Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

remrendes

Ez nem csak a THC 150-es verziora igaz? Mintha a THC SD pont arra lenne valo.

fn47xk7ei

Túl röviden fogalmaztál így nehezen értem .[#worship]Picit bővebben írd már le pontosan mire gondolsz .

remrendes

Tudtommal a Promanak 2 fele THC-ja van. Az egyik a Mach pluginnal kooperal (Compact THC 150), a masik pedig a STEP/DIR jelekbe avatkozik be (Compact THC SD (Step Dir PID generator)).

fn47xk7ei

Kösz , rákerestem az SD-re . Értem most már - bár nehezen tudom felfogni mivel  ha saját step jelet ad ki akkor ha valami baleset történik vágás közben akkor honnan tudja a vezérlő , hogy pontosan hol van a z tengely vagy ezt megoldja egy újraindítás ?[#nemtudom]

remrendes

Szerintem mindket esetben csak egy Z referenciafutas segit.

sufnituning

Nem értem a Z tengely problémád, ha valami gebasz van és újraindítod a gépet, a feszültségnek megfelelően fogja megint emelni a Z-t, persze minden kezdésnél nullpontot kell felvennie. (ami nem a tényleges nullpont) hanem az általad beállított érték a nullától.

remrendes

Minel igenytelenebb hajtas kialakitasan gondolkozom. Jelenleg ugy nezne ki az otlet, hogy Y iranyban az egyik oldalon egy hosszu sin, a masik oldalon pedig egy gorgos megtamasztas. Ez a beulteto gepeknel szazad alatti pontossagra kepes joval nagyobb sebessegekkel.
A hidat egy 3(vagy 4)mm-es sodronnyal gondolnam mozgatni. E240 -> 1:4-es (vagy 1:10-es) bolygokerekes hajtomu -> es egy ilyen szerkezetu csiga:

Mennyire tunik eletkepesnek ez a megoldas? Lehet benne akkora szlip, ami miatt megis jobb lenne a fogasszij? Esetleg a cirka 540 foknyi felulettol erdemesebb lenne tobbet hasznalni?
A pontos attetelt a sodrony kozepvonalaval vagy a legkisebb hajlitasi atmerovel tudom szamolni?

fn47xk7ei

Mekkora méretű gépről van szó ? Nekem fogazott szíjjal van megoldva az Y két oldalon és az asztal alatt van a szinkron tengely ami a közepén van meghajtva egy darab léptetőmotorral és egyenlőre meg vagyok elégedve vele mert mindig párhuzamos a mozgás és a sebességgel sincs gondom . A működésben nem résztvevő szakaszt pedig 4 szál vékony sodronnyal oldottam meg . Ez olcsó volt . A szinkron tengely került 5000 Ft-ba plusz a léptetőmotor 21000 Ft , a többi meg a polcon volt .[#kacsint]Amit most hirdetek az adokveszekben (2x5 m) keresztbordás szíjt az szerintem bőven elég lenne neked ( nekem is pont ilyenek vannak felszerelve a 4400 mm-es (Y) asztalméretnél . Kerekeket mag kapsz hozzá ingyen ha van autószerelő haverod .

fn47xk7ei

Azt még elfelejtettem írni , hogy a 4 mm-es sodrony már nagyon durva . Nekem egy oldalon van  4x1 mm-es de egy sodrony is 52 elemi szálból van így extra hajlékony és "sima" fordítógörgőkön (csigán) futnak .

remrendes

Hat en ettol kisebb palyan jatszom :) 2000x1000-es lemezre meretezem. Igazabol a sodrony sem lenne olcsobb, csak tuzallobb. De akkor kalkulalok en is fogasszijjal, az a biztos.

fn47xk7ei

Akkor meg az 5 méteres szíj háromszögben méretezve is jó lenne és annál biztosan nincs szlip . Ilyen méretnél még egy szinkrontengely is minimális költség ill. könnyen megoldható és nem kell a hídba beletervezni akkor így sokkal kisebb a mozgó tehetetlen tömeg .

remrendes

fn47xk7ei

A tűzzel talán nem is kellene foglalkozni mert úgy érdemes építeni , hogy a hajtás eleve takarva legyen fém lemez burkolattal . A 10 mm-es szíjban is 6 szál erős sodrony van így a változó nyúlás ( hirtelen irányváltásnál )nagyon minimális .

sufnituning

A jelenlegi gépemet hossz-kereszt-bordás szíjjal csináltam,
de a második már fogasléces lesz, igaz kicsit drágább, de szerintem jobb.

fn47xk7ei

Abban igazad van , hogy jobb a fogasléc de első gépnél még általában mindenki keresi a lehető legolcsóbb megoldást . Még nekem az is tetszik mellette , hogy olyan "könnyed"-ebb (tudom rossz szó de ez ugrik be )megoldás a fogasszíj .