Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

GPeti1977

Köszi meg van a hiba de miértje még nincs, 10A rel terhelve a feszültség leesett 120V ra kb a 200V ból, amit nem értek mert megmértem a trafó szórási induktivitását 5uH lett ami egy elég szoros csatolást jelent; ilyenkor az áramváltó még be sem lépett. Azon nem sokat kell változtatni mert a primer oldalon van azon kívül hogy a sárga porvasmaggal csoda hogy működik amivel meg szokták építeni, mert oda rendes ferrit kell. De akkor hol esik a feszültség? Első gondolatom hogy áttekerem a trafót primer-szekunder-primer rétegekre, de a kis szórás ezt nem indokolja, meg a PT-31 pisztolyhoz jó lenne tudni egy ideális áttételt.

000000000

Nem tudom, de a hegesztők lényege az áramgenerátoros üzem.
Így nem kell csodálkozni ha a feszültség eltűnik. (mivel hegesztőgép az alapja)
De már az elején is mondtam, hogy 230 volt egyenirányít néhány olajradiátorral sorba köt aztán mehet a próba !
Aztán így tudsz is mérni mennyire esik vissza a stabil ívhez a feszültség a pisztolyon.

GPeti1977

Igen az áramgenerátor kell de annak akkor kell szabályozottan működni mikor kell, tehát itt az a baj hogy még a táp be sem lépett áram szabályozó módba de már leesett a feszültség. Olyannal nem játszok hogy 230V direktbe úgy nagyon könnyen megrázhat, akkor inkább áttekerek egy mikrohullámú sütő trafót, nem is kell a szekundernek 230V elég a 120 - 150V AC, hobbi célra az is elég, ezt meg áttekerem hegesztőnek.
Vagy lehet teljes hidas kapcsolás lenne ide jobb, de úgy tudom a gyári plazma inverterek is 2T forward topológiát használnak.

fn47xk7ei

A műterheléses mérés az jó dolog - pláne ha analóg műszereket használsz inverteres hegesztőknél . Az üresjárati feszültséged  nagyon alacsony - egyszerű példa a 160/40 A-es Kínai ZX7-es kombinált inverteres hegesztő-plazmavágó gépnél használták azt a megoldást , hogy 3 főtrafó van és hegesztésnél a szekunder oldalon a dc kimenetei a trafóknak párhuzamosan vannak kötve és plazmavágáskor pedig sorba amit relével oldanak meg így akkor min. 3x80 V dc az üresjárati fesz . Én áttekercseltem magamnak egy hagyományos hegesztőgép főtrafóját plazmavágónak és annak dc üresjárati feszültségét 275 V ill. 310 V-ra állítottam be mert az alacsony üresjárati feszültség gyújtási problémákhoz vezet .

fn47xk7ei

És persze olvastam , hogy a főtrafód áttétele 3:4 ... de mégis kevés az a 200 V és azt is tudom a ZX7-esek teljes hidasak szóval tényleg "minden más és más" .

fn47xk7ei

- és még valami : a műterheléses mérésnél a szekunder oldallal együtt a primer oldalon is mérném az áramot így több következtetést le lehetne vonni .

GPeti1977

Köszi a segítséget, meg a szkópot is elő kéne venni.
Régebben építettem trafós plazmát, ez 3 oszlopos volt (3fázisra), 230V DC kimeneti feszültséggel, ahhoz volt segédíves pisztolyom, hogy könnyen gyújtson úgy oldottam meg hogy volt egy segédtekercs ami a külső elektródára még adott vagy 100V körül gyújtásnál mikor ívet fogott akkor ezt lekapcsoltam, azaz gyújtáskor 300V lett az elektródába, igen ám de a vágandó anyag és a külső elektród között 100V lett így be tudtam gyújtani az ívet ha a távtartó ellenében mégis összeértek, szikra nélkül, erre csak mostanában jöttem rá hogy nincs is olyan gyári gép ha jól tudom ami így van kialakítva.

GPeti1977

Hát most kiszámoltam hogy plazmához teljes hidas inverter kell...

fn47xk7ei

És még egyszerűbben is meg tudod  csinálni (Gee Lee féle rajz alapján) .

fn47xk7ei

Bocs , rosszul emlékeztem a nevére . Helyesen "Ge Lee" de gondolom ismered .

fn47xk7ei

Én pedig ma megépítettem és teszteltem a 1346-ban közzétett rajzot és alkalmatlannak tartom THC alapnak . Eleve helytelenül működött - kipróbáltam LM358-al és LM392N-el is .

GPeti1977

Van egy saját tervezésű invertetes CO2 hegesztőm, az is hasonló csak bonyolultabb, azt épitem újra más áttétellel. A trafós meg nem jó mert a réz árából kijön vagy 2 inverter meg azt nem viszik el a cigánok.

fn47xk7ei

Én a hagyományos trafós gépeket részesítem előnyben mert ezeket még úgy ahogy még átlátom a működésüket . Hosszú az élettartamuk és stabilabbak , javításuk egyszerűbb mint az invertereseket kivétel ha a főtrafó leég . De ma már egyszerűbb cserélni a főtrafót is mint tekercselni . Az inverteres egy más világ nem nekem való . A jó stabil márkák kutya drágák a Kínai alapgépek azok ugyan jók de nem tökéletesek . Sokan visszacserélték már a cnc gépen az inverteres plazmavágót hagyományos trafósra . Hegesztő gépeknél a hordozhatóság miatt előnyösek .

remrendes

Csak ezzel az eggyel probalkoztal? Ha jol remlik hirtelen 3-4 fele verzio kerult elo. Az Arduinos, a PIC-es, a Mach3 fele es amivel most probalkoztal.

fn47xk7ei

Igen , eddig csak azzal de ma újból elkezdem építeni azt ami hasonlít a MAC3-as ajánlathoz .