Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm szépen a gyors válaszokat: )

000000000

Sziasztok.
Lefestettem a gépemet ha valakit érdekel http://img.tar.hu/hobbycnc/img/19607648.jpg#3" TARGET=_fnew>itt a kép.

Rinaldo

Nincs merevítve oldalirányban az nem gond?

000000000

100*10mm es laposvas,ez böven elég alu marásra.Nincs remegés.Probáltam vasalis eléggé jól birja.350*350*150mm a legnagyobb megmunkálható anyag.

000000000

Szia Tramp!
Zseniálisan egyszerű és frappáns konstrukciójú a géped,  szinte a boldogság kék madara.
Milyen "kajakosak" lesznek a léptecseid? Marómotorként valamiféle felsőmarót használsz majd?

000000000

Szia.
A motorok sanyo denki 3.8A 1.35A.A maro egy olcsó felsőmaró, párnap és összerakom akkor majd látszik minden.Eddig vezérlő nélkül probáltam alut nagyon harapja [#nyes] a vas az kicsit gázos de majd kiderül hogy mittud, nekem amugyis alurakell.

000000000

Szia Tramp!
Azért kérdeztem, mert majd második gépként én is hasonló konstrukciót szeretnék készíteni. Én elsősorban bitang kemény fákat maratnék mert hobbyból elektromos gitárokat csinálok. Nekem nincsenek köszörült tengelyeim ezért csapágyas megoldáson és "bivalyabb" menetes szár használatán gondolkodom. A szerkót magad hegesztetted?  

000000000

Minden részét én csináltam és igen én hegesztettem.A huzott rozsdamentes köracélt nemnézted  az eléggé pontos.Igaz még nemmérgettem mikroval.

3vv2btrhv

Szia tramp
megsasoltam a gépedet és lenne egy észrevételem.
nekem a tervezésnél a legnagyobb problémát a Z -tengejen lévö motor rögzitése okozta.
Azt látom , hogy a befogott szerszám és a rögzitéshez használt csavar tul közel vannak egymáshoz , mármint Z mozgás irányába!!.
Tehát szerintem nem fogsz tudni méjet marni mert fel fog ütközni a csavar a munkadarabra !!
Ha nincs igazan annak én örülnék a legjobban !!
Tibor

3vv2btrhv

tramp
találtam egy rajzot http://www.scmgb.co.uk/private/bin/articolo/catalogo;jsessionid=AFLCLHOJPGFM?categoria=76&codice=R+400+ROBOT&locale=it&subcategoria=148" border=0>
tibor

000000000

Sziasztok

Talán ide fér be leginkább a kérdésem. A vezetők kenésére vonatkozóan lenne szükségem néhány tanácsra, tapasztalatra.
A vezetők precíziós acélcsőből készültek, aminek a felületét eszterbában vízpapírral fényesre csiszoltuk. A perselyek dörzsárazott bronz perselyek. Sikerült végre beállítani úgy, hogy könnyen csússzanak, de a kenéssel folyamatosan bajok vannak. Szárazon értelemszerűen nem a legjobb. Hirtelen megfújtuk szilikonnal, ami jó is addig, amíg meg nem szárad, onnantól viszont eszméletlenül ragad. Momentán valami közönséges olajjal van megkenve, amit a műhelyben találtunk. Ezzel úgyahogy jó, de lehetne még rajta finomítani. Milyen kenőanyagot ajánlanátok?

000000000

A szilikonok sokmindenre jók, de nem kimondott kenőanyagok. A bronzcsapágyat tulajdonképpen folyamatosan kenni kellene valamilyen híg orsóolajjal vagy esetleg műszerolajjal. Ezt esetleg megoldhatod egy kis tartállyal amiből egy vastag pamutszál viszi ki a kenőanyagot. (a pamutszál felül jön ki a tartályból, és a kapilláris hatás következtében emeli ki az oljat) Gondold meg a zsugorbronz perselyek használatát. A telhelést biztosan elbírják, méretre dörzsölhetők és önkenők hosszú ideig. Lásd pl. a régi printerek kocsivezetését.

2nbj3n5m

Hello Coco.
A broz perselyek furatába spirális hornyot
kell (vagy kellett)volna 0.2-03mm mélyen
esztergálni ott tovább marad a kenőanyag.
Janko

000000000

Ne aggódj "coco"! Van még ötlet, csak győzd megvalósítani. Pl. rögzíts a bronzcsapágyak két végére egy-egy olajjal átitatott filcgyűrűt. Ez még a tengelyt is tisztíccsa.