Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

959z0u67

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy Weld 80 pilot gyújtású plazmavágóm, ami a képen látható elváltozásokat produkálja. Különböző vastagságú, minőségű anyagokat vágok szabadkézzel. Gyakorlatom semmi és leírást se találok, hogy mit hová állítsak. Csak alkalomszerűen használom flex és lángvágó helyett.
Segítségeteket előre is köszönöm!

fn47xk7ei

Szia . Távtartót használsz ? Hogyan használod a pisztolyt vágás indításkor és vágás közben ? Talán jobb lenne a vágásról és használatról egy kis video .

d46hvfrdr

Hát, a képeken látható jelenséget akár több dolog külön vagy együttes hatása is produkálhatja. A plazmavágásnál megközelítőleg az általánosan ideális paramétereket célszerű szorgalmazni vagy megközelítőleg azzal használni.

A fúvókára feltapadó olvadékot az is okozhatja ha a vágandó anyaghoz hozzáérinted a fúvókat és amíg át nem fújja az anyagot, addig visszafelé, a pisztoly irányába távozik az olvadék. Fújj rá szilikon olajat, könnyebben eltávolítható róla a szennyeződés és bekezdéshez vagy fúrj elő vagy kezdj az anyag szélénél a vágást, ha lehet használj távtartó görgőt. Megoldás lehet az is hogy bekezdésnél oldalirányba tartod a pisztolyt amíg átfújod az anyagot majd visszaállsz közel merőlegesre. Így oldal irányba távozik az olvadék.
Másik megoldás, hogy az anyag átfújását nagy árammal, a vágást a munkaponti ideálisabb árammal végzed.

A levegőnyomást 4-4,5 bar körülire állítsd, így az olvadékkihordás hatékonyabb. Persze bizonyos esetekben lehet alább vagy felé is emelni a levegőnyomást de ezt inkább csak akkor ha már több a tapasztalatod.
Ha túl alacsony a levegőnyomás, kielégítetlen a fúvóka és az elektróda hűtése, ez idő előtti meghibásodást eredményez.

De a megfelelő áramerősséget is tudni kell beállítani az anyaghoz. A túl magas áram is kopóalkatrész idő előtti cseréjét eredményezheti.

A pilot funkció inkább a stabilabb gyújtáshoz kell, önállóan testelés nélkül nem érdemes vágást végezni, mert az energia nagy részét a pisztoly fúvókája és elektródája közt vinné el. Ez megint csak bajt eredményezne.

fn47xk7ei

Én még azért ajánlanám a net használatát mert elég sok infó található a plazmavágó témában is .

fn47xk7ei

Nem sikerült a hivatkozás így inkább akkor leírom - például Dabi Ágnes - Termikus vágás ,darabolás-plazmavágás . De ezen kívül is található még sok infó amiből tanulhatsz .

PSoft

959z0u67

Köszönöm a tanácsokat! Találtam videókat ahol távolságtartó nélkül használták. Ezt utánoztam. Akkor először visszateszem a görgőt és tanulmányozom a linkelt , általam eddig nem talált könyvet. Mégegyszer köszi!

y9au2mspr

Nagyon jó tananyag. Elolvasva már nincsenek is akkora elvárásaim a vágás minőséget illetően .

PSoft

Az "érdem" Csikarc fórumtársé. Ő 'hozta az anyagot.
Én csak, az élő linkben segítettem.

wc6vm48ib

Sziasztok!

akadt némi szoftveres problémám, nem bírok rájönni hol hibáztam.

cnc plazma, Sheet cam + mach 3

a probléma:
 g 28.1 es paranccsal minden vágás előtt koppint egyet a z tengely, felveszi a z referencia pontot.
 de át kellett állítanom a z tengely forgásirányát, mert alapesetben pozitív irányba kereste a z referenciát...

így viszont működik a dolog, koppint, - előjellel beírtam a kapcsoló holtjátékát rászámolva a vágási magasságot, de amikor a két vágás közti Z gyors menetet beállítom sheet cam ben a job options ban oda ugyebár csak + értéket lehet beírni... a magasságra
pl.: beírom hogy +30 a z magasság a gyors menet közben de ezt ekkor már ugyan pozitív előjellel de LEFELÉ mozog a z tengely beleütközik a lemezbe...a referencia pont felvétel után.

szóval valamiért a gyors menet lefelé akar menni, fölfelé ahogyan kellene nem.

Sheet cam ben nem tudtam mit kezdeni a problémával,
 a képen látható , hogy melyik Post processort használom, de abban nincs lehetőség a z gyorsjárati magasságot beállítani.

Biztosan én nem csináltam jól valamit, de már kezd az idegeimre menni a dolog..

akinek van bármi ötlete,tanácsa kérem jelezze.

000000000

Ez nem hiba, a Z referenciapont alap esetben fent van mindig !
Állítsad át, hogy lent keresse a refpontot, de ez különböző lemezvastagságoknál okozni fog némi IBM-et !
Ha csak nem a Z tengelyen mozgó részén van a refkapcsoló mint egy tapintó.
De ez szintén előbb utóbb IBM lesz.
A megoldókulcs: Config / Home Limits alatt !

wc6vm48ib

Köszönöm! A probléma megszűnt [#taps]

ez a jobbik eset mikor kiderül ,hogy én vagyok a hülye ...[#taps][#falbav]

f67nx205

Sziasztok!
Plazmavágó gép építését tervezem.
1000*2000 munkaterülettel
Sbr lineárokkal
Zártszelvény váz
Léptetőmotoros vezérléssel
A váz megépítésével nem lesz probléma azonban az elektronikában segítséget szeretnék kérni, milyen motorokat, honnan, mekkorát, milyen vezérlőket.
Szóval valaki aki épített segitséget adhatna hogyan induljak el. Jó lenne ha hamar összejönne. THC t is szertnék.

Köszönöm előre is!

sufnituning

Szerintem induljál el valamerre!
A vázat fogod először úgy is megcsinálni, ha már azzal készen vagy,  magadtól is ráérzel majd, hogy mekkora motorokra van szükséged, azokhoz meg adottak a vezérlők.
Meg akkor talán kicsit több segítséget kapsz itt a fórumon.
Kérdésed kicsit hasonlít a házépítéshez, amit a kábeltévével kezdesz. Kíváncsian várom az első képeket készülő gépedről, talán merítek belőle valami okosságot![#wilting]

frob

Sziasztok

Tudtok e ajánlani olyan thc vezérlőt ami egyenáramú motort tud meghajtani , jelenleg egy 24V os motor látja el ezt a feladatot de a thc vezérlő sajna megadta magát...

Előre is köszi!
R.