Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Kedves Áron!
Telefonon beszéltem kolegámmal, és minden általa ismeretanyaggal, elérhető infomációval segít!
Milyen az a asztalméret amire szükséged lenne?
Mert ha kell, egy elindított mehanikám van, ami még hiányos, de hátha van aki aki tud segíteni befejezni.

000000000

Kedves Balkari!

Már vagy dél óta hüledezek, és alig hiszek a szememnek! – Igen ritkán – de találkozom én  igazán rendes és önzetlen emberekkel, NA, DE ILYENNEL?!... mint a fehér holló.

Le írom, mert ide kívánkozik:

- Apám még a munkássága kezdetén ismerkedett meg az öreg, de penge elméjű Kassák Lajossal. E szavakat mondta: "Jegyezd meg barátom: mindenki csak akkora művész lehet, amekkora EMBER. Alatta persze lehet teljesíteni - ez még nem szégyen - de fölötte, soha!"
Magam is e szerint próbálok élni, és vallom, hogy ez minden más pályára is igaz!

De jól meggondoltad te ezt? ez egy soktengelyes gép lesz, igen nagy nyomatékokkal! Tényleg nem szényen visszakozni, hiszen ez nagyon nagy felajánlás! Én persze meghatott örömmel elfogadnám. És a jövőben feltétlenül viszonoznám!!! Így, vagy úgy, munkával, művemmel, vagy bármivel, aminek hasznát látnád...
Itt most következhetne egy csomó, mosolygós, hajbókolós figura, de ez elvenné a köszönetnyilvánításom komolyságát.

Őszinte köszönettel:

Áron
Eger -3300-, Gárdonyi kert 2. (művésztelep)

000000000

Ami a "szükséges megmunkálási méretet" illeti, nos ilyet nem tudok mondani, mert mindennek örülnék én, mint sivatagban a víznek, de (ha olvastál a "gépem"-ről) jelenleg egy víztározót építenék ebben a sivatagban. Ez persze csak a maximális méreteknél fontos. Az első munkáknál még biztosan nem fogom kihasználni, de a későbbiekben törekedni fogok rá!  
Ami az egri kolléga szakmai segítségét illeti, biztosan rá fogok szorulni, és már előre is köszönöm!

Áron

000000000

A "gépemhez" eddig az 576#-os hozzászólásban leírtakból megvannak a sínek (még nem láttam, remélem jók lesznek), az orsók, az anyák és a  kuplungok.

000000000

Telefonszámot légyszives írj!

000000000

000000000

Szevasztok fórumozók!!! No én megoldottam h,2x1m-es menetből 2.-métert csináljak úgy hogy a futás zökkenés mentes legyen!!! ha valakit érdekel  
meegosztom mással is ha cserébe az én KÉRDÉSEIMRE is válaszolna valaki és nem csak magatokkal lennétek elfoglalva!![#boxer]Ugyanis az én kérdéseimre nagyon ritkán válaszoltok[#violent]

000000000

De azért KÖSZÖNÖM tebee-nek mert ő legalább az újaknak is válaszol...[#eljen][#worship]
Pedig én is BÁRKINEK  segitenék..AMIBEn tudok!!!!Mert az én gépem ma estére már készis van  
és a MÉRETE 215x103
és Úgy fut mint egy nyuszi a hegyen!![#beka3]

000000000

Helló maffia!
Lehet, hogy azért "nem vállaszolunk" mert nem értünk hozzá! Szerintem a láncos hajtás csörög-csattog, behajlik (ezért kottyanhat egyik irányba), és nagy a tömege. Én nem javaslom nagy gépeknél!

000000000

Attól már sokkal jobb lehet egy bovdenes hajtás.

Bicska

Boccs maffia1, tegnap nem volt időm fórumozni! Kérdésedre--> A fogasszíj a jobb, mert az nem kottyan, ráadául nem kell bajlódni a olajzással stb..Másrészt olcsóbb, nemutolsó sorban halkabb. rosszintem a láncnnál nincs is rosszabb megoldás.
Gratula a gépedhez!

