Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A nyákot miben rajzoltad meg amúgy ?

fn47xk7ei

Hát ..("hát"-tal persze nem kezdünk mondatot de én ilyen vagyok [#worship]) ...nem akarok sokat dumálni (írni) - érdekes megoldás de tessék kipróbálni ! Szerintem fejlesztésre érdemes !

fn47xk7ei

Semmiben ! Ugyanúgy mint a fényképen láthatod úgy lerajzoltam a túlvariált elképzelésem és az alapján terveztettem meg a nyákot . Megépítettem - persze kudarc ! Szóval ha lesz idő én is visszatérnék ehhez az eredeti megoldáshoz vagy ha valakinek lenne jó ötlete szívesen beneveznék rá és kipróbálnám azt is .Szeretek kísérletezni .

fn47xk7ei

A lényeg - én nem tudok nyáklemezt sem gyártani . Nagy előrelépés lenne a fórum e topicjának ha valaki megtervezné a THC nyáklemezt és fórumos áron szétterjesztené megépítésre mondjuk a Debreceni találkozón .Költség ellenében én beszállnék csepp anyagiakkal plusz mondjuk majd ingyen elvihető új forrasztott eszterga késekkel meg hasonlókkal .Tudom - UTÓPIA ... de talán mégis akad egy lelkes emberke .[#fejvakaras]

s7manbs8

Mindjá összedugom a kapcsolást ezzel:

s7manbs8

Pár mondatban a működésének a lényegét le tudnád írni ?

fn47xk7ei

Kezdjük a feszültség osztóval - 2x1 Mohm +20 Kohm . Ez amiatt kell mivel mivel mérni akartam a feszültségeket de persze alacsony feszültséggel - így 1/100 az osztás azaz ha például 156 V az ívfeszültség akkor a mérési ponton ( 20 Kohm) 1,56 V legyen a panelműszer két mérőpontján . Ez persze valóságban 99+1% azaz válogatni kellett az ellenállásokat és a 2x1 Mohm az mérve 1,98 Mohm +20 Kohm . Így lesz helyes a mért ívfeszültség a 20 K-s ellenálláson .

fn47xk7ei

2. Az LM358"A" ic rész a 20 Kohmos ellenálláson mért negatív feszültségből pozitívat "generál" tehát ha a negatív bemeneten -148 V van akkor az LM3932"A" 3-as lábon ill. "B" 6-os lábon már +1,48 V feszültség van .

fn47xk7ei

Az alsó referencia feszültséget  az LM393"B" komparátor 5-ös pontra (vagy legyen 5-ös lábra )kötött 1Kohm+1Kohm-os potméterrel beállított referencia feszültség van kötve aminek értékét megint mérheted a második megbuherált 2000 mV-os műszerrel . Az 1 Kohm ugye valóságban 1V ami a panel műszeren 100 V kijelzést jelöl nekem ha az 1 Kohmos potméter legalsó értéken van beállítva ( jobban nem tudom ezt megfogalmazni mert már van bennem 2 deci hubertus - holnap leszek 60 éves ![#rinya][#taps]).Maxra tekerve a ref feszültség 2 V ami a panelműszeren 200 V .

sufnituning

Talán egy csepp anyagival én is be tudok szállni.

s7manbs8

Egészségedre, plusz kösz az infókat megpróbálom értelmezni itt forrasztgatás közben. :)

sufnituning

Ja és sok boldogságot még 60 évig legalább!![#pias]

fn47xk7ei

A felső ref. feszültség sima ellenállás osztóval nem lenne jó mert ha az 1Kohm+1Kohm potméteren állítanád az alsó ref. feszültséget akkor a felső ref. feszültség is ugyanúgy elmászna a beállított értékről emiatt kell a BC547,LM358,2Kohm, stb. áramgenerátoros 1 mA-es áram így a két potméter beállítása független lesz egymástól . Azaz ha a plazmaív felső értéke 142 V-ra van állítva és az alsó értéket mondjuk 134 V-ról 137 V-ra állítod akkor a felső ref. feszültség nem módosul azaz marad 142 V-on . A többit majd ha próba panelen összeállítod .[#integet2]

fn47xk7ei

Nem kellene ide sok pénz inkább akarat - de hát láthatólag elég kevés emberben van ... de nekem soha ne legyen igazam !( Kivétel a rajzon látható kreálmány működésében!)

fn47xk7ei