Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

xabi

- Az Iweld80-as liftes gyújtású emiatt abszolút nem zavarja a számítógépet.
- A LazyCam-el szenvedni fogsz egy csomó funkciót nem tud ami a plazma vágáshoz szükséges. Helyette pl.:SHEETCAM-et használj. Video (1222-es hozzászólásba van több információ)
- A fej magasság bemérését nem a LazyCam-nak kellene intézni. Általában egy macro-ba van megírva például az M3-as macro-t (ami gyújtja a plazma fejet) átírod és minden gyújtás előtt Z magasságot veszel fel. G31-es utasítás illetve probe bemenet-et keresd a MACH3-ban....
- THC-t kelleni fog (ennyi pénz befektetés után miért mindenki ezen akar spórolni ?) A beruházásig legalább egy mechanikus fej-lemez követőt készíts...
- A 2-es lemezt szerintem 30-40 Amperrel is vághatod..

Amúgy gratulálok megint egy ember aki saját fejéből megoldja a dolgokat (gondolom ezt a fórumot olvasgattad (itt minden magtalálható ami egy plazma CNC-hez szükséges)), nem titkolózik, letesz valamit az asztalra és utána kérdez.

xabi

-Közben nézegettem a masinádat, jó látni hogy a legegyszerűbb dolgok is működnek, meg köszönöm ha még teszel fel fotókat és leírod a gép fő paramétereit.

- A másik ami feltűnt : kis helység se elszívás se vízágy. így nagyon hamar ki fog nyírni a plazma. Borzasztó káros por-füst jön ki belőle....

vadember

Megnéztem a videót. Több mint 100 kattintás után jutott el a végeredményig. Ettől tényleg nincs egyszerűbb megoldás?
A Sheetcam nem tudja pl. beolvasni az Autocades filet és megcsinálni a terítéket?

xabi

- Kb. 7 perc (amit direkt lassan csinálok hogy lássátok mit kell-lehet állítani, amúgy kb. 3 perc), 100 alkatrész optimalizált teríték, ennél gyorsabban [#nemtudom]
- A Sheetcam alapból a teríték kiosztást nem tudja (ennyi pénzért nem is elvárható, csak egy Nesting program 1500$-tól indul...)

remrendes

xabi

A pilot gyújtás történhet kétféle képen (amit CNC gépen érdemes használni) : HF nagyfrekvenciás gyújtással, vagy kontakt úgynevezett liftes gyújtással. A PT80-as az utóbbi gyújtással gyújt.

wc6vm48ib

ÜDV!

igen azóta van több infóm,
van sheet cam em is, de lazy cam el dolgoztam anno egy 6000x 2000 maszek gépen és az "áll kézre"

régóta érdekel a cnc technika, amúgy mezőgépész vagyok, motor hajtáslánc stb szerelés mellett foglalkozom javítással, kisebb gyártással esztergán marógépen ,ritkán síkköszörűn.

hobbyból elkezdtem a cnc-t olvasgatni talán több 100 óra youtube és idegen nyelvű fórum olvasgatás után vagyok itt, nagyon örülök, hogy itt megosztjátok a tapasztalatokat és érthetően e, akik már előrébb vannak a témában.

az első gépem egy rajzoló 3 tengelyes masina volt raklapdeszkából , plexiből, menetes szárból ,fénymásoló léptetőmotorból , 1000 éves gépből össz költsége 15 ezer alatt volt azóta utána jártam és belekezdtem plazmavágásba ami ugye szakmailag is közel áll hozzám.

wc6vm48ib

igen sajna a hely kicsi, de szellőztetés van, elszívás folyamatban, vízágy lenne az igazi de a helyszűke miatt ez praktikusabb, az apróságokat nem kell turkálni a vízben,

gép főbb paraméterei:

hasznos munkaterület:
2150*1260*125

pozícionálási pontosság indikátor órával mérve:

0.2 tizeden belül.
fogas szíj mindenhol , 8,7 nm es nema 34 es motorok x és y
nema 24 z szintén szíj.