000000000

Sziasztok!
Üdv. Lámpás
Nos körülnéztem az előfeszített betongerendák között, rettenetesek!
Magam nem szívesen öntenék (nem is igen tudnék), úgyhogy maradnék az 576#-os hozzászolásomban leírtaknál. Rögvest részletezem, mert biztosra veszem, hogy működni fog, és hátha valakinek használ.[#papakacsint]

000000000

Nos, a 2db "X" tengely alátámasztásáról van szó, ami esetemben igen hosszú: 3-3 méter! a dolog szépsége az, hogy én csakis a két végén támaszthatom alá.
PROBLÉMÁK:
1.
Kevés a keretem [#lookaround], ezért a lehető legolcsóbban kell megoldanom és bérmunka nélkül.
2.
Igen nagy, behajlás szilárdságra lenne szükségem , minél kevesebb rezonanciával.
3.
A végére nyíl egyenesnek kell lennie a fölső felületének, hogy fogadhassa az eléggé gyengécske (de azért pontos) MLF2-es síneket.

MEGOLDÁSI TERVEM::
(Kicsit macerás, sok munka, de szerintem működni fog.)

Mindkét áthidaló alapvetően betonnal kiöntött 160x160-as 6mm-es falvastagságú vasszelvény lesz, 3-3 méter hosszban.

Az öntés, precízen és kevés vízzel kevert betonnal, nagy erejű vibráció mellett történik, ez esetemben valószínűleg egy kölcsönkért benzinmotoros döngölőgép lesz.
Mind e mellett dugnék még a szelvénybe betonvasat is, szabályos közönként ráhegesztett x alakú bajszokkal.
Öntés után pihenni hagyom legalább egy hetet, mert a víz nagyon nehezen fog kipárologni!
Ez szerintem a legkritikusabb pont! Vagy betonvas helyett használjak csövet sűrűn átfurdalva - a párolgás miatt - és szintén az x bajszok, amik nagyjából középen is tartják?
No ha ez kész, (segítséggel) fölhegesztem a lábakra - esetemben igen magasra, hiszen azt akarom, hogy át tudjam dugni alatta a munkadarabot - és akkor látom majd, hogy teljesen girbe-gurba.
Ezek után süllyesztett csavarokkal rá szerelek egy vastagabb alumínium lapot, és bizony így is girbe-gurba lesz!

Itt következne a Balkánkodás![#vigyor2]
Mivel nekem ekkor még lesz egy egyben lévő 3 méteres MLF4-es önhordó sínem - amiből később szétvágva majd az Y(!) tengelyt készítem -, ezzel marom síkba az X alátámasztásokat, a következő képen:
Az MLF4-es sínt ideiglenesen fölé szerelem - vagy 20 cm-vel fölé(!) - a betonos X szelvényeimnek, úgy, hogy nem csak a két végén (bár ekkor kell gondosan beállítani a helyét), hanem közte is kap "alátámasztást" valahugy úgy, mint a modern függővasutaknál, azaz fölülről(!) (ezeknél a kis kókány "bitóknál" nem kell már állítgatni - ennyire van az a sín önhordó - csak rögzíteni. Na ekkor szerelem föl a kocsit, szintén, mint a függővasutat, amire fölkerül egy jókora flex, harang alakú koronggal.
előtolásnak pedig (szintén ideiglenesen) használhatom a meglévő X-es orsómat kézi hajtással, aztán: uccu neki! Végig tolom az alun (persze lassan). Az orsó - bizonyos korlátok közt korlátok közt - nyugodtan lötyöghet kedvére, itt most ez nem fontos.
Ezek után leszerelem az MLF4-et és megismétlem az egész procedúrát a másik X alátámasztáson, majd kettévágom az MLF4-et,és megépítem belőlük az "Y"-t.
Így kellően egyenes felülethez jutok, ami már fogadni tudja a csak részben önhordó MLF2-t.
Na mit szóltok? Tudom, hogy nem volt szakmai, de talán ez nem baj.[#integet2]

Üdv. mindenkinek!

D.Laci

És a beton sulyát mitartja majd?
a betonnak normális körülmények köztis 3-4 hét a kötés ideje..
rajzolok egy-kétt ötletet és küdöm...