Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

wc6vm48ib

Szia! Igen tervben van ez a proba erejéig van így, mindenképpen fémböl lesz. Van pár probaverzios megoldás ami ki lesz cserélve  üdv!

remrendes

Ahogy nezem itt egyik vezetek sem arnyekolt.

frob

A teljes vezérlést gépestől monitorostól (érdemes tft-t berakni mert az kevésbé melegszik) egy teljesen zárt fém dobozba berakni, minden motorhoz vezető vezetéket árnyékoltra cserélni, az érzékelőket ha vannak szintén, és persze a lehető legrövidebb vezetékekkel!
zavarszűrő ferritgyöngyök ahova csak tudod pluszban.

A monitor elé persze egy plexi, hogy a keletkező por, ne tegye tönkre, vagy vastag üveglap, talán később lesz karcos...

na nézd csak ilyesmire gondoltam:

kaqkk007

Az adok veszek ben hirdetek zavarszűrő ferriteket (szétnyitható kábelbontás nélkül felrakható

fn47xk7ei

Nem látom a végálláskapcsolókat csak az ütközőt . Vagy csak rosszul látom ?

wc6vm48ib

Jól látod szoftveres végállás van csak , kapcsolók is megvannak csak fel kell szerelni.

wc6vm48ib

Igen , ez lesz első körben minden fém házba megy, aztán meglátom, mit mutat. Lehet nem úszom meg a kábelek árnyékoltra cseréjét, de azon már nem fog múlni.

xabi

Szerintem olvasd el Molnár Szabolcs Épül a gépem topicját 432-től visszafelé kicsit illetve az Én hozzászólásaimat. Hasonló gondokkal küzdöttem, nekem és ugyan azon megoldással Molnár Szabinak is sikerült megoldani a problémát.

A lényeg hogy a plazma gépet az asztallal teljesen válaszd szét a számítógép és vezérlő egységtől. Illetve a számítógéphez és vezérléshez érkező hálózati földelést ne használd, helyette csinálj egy helyi földelő szondás földelést. ( nagyon nem vagyok elektromos ember de a lényeg hogy mondjuk a számítógép és vezérlések tápjához érkező hosszabbítóból heréld ki a földelést, a számítógép és a vezérlések földelését kösd rá egy mindentől független földelő szondára.)
Ezen kívül valószínűleg szükséged lesz árnyékolt kábelekre is, továbbá nekem nem sikerült az LTP portos vezérlést használni (az valamiért még érzékenyebb volt a pilot gyújtásra), helyette USB-s UC100 és UCCNC-t használok.
Esetleg ha nagyon ráérsz kölcsön tudok adni egy UC400ETH hálózati vezérlést UCCNC-vel tesztelésre....

PSoft

"nagyon nem vagyok elektromos ember de a lényeg hogy mondjuk a számítógép és vezérlések tápjához érkező hosszabbítóból heréld ki a földelést..."

Igazat írsz, már ami az elejét illeti.:(
Hogy Te magad hogyan játszol adott esetben az életeddel, az a Te dolgod!
De hogy vak ló bátorságával, másokat is erre buzdíts...[#csodalk]

000000000

Egy 230/230-as leválasztótrafó szerintem nagyobb biztonságot nyújt és a vasmag mint fojtó szépen felzabálja a hálózatból érkező RF zavarokat.  
De egy mezei hálózati zavarszűrő is sokat tud segíteni. [#papakacsint]

wc6vm48ib

Ismét egy kis sufni tuning:

lemezzel el lett barikádozva a pc és vezérlés az asztalatól és plazmától.

50 x gyújtottam így és nem mozdultak be a motorok, az elején 1 kékhalál jelentkezett de az azelőtt nem volt, és elég rossz a pc állapota is (újrarakásnál is egyfolytában kékhalál, )
a további kb 40 gyújtásnál semmi gond nem volt egyedül a billenytűzet 3 kis led je villant be 2 x talán ami árulkodik hogy teljesen nem szűnt meg a zavar de lényegesen jobb.

a vezetékek továbbra sem árnyékoltak. minden ugyan olyan egy lemez fal került az útba ami hozzá lett köve a földhöz.

lehet hogy ha kap a rendszer 1 teljesen zárt fémdobozt, ferritgyűrűket , 1-2 apróság ...talán használható is lesz????

frob

Hát igen, ezt próbálta mindenki elmondani neked :)
elég nagy rf terhelést ad a plazma vágó, 30-40khz környékén..
biztos vagyok benne hogy egy üvegdióda, 10 -20cm antenna és egy hangszóró, és már is hallanád benne a visítást, de ha csak egy kicsi elemes rádiót odaviszel, azon is hallod..

de mindegy is, árnyékolás amit csak lehet!

000000000

Gondolom a PC 230 voltos betáplálás oldala sincs nagyon megtámogatva külön szűréssel.
A plazmavágót közel úgy lehet felfogni mint egy EMP fegyvert.
Mindent kinyír a közelében.
Ez ellen védekezni meg kicsit macerás.
RF zavar ellen hidegíteni, szűrni, fojtani, árnyékolni.
Mást nem tudsz tenni.      
Az összes kábel ami a gépre megy vagy onnan jön lecserélnék LiYcY-re és azok árnyékolását egy csillagpontba kötném a vezérlő környékére földelve.
A másik végén a kábeleknek meg gondosan ügyelni kell, hogy az árnyékolás még véletlen se érjen a fém vázhoz.
Ekkor többet árt mint használ ! ( földhurok )  
Ez már egyfajta művészet mint elektronika.

xabi

Sok variáltam én is, mindenkinek volt ötlete (árnyékolás, földelési módszerek, ferrit gyűrűk, leválasztó transzformátor(ezt nem próbáltam) stb...). Valamiért a legerősebb zaj a földelésen keresztül jött vissza, ezért a számítógép, az összes vezérlés földelése, és az összes árnyékolt kábel árnyékolása, a vezérlés fémháza  egy ponton keresztül helyi (hálózattól független) földelésre (földelőszonda) lett kötve Kb. 3 éve megy. Ha ez a megoldás valamiért életveszélyes akkor természetesen nem ajánlom, de valaki elmondhatná miért életveszélyes mert akkor én is abban vagyok...[#circling]

frob

ha a földelés amire kötötted legalább 2-3 m mélyre lenyúlik akkor teljesen tökéletes, mondjuk érdekes hogy csak így működik... ott is inkább az előbbiekben emlegetett földhurok lehetett a ludas...