Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

nyiszi

Sziasztok!
Vettem egy ilyen THC vezérlőt.
Használ valaki ilyet? Tapasztalatok?

f67nx205

Sziaztok!
Egy plazmavágó gépet szeretnék építeni, a mechanika megépítése nem lesz gond, segítségem is van benne.
A kérdés az lenne hogy egy "sima" kézi plazmavágót kell csak normális felfogatással rárakni? A gyújtást hogyan tudom vezérelni? G ben megírom hogy mennyire közelítse és akkor gyújt? Tudom hogy van kontakt és pilot gyújtású vágó.
Szóval ebben szeretnék segítséget kérni valakitől aki ért hozzá köszönöm előre is!

2dbfy8y

Sziasztok.
Olyan kérdésel állnék elő.
Adott egy plazma vágó gép, vezérlés mach3, thc tökéletesen működik.
De van egy olyan gond, átmegy a következő pontra egy adott biztonsági magasságon, és vágáshoz le akar menni az előző magasságra, de ha az anyag feljebb áll, már durranni is fog a fej.
Ez hogyan lenne megoldható, hogy előtte gyujtson, és utánna álljon be a megfelelő magasságra?
Van ilyenre valami beállítási lehetőség machban, vagy erre valami makró kellene?

xabi

Pabló : értelemszerűen újból fel kell venni egy magassági nullpontot. Nekem úgy van beállítva hogy az M3 gyújtó makró figyeli a legutoljára felvett Z nullpont X&Y koordinátáját, ha xxx távolsággal nagyobb távolságra van új gyújtási pont akkor új Z 0 pontot vesz fel automatikusan. (UCCNC-t használok, de MACH3-on is megírható)

muhlbauertamas : Bármilyen plazmavágó elvileg jó lehet CNC-re akár kézi pisztollyal is, de könnyebb gépi fejet használni. A plazmavágó mindenképpen pilot arc-os legyen ezt elvileg HF gyújtással illetve vagy úgynevezett kontakt (lift-es) gyújtással lehet begyújtani.

Régebben akartam már írni mert vettünk egy új Iweld CUT 130 Arc plazmavágót ez a hirdetés szerint tud kontakt és HF gyújtást is, de többek szerint (szerintem is) HF gyújtást nem tud. Sajnos az IWELD a mai napig nem árulja el tud vagy nem tud, ha tud akkor hová kell kötni a centrál csatlakozón a Hf gyújtáshoz a fejet.
Az Iweld géphez kaptunk egy Liftes gyújtású kézi PT100-as fejet utána vettünk egy PT100 gépi fejet is. Vastag lemezeket k*rva jó minőségben vágja, egy baj van hogy már a 3. fej ég szét mert Kínában valami bakelit anyaggal van kitöltve a fejnek egy része, ami szép lassan (a melegtől?) kipotyog belőle.
Utána vettem egy Trafimet Zeta kontakt gyújtású fejet, ez is elég jól vág (és olcsóbb mint a PT100), ez nem ég szét szerencsére, de ennek meg a liftes gyújtáskor a dugattyúja ragad le néha (ilyenkor nem gyújt, még rá kell jöjjek mitől van a probléma és hogyan orvosolható (sokáig jól ment, most jött elő a probléma))
Kicsit kezd elegem lenni, jelenleg visszatértem a régi HF gyújtású Trafimet A141 fejhez és a régi Kínai plazmához, ez elromolhatatlan és olcsóbb hozzá a fogyó eszköz, de ez max 10 mm-es lemezig vág relatív szépen. Vastag lemezekhez használom csak az Iweld gépet.

fn47xk7ei

Én például ezért "kardoskodok"  a jó minőségű levegő mellett a plazmavágóknál mivel kihat a működésre . A liftesnél a dugattyú gumigyűrű szokott működési zavarokat okozni .Ahhoz pedig szét kell szedned a fejet és ellenőrizni kézzel a működését ill. a tömítő gyűrű állapotát , készítettem fényképet régebben hasonló működésű fejekről szétszedett állapotban - ezekben a gumigyűrűt cserélni kellett .

2dbfy8y

Írtam egy privát üzenetet neked.
Esetleg magánban kérhetek emailcímet, és telefonszámot?
Egyszerűbb lenne megbeszélni, hogy mi is a pontos probléma.
Gépet én nem ismerem, csak kértek, hogy segíteni kéne.
De ha lenne valaki Szombathely környékén, aki ért hozzá, vagy tudna segítséget nyújtani, az lenne az igazi. A tulaj fizeti, lényeg az lenne, hogy jól működjön a gép.

AlbertR

Sziasztok!
Keresek hegesztőpálcát ER21 kék dobozos régi Csepel Művek
gyártmányt 2-2,5mm átmérő. Ártól függően 5-10Kg-ot.
Ajánlatot privátban kérem! Köszönöm!
Üdv: AlbertR

y9au2mspr

Szia Szabolcs!

