Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

kaqkk007

Mint írtam "készült volna" (egy 3 relés cucc volt benne+a gyári thc) ezt akartam helyettesíteni, de most már az uc300 hoz nem kell mert tudja fogadni a gyári THC-t

7ud56hfzi

Tisztelt Fórumtársak! A következő kérdésem lenne: Adott egy Iweld LGK-40S plazmavágó.  
Ez a gép használható-e cnc asztalhoz? Alkalmas-e a feladatra? Leírása alapján kontakt gyújtású.

fn47xk7ei

Kis barkácsolással , átalakítással mindent lehet . Például készítesz egy előtétet a pilotáram előállítására és egy Trafimet S45-ös pisztollyal jól használhatnád cnc gépen anélkül , hogy beletúrkálnál a gépedbe .Az S45-ös pisztoly nem HF gyújtású hanem liftes így azt a vágó levegő nyomása működteti .

7ud56hfzi

Értem. Köszönöm szépen! Az előtétre létezik valamilyen kipróbált kapcsolás?

7ud56hfzi

Az elektronikában és az építésben jártas vagyok, de a plazmavágó az egy teljesen új dolog a számomra.

fn47xk7ei

Nem sok minden kell hozzá . Nagyjából leckicceltem - 4-5 menetű tekercs a testkábelen és benne egy reed relé ami kikapcsolja a mágneskapcsolót ami a pilotáramot kapcsolja a fúvókára . A 20 ohm 400 W-os ellenállás a pilotáram korlátozó . Persze lehet bővíteni , bonyolítani de ez lenne az alapelve az egésznek .

fn47xk7ei

Azaz pontosabban a testkábelen mikor kialakul a nagyobb áram akkor a reed relével vezérelt mágneskapcsoló megszakítja a pilotáramkört .

7ud56hfzi

Értem, köszönöm szépen!

d30xhrezp

Szia!

A kapcsolási rajz így nem jó!
Csak akkor lenne pilot íved ha a fej érintkezik a munkadarabbal.Akkor meg már nincs is rá szükség. :)
Vagy alaphelyzetben záró érintkezőre kell kötni a relét!
Ha az ellenállást bekötöd relék nélkül,akkor is jó lesz a pilot gyújtás.A lényeg,megfelelő teljesítményű legyen az ellenállás,és ha megszakad az ív a pilot áramot bírja huzamosabb ideig.

d30xhrezp

Ja és még a pilot vezeték is rosszul van kötve mert azt a test kábelről kel vezetni és nem a pisztolytól!!!

fn47xk7ei

Jajj .. igazad van ! Elkapkodtam és rosszul rajzoltam le ! Semmi értelme egy ugyanazon a potenciálra kötni a fúvókát és az elektródát ! [#worship][#worship][#worship]Jó hogy valaki még figyel mert tudok én is elbaltázni dolgokat pedig alig ittam valamit ![#kuss]A mágneskapcsolóról meg természetesen írtam már több előző hozzászólásomban ... igen a pilotáramnak indításkor van jelentősége és mikor kialakul a test felé a fáklya-ív akkor a reed relé lekapcsolja a pilot áramot . Röviden : mindenben igazad van és elnézést , hogy így elnagyoltan elbaltáztam . Mentségemre , hogy segíteni akartam .[#worship]

fn47xk7ei

Gyorsan korrigálom a skiccemet is mivel az előző rajz kapásból nem jó - elnézést ! Még annyit hozzá , hogy a pilot vezeték természetesen nem a pisztolyon kívül van csak így látványosabb szerintem + a mágneskapcsolónál sem egy érintkezőpárt szoktak használni hanem hármat sorba kötve de ez már apróság . A lényeg a hiba kijavítva !

remrendes

Es ilyenkor a pisztolyban levo liftes resznek van jelentosege?

7ud56hfzi

Nagyon köszönöm a segítő hozzászlásokat! Megbontva és jobban szemügyre véve a gépet az előlapján lévő pilot csatlakozó belül egy darab 2,5-es vezetékkel a testkábel dinse-jére van kötve. Szerintem utólag. Akkor az úgy nem stimmel, gondolom. Hol ap teszek fel róla képet.

fn47xk7ei

Igen van jelentősége mert ennél a konstrukciónál az elektróda tud mozogni előre-hátra . Alaphelyzetben az elektróda hozzáér azaz a rúgó nekinyomja a fúvókának és ezért is kell a pilotáram korlátozó ellenállás . Indításkor a levegő nyomás hatására hátra mozdul az elektróda és így "klasszikusan ívet húz" azaz kialakul a plazma ív HF gyújtás nélkül . Mikor közelít a fej a vágandó anyaghoz-testhez és átcsap az ív a testre és akkor a reed relével vezérelt mágneskapcsoló lekapcsolja a pilotáramot a fúvókáról . A mágneskapcsoló segédérintkezője pedig alkalmas a cnc gép "ARC OK" jelének kiadására .