Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

A -5V-ot honnan kapja az IC? Az a panelon "készül" ?

fn47xk7ei

Igen , valószínű mert 8-12 V a táp igénye és 7,5 V-nál éled a műszer de még haloványak a kijelzők .

wc6vm48ib

Üdv!

Stahlwerk géppel akartam én is ...
1 pc bánta meg sok sok idegeskedés ..
aztán vettem egy IWELD gépet azóta minden happy
megy,  semmi gond nem volt.

(auto cad, sheet cam, mach 3)

nem értek az elektronikához úgy mint itt néhány kitartó fórumtársunk, én a könnyebb utat választottam némi plusz pénzért.
nagyon nem bántam meg...
érdemes mérlegelni hogy megéri e a szenvedést, van itt olyan aki nagyon régóta szenved a zavarokkal...

lehet még mindig szenvednék A stahlwerkel..
azóta helyszíni munkára meg kézi faragásra használom, jó kis gép.

(most dobjátok rám a követ THC NÉLKÜL használom, eddig sikerrel , de majd azért előbb utóbb beszerzek egyet rá.)
hajrá mindenkinek jó olvasni hogy van aki kitartóan fejleszti a dolgokat, agyal...

fn47xk7ei

Sajnos általában csak fellángolások vannak mert a legtöbben a saját pecsenyéjüket szeretik sütögetni . Megkeresnek privátban vagy email-ben hátha hozzájutnak még valamilyen plusz információhoz de érdemileg nem akarnak hozzászólni . Kíváncsi leszek ennek a THC dolognak lesz-e valamilyen folytatása . Pedig működő kis okos alapkapcsolás amit lerajzoltam alig pár darab alkatrésszel amit össze lehet dobni könnyedén . Én is összeraktam egy kis próba nyáklemezen . Tervező programmal meg gondolom egy félóra alatt csak meg lehet tervezni a nyáklemezt hozzá .[#nemtudom]No majd meglátjuk mi sül ki belőle .Neked is jó munkát ![#integet2]

s7manbs8

A hobbielektronika oldalon nincs kész bevált jó megoldás, amit közkézen forgatnak ?

svejk

Már többedjére pedzegeted a jótékonyságot.

Nem olyan nagyon hálás dolog ám az...

Ha szerencséd van és minden jól működik akkor gyorsan elfelejtenek, majd nem sokkal később látod a művedet más tollából, netalán még haszna is lesz belőle.
Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a fórumtársak bizony lusták, hiába van ott minden, ódzkodnak az építéstől, inkább megveszik készen.

Ha netalán lesznek vele gondok, -mondjuk a kínai gép zavarni fogja- akkor meg jönnek az állandó kérdések, akár követelőzések, netalán rossz hír keltés.

Megjárták már ilyennel itt a fórumon is páran.

No meg az ember úgy van összeépítve, hogy valamiért azt hiszi ha valami ingyen van az vacak, inkább veszi a kínai csilivilit pénzért.

fn47xk7ei

Ne kérdezz hanem cselekedj - ha közkézen forognak akkor meg már teheted is be ide .[#taps]

fn47xk7ei

Semmiféle jótékonyságról nincs szó . Viszont ha valakit érdekel valami akkor tegyen is érte valamit vagy egy kis részlettel járuljon hozzá . Én biztosan nem tudom a tuti megoldást mert nagyon alul képzett vagyok az elektronika témában is . Viszont jól tudok számonkérni ![#hehe]Tőled azt kérném például számon , hogy említetted a MACH3 angol oldalán lévő jobb minőségű rajzot a THC témában . Én kerestem de nem találtam így kérnélek ha tudod hol található akkor tedd már be ide . Nagy segítség lenne az is mert én elkezdtem visrosszajzolni de néhol annyira elmosódott a felirat vagy az ábra , hogy kilogikázni sem tudom .

s7manbs8

Az ilyen elektronikéknál, ahol enmnyire zavar lehet tényleg induktivitásos szűrés sem árt, vagy átvezető kondi megfeleleően dobozolva az egészet stb. mint a rádiótechnikában, mert az alapkacsolás hiáőba jó önmagában, ha belemegy valami egyéb, ami ellen nem véd.

fn47xk7ei

A szűrőt már érdemes a plazmavágó mérőpontjánál elhelyezni de nem kell oda túl nagy induktivitás .A feszültség osztót viszont jobbnak láttam a mérőpanelon elhelyezni távol a zajforrástól . Amúgy én mindenhova árnyékolt vezetéket tettem nehogy valami figyelmetlenség miatt szenvedjek a zajoktól mert végül a HF-es gyújtású fej használata mellett döntöttem .

kaqkk007

Valamikor elkezdtük együtt a pices verzió fejlesztését (máig nem tudom miért hagytuk félbe) megírtam a programot picre
ha valaki segít a tesztelésben (nincs plazmavágóm és mostanság nyákot sem tudok csinálni) tehát ha valaki besegít összehozhatunk egy párezer forintos pices lcd-s szerkentyűt amin a kapcsolási fesz és a hiszterézis is állítható és a kijelzőn folyamatosan ellenőrizhető ..

100-500v ig állítható a vágófesz és 2 v -tól 30v ig állítható a hiszterézis
 A szimulációban a ledek szimbolizálják a relékimeneteket a poti pedig a bejövő feszültség (vágófesz ) értékét  

itt egy link a szimulációról (szerintem elég egyszerű a kétgombos kezelés ..

fn47xk7ei

Mint írtam nekem jó ez a komparátoros megoldás és tényleg fillérekből meg van . A vágófeszültséget is folyamatosan mutatja egy műszer valamint a komparátoron beállított alsó és felső feszültség szintet is is folyamatosan látni (hiszterézis) ill. könnyű állítani menet közben az értékét is két potméterrel .Szerintem nincs ezzel sem semmi baj azon kívül , hogy még picit tovább kell bővíteni egy-két relével - például én cserélni akarom a plazmavágóban test ágában lévő "ívfigyelőt " úgy hogy az eredeti légmagos tekercset lecserélem picit nagyobbra , hogy két reed relé is elférjen benne és ebből az egyik lenne az "ARC OK" jel .Szerintem ez így jobb mintha a kimenő feszültséget figyelnénk egy érzékelővel .Este lefényképezem ha valakit érdekel , hogy mire gondolok .

kaqkk007

Ok nem akartam bonyolítani az életedet ... Az én programom tudja az arc ok relé kezelését (a szimulációban a poti mellett jobb oldalon lévő led , és ha egy nagyobb lábszámú picet használnánk még olyat is lehetne beleírni a programba hogy a step-dir jeleket is kiadja külön kimeneten olyan vezérlőkhöz amelyek nem tudják a thc kezelést (ha az arcok jel nincs meg akkor a program vezérli a a Z tengelyt viszont ha begyújtott az ív akkor már a  thc végzi az emelést -süllyesztést)

svejk

parancsolj....

Érdekes, hogy a mah3 manuálba már nem tették bele.

s7manbs8

Ez miféle fejlesztő környezet ?