Sajnállatal olvasom a nehézségeidet az ujjonal vásárolt gépedet. El sem akarom hinni,hogy az iweld géped nem tud HF gyújtást. Az meg,hogy kiégnek a gépi fejek egyenessen vicc kategória.Ez léghűtéses vagy vízhűtéses fej? Nekem is kiégett a kínai gépi fejem(vizes) és most már a kézi pisztoly van a gépre csatolva. Sajnos ezek a kínai ramatyok is ki vannak öntve valami műannyagal és esélytelen bármelyrendű szervízelésük.

Sajnos az én kínai masinám,meg csak egy bizonyos hőmérsékleti tartományom belül tud hibátlan ,kihagyás nélküli HF gyújtást produkálni. Ez valahol 20°C környékére tehető. Továbbá a ramaty kínai kopóalkatrész miatti állandó kinlódásom végett most végleg elhatároztam magam egy stabilabb és minőségen elfogadhatóbb trafimet pisztoly vásárlásán. Az agyamra megy már az,hogy pl. az 1,3mm-es fuvóka is 1,2 és 1,4mm közti szórással kerül forgalomba. Még nem vettem két egyforma kinézetü (külsőleg és belsőleg) fuvókát. Továbbá a kínai pisztoly elektródálya sem központos és a fuvóka egyik oldalát megeszi,a másik oldala meg színte érintetlen.

Kértem árajánlatot a syrius üzletkötőjétől is gépi vizes fejre,de sajnos az már egy számomra felsőbb árazású termék.

A kifagyásos tünetek sem tüntek el teljesen,de ezzel már együtt tudok élni.Nyilvánvaló,hogy egy ethernetes csatoló majd javít ezen a problémámon  a jövőben.

remrendes

Iweld CUT-bol CNC verziot nem neztel? Hatha azokban azok a pinek pont ki vannak hagyva, amik neked kellenenek.
Ez a dugattyus fej Z-tol fuggetlenul kulon mozog gyujtashoz?

fn47xk7ei

A levegő nyomás hatására indul el hátrafelé az elektróda - tulajdonképpen mint az MMA hegesztésnél ívet húz a sapkára kötött testről csak nagy teljesítményű ellenállásnak kell lenni a pilot körben és akkor mindig biztos a gyújtás . Készítettem anno képeket a fejről de már sokat töröltem - ezt az egyet találtam .

fn47xk7ei

Én megnéztem az Iweld katalógusában és bizony nem írja , hogy HF-es gyújtású lenne a gép .

xabi

Az Iweld gépre itt látod írást, szerintem egyértelmű (márhogy a leírás, de nekem nem működik....) : Iweld CUT130  

Nem mondtam hogy rossz az Iweld gép szépen vág, vágott a PT100 illetve a Zeta fejjel. A fejek hullanak szét a PT100 szétég a Zeta meg egy idő után szorul és nem gyújt (de ezt a problémát még vizsgálom). Sőt a vágás minősége vastag lemeznél szuper. Csak az a baj hogy felvágtunk vele 8 tonna 15-ös lemezt ez alatt szétéget 2 Pt100 fej + 1 Zeta dugattyú szorulásos lett [#vigyor2] A gép-nek nagy előnye hogy semmit nem fagyaszt le, egy konnektorba van a számítógéppel.

Molnár Szabolcs : Én azért nem szívok annyira, borzasztó sokat vágok a géppel. Most vissza raktam a kínai gépet meg a Trafimet A141-et. Olcsó alkatrészek, és a fej kinyírhatatlansága miatt 10-es lemezig ezt használom. Az Iweld liftes gyújtása kicsit csalódás tartóssága miatt  (a Zeta fej egy az egyben egy hypertherm fej másolat). A syrius-al én is beszéltem nekik is van liftes gyújtású fejük, csak az drágább mint a Zeta, de lehet hogy kipróbálom azt is..

fn47xk7ei

Amit én olvastam ott valami "ívőr" volt említve (fogalmam sincs igazából , hogy mit jelent ). Igen viszont itt amit belinkeltél már olvasható , hogy "multiarc" és automatikusan felismeri , hogy HF-es gyújtás legyen vagy liftes .

fn47xk7ei

Azt viszont nem értettem miért akarsz a centrál csatlakozón bármit is átkötni a HF-es gyújtáshoz .[#nemtudom]

xabi

A centrál csatlakozón jön a főív és a pilot arc áramkör. A Pt100 vagy a Zeta fejnél liftes vagy más néven kontakt gyújtással lehet a pilot arc-ot begyújtani a 8 és 9 pinen. Ha ide kötöm a HF gyújtású fejet nem gyújtja be.

A felismerést úgy is lehet érteni hogy a HF gyújtású fejet kössem a 8-9 pinnre, és felismeri hogy HF, de úgy is lehet érteni hogy mondjuk HF gyújtású fej pilot arc gyújtását kössem a 5-6 pinnre és bedugás után felismeri hogy HF gyújtású fejet raktam rá...

Sajnos az Iweld sem tud-akar rá válaszolni, az Iweld gépet szerelő ember szerint nincsen HF gyújtásra lehetőség.

Majd bemegyek reklamálni (voltam már bent de csak vállvonogatásig jutottam...)