Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

sasi

tramp!  
Megtaláltam a http://www.buildyouridea.com/cnc/spindle_05/spindle_05.html" TARGET=_fnew>fortuna készítéséról a képeket!

Kristály Árpád

Hallihó!
Igen, de azért jobb lenne mondjuk két kúpgörgős csapágy állítható lehetőséggel, mert a nagy fordulat miatt, nem árt ha utána lehehessen állítani  
(kopás stb., kottyanásmentesség) hiszen csak így lehet elérni bizonyos precízitást!
Üdv.: Árpád

000000000

Hali!
Egy jó áttétel és szíj számoló oldal, fogasszijas meghajtásokhoz.http://www.sdp-si.com/Cd/default.htm
Nekem sokat segített.
Használjátok egészséggel.
Üdv karsa

000000000

sziasztok.még nagyon kezdő vagyok és most áll össze az első gépem.kérdeznék valami,ami nektek alapvető:a vezérlő milyen határok között tudja a marómotor ford.számát szabályozni??

000000000

0...13000 Step/sec (a P1).

000000000

Sziasztok! Egy cnc plazmavágó elkészítésén munkálkodom, és felmerült az az ötlet, hogy az X-Y tengelyeket fogasszíj helyett egy vékogy bowdennel hajtsam. Úgy gondoltam, hogy a motorok tengelyére készítek egy megfelelő méretű tárcsát, arra rátekerem egyszer a bowdent,a többi rész mint a fogasszíjnál. Szkennerekben láttam ezt a megoldást. Van erről a modszerről információtok? Működhet így cucc? Köszi, Robert

000000000

Én láttam élőben is ilyet! Ott egy hengerre volt 1 menet tekerve (ezt forgatta egy léptetőmotor), az egyik vége fix a másikat rugó feszítette. Működött!

Kristály Árpád

T.Robert!
Igen, ha voltál az első CNChobby talin, akkor ez a megoldás látható volt az asztalomon eredeti Olympus (japán) kívitelben. Amenyiben személyesen is meg akarod nézni, úgy megoldható.
Képet nem érdemes küldeni, mert elég nagy méret s így csak részletek láthatók.,
Az István a lényeget leírta, de ha megnézel egy régi skálás rádiót, úgyan az a megoldás.
Hallihó!

000000000

T.Robert!
Nekem van egy bontott japán plottrem amelyben egy kb. 3 mm-es bowden húzza az írókocsit úgy, hogy a bowden alsó és felső szála külön külön fel ill. letekeredik egy kb 60 mm-es hengerre. A hengeren a középtől számítva alulra ill. felülre 5-5 menet fér rá a bowdenhuzalból. A hengert egy léptecs dörzskerekes módon hajtja meg. Azaz a módszer működik és precíznek is kell lennie hiszen mégiscsak egy japcsi plotterről van szó.

000000000

Köszönöm a segítséget, örülök, hogy működőképes a módszer.Sokat lehet így faragni a költségeken. Még   lenne egy kérdésem, a meghajtó kerék méretével kapcsolatban. Kb milyen fordulatszámon szeretnek működni a léptetőmotorok? Nekem 1,9V-os 0,75A-es 200 lépés/ford. motorjaim vannak.(Minebea 23lq-c202-01h)
Árpád köszi, küldtem levelet.

000000000

0...1000 (de ez nagyon függ a motortól, vezérlőtől, sőt még a CNC szoftver impulzus egyenletességétől is)!

000000000

Értem. Megpróbálom áttétel nélkül, vékony bowdennel hajtani, ami hajlandó kb. 15mm átmérőjű tárcsán megfordulni. így elegendő lesz az elérhető legkisebb elmozdulás is. 0.23mm

000000000

Ha van lehetőséged, ismerősőd aki tud neked mutatni fénymásoló mech.- át ott pont ez a megoldás!!!! a 46. motor pont ezt valósítja meg:
- Típus: VEXTA A3380-9215 (JAPAN)
- Tekercsrendszer: öt fázisú, Bipoláris (6 kivezetéses)!!!
- Lépés: 0.72°/Step
- Feszültség: 3V=
- Áram: 0.75A
- Tekercs ellenállása: 5x4 Ohm/fázis
- Súlya: ~0.5kg
- Motortengely átmérője: 6.4 mm
- Felfogó csavartávolságok: 4x47mm (M5)

000000000

Sziasztok!
Ehhez mit szóltok?:

(Lineáris vezeték felszerelése)
..."Nem biztos, hogy az egész felső részt tökéletesen síkba kell munkálnod, mert az piszok nagy meló. Minden rögzítési ponton gondosan ki kell hézagolni vékony (0,05 - 0,15 mm-es)acél, sárgaréz vagy bronz szalaggal az MLF2-t. Ezután az egészet leszerelve a rögzítési pontok közötti részt kiöntöd (kikened) valamilyen lassan kötő paszta konzisztenciájú zsugorodásmentes műgyantával. Ezután visszateheted a sínt és az előzőleg pontosan beállított méterű hézagolókat. A felesleges gyanta mindenütt kinyomódik csak a pontosan szükséges vastagságú réteg marad ott. Ezek az anyagok a nyomást igen jól tűrik, ezért ha megkötött, bika erős lesz. Ha nem akarod "örökre vasalva" kategóriába tenni a síneket, a gyantába nyomás előtt simíts az aljára és részben az oldalára egy réteg háztartási alufóliát, vagy öntapadós aluszalagot. Ez tökéletesen rásimítható, és ha nem lyukad ki bármikor leszerelhető a sín mert a fólia elválasztja a ragacstól."...

Az érdem nem az enyém, Imi ötlete!
Szóval: hézagolás+alufólia[#heureka]

000000000

"és ha nam lyukad ki"
Nem lyukad ki?