Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez egy AVI pisztolyhoz HF gyújtó előtét. (kiccci olccccó kinai)
Keresd meg hol van ebben a nagyfesz szűrő egység ?
Mert ha nem lenne akkor az mögé kötött hegesztőben a diódáknak PÁPÁ lenne az első ívgyújtás előtt még. [#nevetes1]
Ha ez megvan már csak azt kell megoldanod, hogy ez az igen csak "bonyolult" [#nevetes1] áramkör ne söntölje ki a gyújtófeszt.
Ennél az AVI cuccnál söntölési probléma nincs mert ez csak sorosan hozzáadja azt a 10-20kV-ot.
De a THC-nál párhuzamosan kötődik.

000000000

THC = Torch Height Control.

fn47xk7ei

Elnézést , hogy beleugatok de nagyon érdekel a téma mert ugyan egyenlőre nincs THC-m és egy darabig nem is lesz de persze eljöhet az az idő amikor szükségem lesz rá . Én úgy terveztem magamban , hogy a pilot áram mágneskapcsolójának segéd érintkezőjére tenném a feszültségmérő osztó kimenetét azaz akkor eleve nincs szükség a mérésre míg megyen a HF valamint utána míg a pilot áram rá van kapcsolva a fejre . Nekem a test kimeneten van egy tekercsben reed relé és az kapcsolja a pilot áram mágneskapcsolóját azaz míg át nem csap a testre a plazma ív . De még egy időzítőt is be akarok tenni mivel mert felesleges az anyag átköpésekor is mérni a THC-nek a feszültséget elég pár mm megtétele után amikor valamennyire stabilizálódik az áram ill. a feszültség - no én innen tervezem a THC-t működtetni .

000000000

Machban a beszúrás után be szoktak tenni egy G04 P1.0-et, ez esetben 1 másodperc késleltetést jelent.
Ez idő alatt átfúja az anyagot és csak utána indul.
Tudomásom szerint ez idő alatt nem veszi figyelembe a THC jeleit.
Legalább is így emlékszem amikor plazmavágó cnc-t építettünk.

fn47xk7ei

Nem arra akarok kilyukadni , hogy figyelembe veszi vagy sem hanem az ez idő alatti teljes mechanikus mágnes kapcsoló általi mérő egység leválasztás előnyére a felesleges időtartamra ami kímélné a mérő egységet . Van nekünk egy fórumtársunk aki megoldotta a THC-t csak nem szokott ilyen helyen publikálni . [#rinya]

000000000

Az elektronika dolga, hogy működjön, nem kell azt kímélni !
A mágneskapcsoló beiktatása inkább csak hibagenerátor mint előny.

fn47xk7ei

A mondat első részével egyetértek - bár én nem tanultam elektronikát csak egy buta lakatos ember vagyok .Általában nem is értem a hozzászólásokat amit írsz de hát ez az én problémám  mert én még a XX. században tanultam te pedig a jövőbeni dolgokat vázolsz mint Einstein . Pld. nem értem a 1321-es hozzászólásod : egyenáramú AWI hegesztőnél "sorosan hozzá adja azt a 10-20 kV-ot" . [#csodalk] Általános iskolában nekem így tanították : 30 V + 10.000 V - 10.000 V = 30 V ... tudom régi módi vagyok és nem tudom összekapcsolni az egyenáramot a több mint 100 Khz-es váltakozó árammal de én csak már így halok meg .Vagy azt tanultuk szakmunkás képzőben ( nem műszaki egyetemen)  , hogy váltóáram (HF-nek  főleg) induktivitáson nehezen küzdi át magát viszont kondenzátor "rövidre zárja" - ez egy régebbi reagálásod csak eszembe jutott . De nem akarok végeláthatalan vitába keveredni veled inkább inkább igazat adok neked és végül inkább elnézést kérnék a[#worship] szembeszegülésért .[#worship][#worship][#worship]

000000000

"A vita a tudás cserjéje. A vitatkozás – a tudatlanságé."
Ez a HF azaz High Frequency becsatolós dolog már réges-régi technológia.
Miller HF-15-1 olyan kőkorszaki, hogy még elektronikának is erős csúfolni, mégis becsatolta a hegesztő áramra a nagyfrekvenciás gyújtást. (ívgyújtás könnyítő MMA hegesztéshez)
De szerintem beszéljenek a képek, alábbi linken lehet látni még dióda sincs benne.

http://www.reocities.com/ftpspace1/welding/millerHF15/hf15.htm  

Egy légmagos "trafó" tekercs csatolja be a DC körbe a nagyfrekvenciás impulzusokat.
A nagyfrekvenciát meg mezei szikraköz állítja elő mint Marconi szikratávírójában.

000000000

Felület követö?

minek? pár éve csináltam és lám...

https://www.youtube.com/watch?v=k2pKf6FWAE8

ANTAL GÁBOR

Kiegészítem ( tulajdonképpen kihangsúlyozom mert Pali biztosan tudja ) A rendszer eleje egy klasszikus szikraközös TESLA transzformátor
 (Tesla zseniálisan alkalmazta a szikraközt a nagyfrekvenciás eleinte nem is csillapodó rezgések előállítására. A szikraköz a szikraív kialakulása után negatív ellenállású karakterisztikával rendelkezik .
 Aktív eszközök nélkül ( még nem volt feltalálva az elektroncső is lehetett nagyfrekis rezgéseket kelteni annó .
Nekem van egy komoly ESAB Tig ad nevű gyújtóegységem abban is ez van   . Sokkal megbízhatóbb mint bármi más (a nagyfeszültséget egy "Zsiguli trafóval csinálják hasonlóan a tirisztoros gyújtáshoz .) Egyedül a nagyfesz kondi beszerzése nehezebb kissé. De Kínából több nagyfesz kerámia tárcsakondiból összerakható

000000000

A  kis kinai 50A plazma is lehet nagy frekis iv gujtás csak pár darab /1000W/ izzo és kész.

fn47xk7ei

Most miden szavaddal-mondatoddal egyetértek .

kaqkk007

Az ötlet az hogy a primer áramfelvételt kéne mérni : akár a hosszabbító kábelébe belefűzni az áramváltót (azon nem is agyaltam hogy a gépbe bele kelljen nyúlni) Csak változik valamennyit a primeráram munka közben amit precízen lehetne mérni-érzékelni ...

000000000

Az áram érzékelés így is úgy is értelmetlen.
És mi van akkor ha vágóáramot állít valaki rajt ?
Akkor a jól beállított vágási magasság is el fog menni , Tehát az egész THC-t újra be kell állítani.
Feszültségérzékelésnél ilyen gond nem szokott lenni.
Akármennyire is óckodsz akkor is be kell vezetni azt a sok kV-os feszültséget a THC egységbe.
A megoldásra próbáltalak rávezetni, de ezek szerint nem vetted a lapot.

fn47xk7ei

No látod én meg ezért vitatkozom - mert azt írod " Akármennyire is óckodsz akkor is be kell vezetni azt a sok kV-os feszültséget a THC egységbe . " Én ezért javasoltam a mágneskapcsolóval való mérő-szabályozó leválasztást addig míg a HF működik ill. még egy csepp ideig mert addig felesleges mérni és a nagyfesz pedig így biztosan nem baxtatja a mérő elektronikáját "jobb a békesség" alapon .