Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Igaz ez csak példa mert adott Screen-en van külön menü (a Z melleti Beállítás gomb) ahol enélkül is állítható PLa visszahúzás. [#papakacsint]
De én nem értek ehhez ! [#nevetes1]

sufnituning

4va4kwi

Igen ez volt a gond.
1 volt írva mindenhová, bár annál szerintem többet várt.

f67nx205

Sziasztok!
Azokhoz intézem kérdésemet akik építettek saját maguknak plazmavágót és használják is.
A kérdés, megéri-e plazmavágót építeni a mai bér lézervágási árak mellett ha hozzá vesszük az utómunkálatokat is a plazmavágó vágás minősége miatt. Milyen áron dolgozik a ti gépetek óránként?
Válaszokat előre is köszönöm!

xabi

A legnagyobb előny saját gépnél hogy nem kell állandóan könyörögni a lézervágónak a határidő miatt. Ez többet ér mint bármi.

A költségekről :
A lézervágóhoz képest rosszabb a minősége ezért lemez munkához  nem igazán ajánlanám, 3 -as lemez felett már jó 10-es lemez felett már gazdaságosabb mint a lézer.

Bekerülési költség : CNC koord. asztal + plazmavágó + kompresszor (ha az asztalt magadnak készíted és nem számolsz a saját munkádért pénzt (mert építeni jó hobby)) akkor kijön 1.200.000 Ft-ból.

Vágási költség : mondjuk 10 -es lemezből 1 óra alatt 30 métert tudsz vágni. Elfogy egy elektróda és egy fúvóka ami kb.: 1000 Ft és elfogy 8 KWh áram ami mondjuk 400 Ft. Ezen esetben 46 Ft/m a vágási költség. Ezt azért dupláznám mert néha ez az még elég a plazma fejben [#circling] Tehát a közvetlen költség : 100 Ft/m

A gép kezelő költsége mondjuk 5.000 Ft/óra 30 m vágás esetén ez 166 Ft/m bízzunk benne hogy a kezelő nem finnyás és miközben vág a gép lepucolja a lemezeket vegyük inkább 200 Ft/m -nek a költséget.

Tehát a 10-es lemezt kb.: 300 Ft/m önköltségi áron tudod vágni. A gép rezsi óradíja kb.: 8-10.000 Ft/óra lehet önköltségi áron.

Viszont ne felejtsed el hogy hasznot is szeretnél termelni, fűteni kell, adózni kell, műhelyt kell építeni-bérelni, f*szom tudja hány költség van még egy vállalkozáson.

f67nx205

Neked van sajat geped? Mire hasznalod? Mennyit?

xabi

Saját építésű plazma asztalom kb.: 3-4 éve.
Sokat vágok kb.: 80-100 órát havonta. (szerintem kb.: 20-30 kilométert vághattam..).
Lakatos cégem van, mi csak magunknak vágunk.
Az asztalhoz 3-4 éve nem nyúltam olyan 'gagyi' módon van összerakva ahogy először működött. Azóta is vágok egy 150.000 Ft-os plazmával még nem romlott el, és közben most vettem egy komolyabb IWELD gépet vastagabb lemezekhez.

tonyek

Sziasztok!
Csendes olvasója vagyok a blognak, rengeteg hasznos információra tettem szert innen.
A plazmavágó asztalt nem én építettem félkész állapotban vettem át. Segítséget kértem és kaptam innen a blogról (Szabó Gábor személyében), aki az elektronikai részt helyre rakta a hiányosságokat pótolta. (Mindenkinek csak ajánlani tudom őt!) Szóval a gépet első sorban saját célra és bérvágásra használom. Mivel a gépet nem én terveztem és építettem rengeteg tanuló pénzt fizettem mindenért, semmit nem konyítottam a cnc plazmavágáshoz, mindent autodidakta módon sajátítottam el és rengeteget kell még fejlődnöm. Mindent használat közben ismertem ismerek meg, tapasztalat alapján.
Viszont beváltotta a hozzá fűzött reményeket első sorban a saját munkák tekintetében (idő és anyagspórolás tekintetében) a bérmunka még várat magára inkább csak kisebb bérmunkáim voltak.
Amit tanulságként levontam, hogy nagyon sokat nyom a latba egy jó plazmavágó gép, ezért a kezdeti szenvedést ami egy gyenge minőségű gép okozott (rengeteg zaj, lefagyás) vásároltam egy használt hypertherm gépet. Nekem ez megszüntette a már agybajt okozó problémáimat. A bérmunka beárazása nekem is gondot jelent a vágási hosszt nagyon jól számolja a sheetcam, ami nagyon hasznos program. Nehéz versenyezni az egyre jobban terjedő laser gépekkel amivel az árakat is egyre lejjebb szorítják. (Saját vélemény). Szóval szerintem ha saját munkára be lehet fogni a gépet akkor mindenképpen megéri az üzemeltetése.
Szeretnék köszönetet mondani Xabi-nak az önzetlen segítségnyújtásáért semmilyen infót nem tart vissza rengetegszer néztem a youtube videóit ami inspirált a folytatásra. Terveim között szerepel egy nagyobb asztal építése ami már remélhetőleg mentes lesz a most tapasztalt problémáktól.
Üdv.

f67nx205

Mennyi utómunkát igényel a felület? Lézerrel ugye lényegében semennyit. Amire nekem kéne, a te általad becsült ár alapján kiszámolva nekem nem éri meg. Drágábbra jönne ki anyaggal együtt mint amennyiért vágják lézerrel.

remrendes

Szerintem csak akkor van ertelme, ha fel is tudod hasznalni a vagott lemezt, tehat egy lakatosmuhely melle.

xabi

Szerintem ha magadnak vágsz saját építésű géppel mindenképpen megéri. Nem tudom most hol tartanak a lézervágás árak (gondolom csökkentek mostanság), de nem nagyon hiszem hogy mondjuk 10-es lemezt 300 Ft/m ár alatt vágnak. Mennyi most a lézervágás ?

f67nx205

270*270 es 10es lemezt két 6os furattal 5ös rádiuszokkal a sarkokon anyaggal együtt nettó 2500 ért vágnak itt nálunk. Annyiból az anyag jön csak ki. Ha hozzá számolom a vágást és midnen egyéb költséget drágábbra jönne ki.

w5a7zm2j3

Üdv!

Van valakinek tapasztalata az alábbi plazmavágókkal/ forgalmazókkal kapcsolatban?

Durma
Baykal
Syrius weld által forgalmazott plazmavágó.

Mindhárom gépnél a plazmaegység : Hypertherm HPR 260 xd.

A Baykal és Syrius gépén Phoenix szoftver van, a Durmán Lantek.

Köszi!

xabi

270x270-es 10-es lemez 5,7 Kg hulladék miatt vegyük 7 Kg-nak 7 Kg lemez 1.400 Ft + áfa van rajta 1,3 m vágás az kb.: 300 Ft (ha magadnak vágsz 150-200 Ft-ból is kijön a vágás.) Tehát 7-800 ft-al beljebb vagy. Egy két darabnál nem éri meg, de 100 db-bál már látszik a különbség.

f67nx205

Igen, ha kilóra nézzük, de ha azt nézzük hogy egy 1000*2000es tábla 36000+Áfa, arra ebből a lemezből ráfér 3*6=18db ugy 2000+áfa/db re jön ki csak az anyag. Szállítási díj meg egyáb költségekkel hamar minuszosra jön ki. Nem hogy valaha megtérülne... [#csodalk]