Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

xabi

Félre ne érts én nem akarlak meggyőzni a plazmavágás olcsóságáról, ha a plazma vágás költségre 0 Ft-ot írtam neked az is drága lenne. Két dolog következik ebből :
- Neked nem érdemes plazmavágót építeni-venni.
- Lézervágott acélt vásárolj mert az feléd olcsóbb mint a sima bolti. [#nemtudom]

sufnituning

Nekem 21 darab is kijön ebből a méretből
és még marad egy csomó anyag apróságokra, de Te tényleg jobban jársz, ha elviszed vágatni.[#nevetes1]

d30xhrezp

Üdv!

Saját fejlesztésű plazma thc tesz.Kis beállítás után meglepően jól teljesített. A következő egy arduinos lesz ,amit még élesbe ki kell próbálni.
Köszönet DCsabának,hogy a gépét felajánlotta a kipróbálásra.

Az arduinos program teszt.
https://www.youtube.com/watch?v=pZjXgvtCGbs

vadember

Publikus ennek a kacsolása? Elég egyszerű és megbízhatónak tűnik. Sokkal görbébb felületen próbáltátok?
Ha jól működik akkor miért kell más? Az Arduinos mivel lesz jobb?

fn47xk7ei

d30xhrezp

A kapcsolás nem publikus,szeretném még tesztelni, és üzleti célokra hasznosítani.
Az arduino-val kényelmesebb beállításra lesz lehetőség.
Ezen a videón nincs rajta,vágás közben megemeltem a lemez
egyik végét 50mm-re és szépen követte,majd vissza le.

fn47xk7ei

Nem olyan nagy "vasziszdasz " ez mint látod . Este lerajzolom az én  kapcsolásomat , annyi , hogy ott nem egyben vannak a komparátorok hanem egy darab LM358-as és egy darab LM393-as ic külön külön plusz egy tranzisztor .Ja és ez nem üzleti célra megyen tehát publikus (közkincsé tétetik)![#integet2]

sufnituning

Akkor ez még lehet, jobb is![#taps]

fn47xk7ei

Annyival bonyolultabb az én verzióm , hogy 4x5V-os ( galvanikusan független) táp kell hozzá mivel úgy terveztem 3 darab panelműszer is legyen a THC-hez és ebből egy mutatja a plazma aktuális ívfeszültségét , egy a beállított alsó és egy a felső feszültség szintet (up-down)- így több méterről is láthatóak az értékek .

fn47xk7ei

Sikerült lerajzolni . Ez elsőre bonyolultnak tűnik a fordított polaritások miatt de megépítve és tesztelve tökéletes volt ...aztán  .. sikerült ezt is túlbonyolítanom , no az már nem volt olyan sikeres verzió . Ez ami a rajzon látható egyszerű és jó megoldásnak tartom mivel kettő darab ic-vel jól működött . A potméterek állításával csak az alsó vagy a felső referencia feszültség változik a BC547-es tranzisztorral készített áramgenerátor megoldással .Az optocsatolók helyett lehet , hogy jobb lenne relés megoldás ? Vagy megint túlvariálom ? Sajnos az egyik panelműszerem hibája miatt félretettem az egész témát azóta nem foglalkoztam vele és persze mert volt helyette rengeteg más munkám . Mivel most felvetődött a téma így megint beindította a fantáziám . Jó lenne ha valaki tervezne hozzá egy nyákot és pár darabot legyártana belőle . Én is vennék belőle mivel amit én terveztettem és gyártattam az bonyolultabb és túlvariált és persze úgy már nem működött . Elég lenne kiindulásnak ez is és persze majd később bővíteni .

fn47xk7ei

Perszer annyit javítanák , hogy rosszul írtam - a műszerek nem 200 mV-osak hanem 2000 mV-osak ( igen mert kikötöttem a tizedes vesszőt-pontot a műszeren ) és a beállított pld. 1,36 V valós ref. feszültség az "136 V-nak" legyen látható a panelműszeren .[#worship]

s7manbs8

Akkor nyák nincs hozzá, pont arra vágytunk volna. :) Illetve megépítetted így a rajzról és működött ?

sufnituning

" Ez ami a rajzon látható egyszerű és jó megoldásnak tartom mivel kettő darab ic-vel jól működött ."

[#nezze][#nezze]

fn47xk7ei

Igen , amit a rajzon látsz azt teszteltem és tökéletesen működik és több verziót is kipróbáltam . De mint írtam hajlamos vagyok a hülyeségre ezért túlfejlesztettem ( ahhoz készíttettem nyákot ) és az már kudarcot vallott - persze nem szégyenlem mert mint sokszor leírtam már itt - egy egyszerű lakatos ember vagyok és az elektronikához csak alaphangon értek így bátran bevállalom a hibákat és hibáimat is !

s7manbs8

Az a lényeg, hogy ez jó volt akkor, kösz.