Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Pilot csatlakozó direktbe kötése lehet gyári megoldás is mert a ferdeszeműek ilyen aprósággal nem foglalkoznak . Drágább gépeken is olcsó megoldásokat használtak , például négy-öt darab ptc sorbakötve a pilotáramkörben de ez a megoldás viszont gondot okozott a többszöri rövid időn belüli gyújtásoknál mivel nem volt idejük visszahűlni így egy idő után gyújtáskimaradást lett a vége .Meg persze a fúvókák élettartama is sokkal hosszabb ha a pilotáram le van kapcsolva üzem közben .

7ud56hfzi

Igen, ilyenre gondoltam én is. Biztos, hogy nem gyári megoldás, mert zöld-sárga földelő vezetékkel van megoldva az átkötés. Gondolom olyan volt.

remrendes

Igy mar vilagos. [#eljen] A kapcsolas, csak a megszakitasra van. Ezek utan ertem, hogy miert egy regi trafos gepet hasznalsz.

fn47xk7ei

Nekem jelenleg HF gyújtású fej van felszerelve és a plazmavágóm éppen újratervezés alatt van mivel a régi vezérlése gyakran nem működött már és rajzom meg nem volt a javításhoz így csak egy opció maradt a számomra - minden vezetéket kidobáltam belőle és újraépítem inkább .Ha lenne pénzem persze vennék egy jól működőt .. de hát ez van , ezzel kell együtt élnem .[#rinya]

remrendes

Azert mar igy is elorebb tartasz, mint en :) En meg mindig hely szukeben vagyok, de CAD-ben mar tobbszor ujraterveztem en is. Most epp huzott laposacelbol gondolkozom. Ez eleg egyenes es viszonylag olcso.

frob

Sziasztok plazmások

Felmerült hogy lehet kellene egy kisebb gép max 5-6mm es vastagságig lemezt vágni, de főleg vékonyabb 1-2mm es lemezeket...
A kérdés az lenne, hogy mennyire pontos a vágás, ha egy profi lézer vágót veszünk alapul ( tudom bekerülési költségben pár nagyságrenddel arrébb) akkor ehhez képest milyen minőséget lehet elvárni?

Pontosság? tudom nagyban függ a mechanikától de tegyük fel az hozza a kívánalmakat.
szóval egy optimális esetben...

esetleg tudtok rajzot és utólagosan méretezett készterméket mutatni?

Előre is köszönöm!
R.

frob

Még egy dolog felmerült bennem.
Melyik sima plazmavágó tápegységet lehet legjobban használni eme nemes célra, természetesen szigorúan hobby kategóriában maradva, mert hogy nem tonnaszámra akarok vágni, legalább is egyenlőre :)

fn47xk7ei

Igen , a hely már megoldódott nekem és bőven van tér a sok lomnak de az asztal áttelepítése még hátra van .

remrendes

Az ivnek van egy szelessege, ami allando lv-nal (jol mukodo THC-val) viszonylag allando. Ha jol offszetelsz, akkor valoszinuleg egesz jo eredmenyeket kaphatsz.

remrendes

Mehanikai atepites is lesz? Mi nem tetszett a gepen?

Meg egy kerdes. Akkor akar ezt is be lehetne gyujtani HF nelkul?

fn47xk7ei

Nem átépítés hanem áttelepítés lesz mert bérelek egy nagyobb műhelyt és ott akarom majd működtetni a plazmavágót . Jelenleg a garázsomban van de így a gép körül csak 30-45 cm szabad hely van .Amit belinkeltél gépet az HF gyújtású és Trafimet A100 pisztoly van rajta ha jól látom .

fn47xk7ei

Éppen itt van az asztalomon egy nagyobb liftes nyak . Onnan lehet felismerni , hogy a közepén egy dugattyú van és ha középen megnyomod akkor pár mm-ert hátra tud mozdulni . Persze ha össze van szerelve akkor meg egyszerűen rámérsz műszerrel és a pilotáramkör vezetéke és a főáramkör vezetéke között zárlatot mérsz .

fn47xk7ei

A 6. perctől látható az S45 elektródájának mozgása .

remrendes

Igen, igy van. Ezert kerdeztem, hogy begyujthato e valahogy a lenti modon.

fn47xk7ei

Megint előtérbe került nálam a THC megvalósítása . Nézegetem ezt a rajzot is amit közzé tettél de szerintem eleve hibás a gondolkodás módja mert a Proma nem tud step jeleket generálni csak relés kimenetei vannak . Így kellene gondolkodni ( ez is Proma ajánlás ) azaz a controler bemenetére kell jelet adni és abból tudja a program , hogy alacson-magas vagy megfelelő az ívfeszültség és ennek alapján adja ki a step ill. dir jeleket és persze még így tudja is hol tart éppen a Z tengely .