Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Először is megkövetlek ![#worship]Ténylegesen több mint 4 darab aljzat van elhelyezve a centrálcsatlakozóban - de legalább így meggyőztél ! [#nevetes1] Érdemes volt lekapni a burkolatot .Igen , HF-es a géped . A második képen középtájon alul az a kis panel valószínűleg a HF-es paneled és onnan megyen a vezeték a becsatoló tekercshez lásd 5-ös és 6-os fényképen a ferrit magos transzformátor . Annyi , hogy itt a főáramkör negatív oldalán van és így a centrál csatlakozó közepére van kötve azaz - a vastag zománcozott rézhuzal .A 3. képen ami megfogott , hogy van a gépen levegőhiány esetére tiltó kapcsoló vagy érzékelő . Szép tiszta belső [#eljen] ellentétben a Kínai gépeddel ...[#csodalk] ezért kell levenni a burkolatot időszakonként és sűrített levegővel letakarítani a gépeket mert a lerakódó por között fémpor is lehet (lásd IGBT-k lábainál ) meghibásodást okozhat .

fn47xk7ei

A kínai géped gyújtáskihagyására meg azt ajánlanám , hogy kis hajlítással kisebb szikraközt állítsál be és levett burkolat mellett végezzél próbagyújtásokat - persze az áram alatt lévő burkolat nélküli gépet közben azért senki ne piszkálja mert nyilván veszélyes egy szerkentyű .

xabi

Szia, véleményed szerint mindkét gépben van HF gyújtás, akkor már csak azt kéne tudni az Iweld miért nem gyújtja be az A141-et.
Még egyszer rá fogom kötni, kipróbálom mit csinál. Sajnos most egy nagy projektbe vagyok benne nem igazán van időm, de jelentkezem ha feltártam valamit.

fn47xk7ei

Sox szerencsét hozzá - én biztosan nem vagyok kíváncsi a te eredményeidre - már ne haragudj ![#levele]Ha így zárod le a témát . (Elnézést mindenkitől de úgy látszik felesleges volt az összes időcséplő fröcsögés a részemről és persze szégyenlem is magam minek mentem bele ebbe a témába [#rinya] ).

xabi

- Ahogy az elektronikai dolgokat nem értem úgy téged sem igazán sorry. Mi a baj ? Jöhet privátba is.
- A témát pedig folytassuk (engem minden érdekel a témába, sőt lenne még egy csomó más jellegű kérdésem).
- Tehát ott tartunk hogy a pilot áramra relatív könnyen rá lehet a HF gyújtást építeni. (Találkoztam olyan géppel amire utólag tették rá). Viszont hogyan van az megoldva hogy a fő ív bekapcsolásakor kikapcsoljon a HF illetve ha a főív megszakad átmenetileg akkor megint működjön a HF.

i5z5suee

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék hogy valaki vállal-e Miskolc közelébe Mach3 program szervizelést beállítást egy CNC Plazmavágón??? HA valaki tudna segíteni azt nagyon szépen megköszönném. Meg persze meg is fizetném
Előre is köszönöm![#vigyor3]

fn47xk7ei

A bajom annyi , hogy elég sokat foglalkoztunk a témával és te pedig hirtelen abbahagynád mikor 2-3 perc alatt már tényleges választ kapnánk - gondolok itt például az általam javasolt kisebb szikraköz próba .Elrontani semmiképp nem rontanád el a gépet ezzel a kis beavatkozással . A másik gépen pedig egy plusz fotó elég lenne közelebbről a kis panelról ill. a centrál csatlakozó bekötéséről és mehetett volna vissza a burkolata gépre .A többit egy másik hozzászólásban .

fn47xk7ei

Most hirtelen nem tudok válaszolni az utolsó kérdésedre mert van egy alap programja a gépnek és valószínű az általad is említett ívőr ennek kijátszásával működik ugyanis a van olyan gép ami kikapcsolás után bizonyos ideig ( míg tart az "után fúvás" a vágófej hűtése okán ) nem engedélyezi az újra indítást .  Házilagosan saját HF-es gyújtó ráépítése esetén  könnyebb lenne a megoldás mert a testkábelre helyezett áramérzékelővel vagy régebben pár menetű tekercsben vagy a becsatoló tekercshez helyezett reed relével  meg lehet oldani az újraindítást .

xabi

A sztori a következő : A kínai gép 3 év végtelen mennyiségű vágás után nehezen gyújtott, el kellett vinni szervizbe. Mivel tudtam hogy a szerviz ráül 3 hétre, és a vastag lemezeket amúgy sem vágja jól az A141 ezért lett véve az Iweld. Nem tudom mit csinált a szerviz, de most megint jó. A szikraközhöz ezért most nem nyúlnék, de ha legközelebb problémám lesz a gyújtással az alábbiak függvényében állítgatnám :
- Érdekelne hogy mi a jó szikraköz ?
- Ha növelem vagy csökkentem a rést mit hangolok el ? És ez a gyújtást hogyan befolyásolja ?