áttétel nélkül.
villámjárat : 30.000 mm/ min gyorsabbat is bírna de kis munkaterület miatt ez is sok-

sima kapu görgőkön megy minden, érzéketlen porra koszra, ha szétmegy a csapágy (100+év :) akkor kidob és csere mehet tovább

fogasléccel bajlódni kellett volna párhuzamba állítgatni stb, a szíj enged, ha nem párhuzamos függőleges irányban a hajtással tökéletesen semmi baj nincs, pontosságot nem változtatja észrevehetően.

váz 80*80*3 zártszelvény, "tok profil" a szánrendszer, 40*3 laposvas az asztal.

az egyszerűség volt a cél, ezt a gépet szinte kalapács villáskulcs, centi és beállítható pár tizedre párhuzamban mindenben.

plazma nélkül csak maga a gép az elektronikával
kb 330 ezerbe van bénázással együtt. ezt röhögve kitermelem, ha 4 év múlva a méh be kell dobni akkor sincs gond, + a következő gép alkatrészeit már ezen fogom készíteni, amit szükséges marón esztergán megigazítva.

a szoftveres rész a nehezebb számomra azért kerestem meg a fórumot.

wc6vm48ib

többen belém kötöttek ,hogy így áttétel nélkül szíjjal kétoldali hajtással hogyan lesz párhuzam, merőlegesség stb.

nemrég kitaláltam a számomra leg primitívebb /olcsóbb/egyszerűbb megoldást.

a gép be lett állítva egy végállásba, majd be lett állítva párhuzamba centi stb amennyire házilag lehet, és a lefutást gátló ütközőket, két oldalt 16 os csavarra cseréltem, koppanásig behajtottam őket .
így ha "ferdén" megy az y akkor végállásba hajtom, óvatosan ütköztetem és be is áll párhuzamba , amíg áram alatt van a vezérlés biztosan úgy marad, ha valaki viccből eltolja ez egyik felét csak ütközőre járok vele óvatosan és be van állítva. tudom elég ócska megoldás de olyan egyszerű hogy szinte már jó :)

a z tengelyt majd még finomítom, (a mikrokapcsoló részét főleg) de így is megy egyenlőre.

konkrétan a G28.1 es parancsal szeretném megoldani  z magasság felvételt minden egyes új "körnél" de nem értek hozzá hogyan kell szerkeszteni a post processort, hiába írkáltam bele nem volt jó.

Rabb Ferenc

Xabi a helyi elszívás és a vízágy hiánya miatt nem a csapágyakat félti, hanem TÉGED. Gondold át ezek mielőbbi pótlásának a lehetőségét!!!

wc6vm48ib

Értettem persze, maszkot használok, de még az elszívást nem tudtam megcsinálni, nem vágtam még sokat, nemrég lett kész ennyire.[#nyes]
tudom nem játék a finom por/füst..

y9au2mspr

Gratulálok a gépedhez!Engem meggyőztél maximálisan .Valóban a minél egyszerűbb megoldásokra kell törekedni.Azt,hogy bekapcsolást követően nekijáratod a motorokat az ütközőnek jó megoldás,de miért nem járatod neki két végállás kapcsolónak?

Sajnos igen,a HF gyújtás macerás dolog. Te ezzel a liftes megoldással már hoztál egy jó döntést.

y9au2mspr

Valóban nagyon káros dolog az aplró fémszemcsék légutba való bejutása. Elképesztő mennyiség fog keletkezni belőle. A vízágy sem fogja fel mind,de a nagy részét igen. Maszk és védőszemüveg kötelező! Nekem az orrüregem is be szokott régebben sebesedni!Én is tervezek még valalmi elszívást is a közeljövőben.

wc6vm48ib

Köszönöm a pozitív szavakat!
a végállás kapcsoló számomra + macera kábelek, több hibalehetőség. így a fizika törvényei szerint nincs kecmec helyre áll a rend és kész! :) nekem ez jobben bejött mint kábelezni állítgatni ráadásul mivel a motortartók alu lemezből vannak kézzel vágtam plazmával, így 2 egyforma méret nincs :) ezért kellett olyan amit egyszerűen lehet állítani a gépváz egyenletlenségéhez

y9au2mspr

Én is a Xabi féle megoldással dolgozom és tökéletesen megfelelő számomra. A jó munkához idő kell!