Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia István!
A szöveget eredetileg az eredeti formátumban  (1200X1200-) készítettem.
A kép-tár megkötések miatt sajnos a szövegek nem olvashatók. Röviden: 320X350X80 mm a mozgástér. 100X25 mm-es alu zártszelvény (Y), 30X30-as húzott aluprofil (X), átm. 9mm-es Z tengelyek teflon csúszkákkal. 60 Ncm-es Teco léptecsek. A maró Dremel multitool. A gép rendkívül merev a rengeteg beépített acélcsavar  és a keresztát- kötések miatt. A marót 90 fokban lehet jobbra balra dönteni. Csináltam egy 25 cm-es habvágó keretet is amellyel az XY, az XZ, valamint az YZ síkokban is tudok habot vágni. Eddig még csak habot, fát és műanyagot martam de szerintem alura, rézre is tudok majd gravírozni esetleg a központi területen kisebb alu alkatrészeket készíteni vele. Köszi a támogatásért!

3vv2btrhv

Szia Géza
gratulálok a gépedhez mert müködik !!
Sajnos én nagyon megakadtam mert nekem kicsik a motorjaim és nem mozditják meg a mechanikát.
Tibor

000000000

Hi Tibor!
Próbáld áttételezni hátha elindul csak lassú lesz.

3vv2btrhv

Szia géza  
Végsö estre tartogatom az átételezést , elöbb megprobálok nagyobb motort szerezni.
Tibor

000000000

3D gépekre egy lehetséges habvágó adapter:
http://img.tar.hu/hobbycnc/img/17190501.jpg" border=0>
Nem rossz!

000000000

P1-essel készült plazma vágó:
http://magiist.fpn.hu/Kepek/P1_plasma.jpg" border=0>
Jó tervezéssel még az NDK-s motorok is megfelelnek ekkora géphez! Csigakerék+bovdenes hajtás.[#eljen]

f6kuxbs9f

Szép darab!  
Gondolom nem volt szükség nagy sebességekre, gyors irányváltásokra.
Üdv

000000000

Épp ellenkezőleg! A sebesség (és így az irányváltás) a legfontosabb a plasma esetén (ha meg állsz, nagyobb lyukat éget, csúnya felülettel)! Ellenben a felbontás nem annyira kritikus.

3vv2btrhv

Sziasztok
Nincs részletesebb foto ?
Tibor

000000000

A habvágó feltéttel kapcsolatban;

a fűtőszálat gondolom állandó hőmérsékleten kell tartani, hogy lehet ezt megoldani?

(mint pl. vasaló hőkapcsoló:-)??)

000000000

Szia Bélabá!
Sajnos a fűtőszálat egész hosszában azonos hőmérsékleten tartani nem lehet, mivel az a habba "beágyazva" mindíg egyenlőtlen hőeloszlású lesz. A hab két szélén forróbb és a hab közepe felé hidegebb. Ezért aztán a vágási felület sem lesz tökéletes mert a vágás közben a szál középső része némileg elmarad a szélektől. Hosszabb darabok (pl. repülőgépszárny) vágásánál tapasztalatom szerint jobb vékony acéldrótot (pl. 12-es citerahúr) használni mert azt jobban lehet feszíteni a belógás csökkentése érdekében. Sajnos itt meg az a gond, hogy az acéldrót kis ohmikus ellenállása miatt igen kis feszültséggel és viszonylag nagy árammal kell a vágást elvégezni. Néhány cm vastagságú hab vágása azonban minden ügyeskedés nélkül megoldható még  vastagabb ellenállásdróttal is.

000000000

Kértem többet is és az engedélyt is, hogy a Mechanikák közé (26.) kirakhassam!

dg8n4i8x

Sziasztok! Szia Géza!

Én is rég foglalkozom habvágással, pont rpcsi ügyben.:) Az én gépemen PWM-es fűtésvezérlés van, ezzel sikerült a legjobb eredményt elérni ellenálláshuzallal. Ha a szál elmarad az azt jelenti, hogy túl nagy a vágósebesség! Tapasztalatom szerint a hab közepén melegszik fel jobban a huzal épp a hab szigetelő tulajdonsága miatt. Nehéz eltalálni a megfeleleő értéket de ha sikerül, akkor úgy lehet vágni (legalábbis az én szabályzómmal), hogy a habot rögzítés nélkül sem tolja el a szál és nem olvaszt benne túl vastag rést. Neked hogy van megoldva a fűtés? Nálam a 30V kürüli feszt szabályoz PWM-el az elektronika 40Hz-en. Ezzel 110cm-es szállal is gyönyörűen tudok vágni.  

Üdv!
Balu

dg8n4i8x

Ja! Durva jó a géped!!! Gratulálok, szép munka!

000000000

Szia Balu!
Én a habvágást egy nagyteljesítményű, változtat- ható feszültségű toroid autótrafóval végzem. Semmilyen hőfokszabályzóm nincs. Hosszabb darabokat egy H profilú alumíniumsínekből készített 1.5 méteres "fűrésszel" csinálom. Pengére feszített 12-es acél citerahúrt használok. Nálam ez vált be a legjobban. CNC gépemhez csináltam egy mini (25 cm-es) habvágó feltétet amellyel az XY, valamint az XZ síkokban tudok habot vágni. Eddig csak a Turbocnc-vel kísérleteztem a habvágással. Sajnos ammiatt, hogy a vágósebességet a TCNC a köríveknél nem tartja, némi "beégés" van ezeken a helyeken. Remélem Mach2 alatt ez a probléma majd eltűnik. Gépemmel különben meg vagyok elégedve. Elég pontos és relatívan masszív is. Most éppen keményebb anyagok farigcsálásával kísérletezem. Sajnos a képek felbontásának leredukálása miatt szövegeim nem igen olvashatóak.