1 hétig nem nagyon leszek plazmagépek közelébe fizikailag, de utána szétszedem megint az Iweld-et és fotózok.

Ami engem érdekelne plazma témakörben :
- Neked milyen géped van, és elektronikai ismereteid alapján melyek az ajánlott gépek ?
- Kinek mi a véleménye arról hogy a vágás minősége mitől függ ? Gép vagy a fej vagy beállítások ?
- Ki milyen géppel vág, és mi a véleménye róla.
- Ki milyen fejjel vág, és mi a véleménye róla.
- Ki milyen gyújtási magasságot és vágási magasságot használ ?
- Ki milyen vágási sebességgel vág adott lemezvastagságnál ?
- Ki milyen ráfutás és lefutást használ ?
- Ki milyen CAD, CAM programot használ ?
- Ki milyen lemezteríték alkatrész optimalizáló programot használ ?
- Stb.

Van sok kérdés amiről lehetne elmélkedni, sajnos szakirodalom a témakörben nem igazán van. 3 év vágás után azt tudom mondani hogy a plazmavágás nem egzakt tudomány.

xabi

Szerinted rá tudsz tenni házilagos gyújtást az Iweld-re ha mégsem gyújt HF-el (természetesen jó pénzért)?

fn47xk7ei

Én úgy értelmeztem a hozzászólásodból , hogy a kína gyújtása ki szokott hagyni .Természetesen ha jó akkor felesleges hozzányúlni . A szikraköz állítással a Tesla kör frekvenciáját állítod el de ez nem befolyásolja az alapgéped működését mert a gyújtókör legvégén van - csak egy ( vagy több soros) kondenzátor egy szikraköz és egy tekercsből áll ( becsatoló tekercse ).

fn47xk7ei

Ezt nem értem miért kellene HF-es gyújtású inverteres gépet buherálni - ha nem működik a gyújtás akkor vissza az eladónak és kutya kötelessége megjavítani vagy működőképes állapotba hozni mivel HF-es gépként adta el és te ennek a tudatában vetted meg .

wc6vm48ib

ÜDV!

Régebbi hozzászólásban írtam nektek, hogy kínlódok a magas frekvenciás zajjal stb nem megy a plazma cnc-m

lehetőségem adódott (és utánajártam jobban)
kipróbálni egy IWELD CUT 80 CNC PILOT gépet.

az elektronikám teljesen gagyi semmi zajvédelem, sima kábelek...

és kíválóan ment minden az iweld géppel. előtte a számítógép megbolondult, béke poraira :) de az iweld nél semmi gond nem adódott, így hát lecseréltem a plazmát egy olyanra azóta nem kell bajlódnom a zajjal.
de azért fémházba tettem mindent és zjavédő leválasztó trafó, meg pár ferritgyűrűt tettem be biztos ami biztos.

MACH 3 és LAzy cam et használok, de megakadtam, mivel nem értek eléggé hozzá nem jövök rá, hogyan kell/lehet beállítani az "automatikus anyagvastagság mérést" Floating head

ki van építva a z-n a mikrokapcsoló, csak éppen nem tudom hogyan kell ezt belőni. Post processorba kell vlamit variálni  addig stimm, ha valaki tudna nekem ezzel kapcsolatban infót útmutatást adni nagyon megköszönném.

fogok feltenni képet a gépről, pontossággal felülettel meg vagyok elégedve, 2-3 tizeden belül vágtam 2mm es lemezt 3300mm/perc el, 55 amperon 5,5 bár nyomással ez teljesen jó nekem, de mivel nincs thc és nem is szeretnék, jó lenne ha "koppintana egyet a fej minden vágás előtt.. és ne kelljen mindig lazy cam ban beírkálni hogy pl.: z -80 a cut height nál ,hogy lemenjen és ott vág csak.

Köszönömn

wc6vm48ib