Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

gaben

Korábbi topik folytatása...

000000000

Tanácsot szeretnék kérni. Az X tengelyem meghajtásához jelenleg egy 2 méteres ISEL golyósorsót használok (az ISEL egyébként remek cég, sokat segítettek a gépem összeállításánál, csak nagyon drágák). Ki szeretném váltani 2 darab menetes szárral. Az a kérdésem, hogy aki sime menetes szárat használ a meghajtásra, milyenek a tapasztalatai, nem fogja-e vissza nagyon a motort, nem túl nagy-e a sórlódás, stb. A motorom egy 4.5 Nm-es nyomatékú VEXTRA, a meghajtott tömeg kb. 40 kg, és 5-ös menetemelkedése van a golyósorsónak.

Előre is köszönök minden segítséget.

Giorgio

000000000

Remek eredményt lehet elérni ha a Mechanikai ötletek alatt található görgős megoldást használod! Nagyon dicsérik ha precíz a megmunkálása!
De miért kell kiváltani egy görgős orsót? Durva az emelkedése?

000000000

Az ISEL golyósorsót semmiképp nem cserélném menetes szárra. Ha a menetemelkedésed túl nagy, inkább egy áttátelt javasonék. Bordásszíjjal. Szerintem ez pontosabb és költséghatékonyabb megoldás mint a msz. és a görgős megoldás. Az ISEL valóban komoly cég, én is jártam náluk.

fs9s63xkf

Hali

jó hogy elindult ez a fórum... sokat tudunk majd egymásnak segíteni (de vajon ki csinálta ;) )

Én menetes szárat használok bár csak 700 mm-en de nincs vele semmi bajom... egy műanyag rúdba vágtam 12-es menetet és megfelelően működik...

000000000

Legközelebb megmérem a menetesszár menetemelkedésének pontosságát ill. ismétlési pontosságát. Azt tudom, hogy az isel orsók 0.01mm ismétlési pontosságúak 3m-es hosszra vonatkoztatva. Ha már megtette valaki a mérést, kérem ossza meg velem.

000000000

Jó a golyósorsó menetemelkedése és én is nagyon elégedett vagyok vele amúgy. Egészen egyszerűen két problémám van vele: magas az ára, kb. 25* annyiba kerül, mint a menetes száras megoldás, és csak több hét alatt tudják Magyarországra behozni.

Giorgio

000000000

Egy kis érdekesség: nemrégiben olvastam egy angol könyben, hogy az USA-ban lehet kapni profi menetes szárakat, amiknek a gyártója oprikai szkennerrel végigellenőrzi a menetet, és a kis ezred-inches eltéréseket az elméleti értékektől egy táblázatban mellékeli a szárhoz. Ez azért profi, mert a drágább vezérlők (Thermwood rendszerek, stb.) képesek kezelni ezeket az adatokat, és eszerint állítgatják az adott tengelyt, kompenzálva a menetes szár hibáit.  

Giorgio

000000000

Giorgiocnc !

Ez nekünk valóban csak érdekesség.

000000000

A lézeres szerszám bemérés is }: ))

fs9s63xkf

az ISEL-nek a lineáris vezetősineiről van valamilyen tapaszatlotok? Mert nézegettem öket és kértem róluk árlistát is... Nem rosszak az árok például az INA-hoz képest kb 30 ezerből kijön egy vezeték csúszkával...

000000000

Üdvözlet az uraknak!

Először is Minden tiszteletem az oldal készítőjének, pompás oldalt sikerült összehozni.

Én is töröm a fejem egy cnc maró elkészítésén, egyenlőre az információgyüjtésnél tartok :)) Ezért is nagyon örülök, hogy elindult a fórum. Sok kérdésem van. :))

psychobilly: Megtennéd hogy megosztod velem az ISEL árlistádat? ha nem vagyok túl pofátlan...

Előre is nagyon köszönöm.

tht79@freemail.hu

fs9s63xkf

Akit érdekel szóljon elküldöm szivesen!

000000000

Psychobilly ! Engem az ISEL T-profilos munkaasztalok ára érdekelne. Küld el légyszíves.

000000000

az Isel honlapján egy termékre kattintva kérhető e-mailben a termékről bármilyen információ, ez azt jelenti,hogy elküldik a teljes árlistát fél napon belül.   www.isel.hu