . Én jóval kisebb áttételt tettem rá - sima autó vezérmű tárcsát így kb. 1:3,4-es az áttétel de bírja is a motor és így akár brutál sebességgel viszi a hidat .[#csodalk]

remrendes

Nincs akkora nyomatekom, mint neked, viszont elvileg 4000rpm-re is kepes a motorom. Szoval maskepp kell gazdalkodnom.

fn47xk7ei

Értelek . De azt hiszem a hajtómű megszerzése a motorhoz sem lesz olcsó téma . Én most nagyon bízom benne , hogy ha lecserélem a vezérlőt (UC40ETH-ra ) szebben és jobban fog mozogni és működni a gépem .Ezen a videón még az MK1-es volt beszerelve de nagyon darabos és lassú volt a mozgása .

sufnituning

A hajtóműves megoldás kicsit túl van már gondolva ide!
Még egy áttételt inkább el tudnék képzelni.
Ja láttam egy bowdenes megoldást, szörnyű volt!

remrendes

Annyira nem veszes, $40 korul van a hajtomu.
Nem ismerem a UC termekeket, de en a Windowst latom szuk keresztmetszetnek, illetve kevesbbe szimpatizalok vele ilyen felhasznalasra.

remrendes

Annyira en sem szimpatizalok vele, de mukodik, ez teny.
Ketszeres szijas attetel meg nem biztos, hogy eleg lenne a kis motorhoz.

sufnituning

Én csináltam már 10 x-es áttételt is bordáskerékkel, görgős feszítéssel és tökéletes lett.

sufnituning

A szúrási ívet nem raktad bele.

sufnituning