Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok Molyoló küldöm.

Bicska: igazad van... azok a gépek nem véletlenül tonnás nagyságrendűek. Nade egy Hobby, vagy fa munkára használt gépnél nincsenek akkora terhelések. Szóval mindent a célnak megfelelően kell méretezni, ha másért nem is csak az árért.  
Azthiszem, ha azt mondanák bármelyikünknek, hogy "nesze 2 milla" tökéletesebbnél tökéletesebb gépek születnének. Az "olcsó" árkategóriában viszont sokkal nagyobb teret kap a kreativitás és a leleményesség, persze a legtöbb ilyen gép egyáltalán nem profi. Épp ezért az a véleményem, hogy az isel, skf és egyéb (méregdrága) cuccok mellett, sokkal több egyedileg kivitelezhető komplett megoldásra lenne szükség (épp ezért jó, hogy elindult ez a fórum). ISEL cuccokból azthiszem nem kéne sokat gondolkoznom azon, hogy miből legyen.  
Elnézve Bertalan árlistáját, úgy vélem, hogy ha még gyakrabban is kell cserélni orsót, akkor sem éri meg pl. a bronz anya. Hozzáteszem, hogy ezt most egy Hobby gépre értem. SKF csapágyakkal, japán motorokkal, és elektronikával a kezemben most járok 33ezernél. Hátra van még az MDF pozdorja szerkezet a golyós sínek, és vélhetően fotodiódás végálláskapcsolók. Sajnos drágább cuccokra már nem futja. Itt jegyezném meg, hogy hiába kell kb. 1m2 MDF pozdorja, egy egész táblát meg kell vennem, ami megint 10ezer+szabás. Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy szép és jó dolog a gépgaléria, de nem lenne gond, ha a képek beküldői egy előrelátható költségvetéssel segítenék a kezdő építőket. Sajnos minden csak akkor derül ki, amikor az ember már kénytelen megvenni.
Bocs, ha hosszúra sikeredett...
a kép meg megy Molyoló :)

000000000

33pénz, az még kevés, lessz az 50-60is, ha meg fémvázasat akar az ember 100-tól a csillagos ég }: ((((

000000000

Tudom én azt :(
épp azért mondtam a 33pénzt, mert ez még édeskevés.....
megj.: ha elérem az 50-et félreteszem :)

wdctpb5az

Sajnos ez van. Én sem vagyok tele pénzzel, de én réz-acél anyagokat szeretnék megmunkálni, muszály volt iylen gépet építenem. Egyébként sztem nekünk, "Hobbycnc"-seknek össze kellene fognunk és segíteni 1másnak a szerekzetek építésében. Én a későbiekben ( ha kész lesz a  gép)szívesen segítek az esztergámmal és a marógépemmel kis cnc alkatrészeinek az előállításában. Kizárólag anyagárban..

Bicska

000000000

Mi a véleményetek az ilyen stílusú kuplungokról?
http://magiist2.fpn.hu/kepek\36420023.jpg" border=0>
Azt hallottam valakitől, hogy a spirál vágás miatt egyik irányba húzni akar, a másikba pedig nyomni és ezért sok energiát elnyel. Magyarul használhtó az ilyen, vagy inkább a párhuzamosan irdalt (nekem az tűnik jobb nak)?

000000000

Szerintem a párhuzamosan bevagdalt verzió jobb, ennél a változatnál szerintem nem 100%-os az erőátvitel (legalábbis induláskor).

000000000

Én is úgy érzem, hogy inkább az a jobb. köszi!

000000000

Milyen anyagból érdemes csináltatni, hogy kellő rugalmas és szívós legyen de ne legyen nagy a tömege (ne lendkerékké váljon)?

wdctpb5az

rugóacél[#confused]..valamilyen króm-vanádium ötvözet...

000000000

A króm-vanádium ötvözet nem túl nehéz (ha a villáskulcsomból indulok ki)?

000000000

Szóval valamilyen aluból nem lehet?

3smbkb69

Aluminium silicium magnézium ötvözetü alumíniumból  esetleg.De ez drága dolog.
Fajsúlyra könnyű viszont tulajdonságai változtathatók,az ötvözők % arányos változtatásával.
CrVa inkább szívós mint rugalmas.
Rugóacél nem rossz megoldás talán ha egy húzórugó teste lenne felhasználva.Minél nagyobb anyagátmérő minél kisebb tekercselési átmérő,hogy legyen tartása,hőkezelve.Az hogy lendkerékké válna e,passzolom,nincsenek ilyen irányú tapasztalataim a rugóval:)

3smbkb69

A spirál vágással kapcsolatban....ha hosszirányban van mozgási tere a kuplungnak,tehát mondjuk négyszög kimunkálással vannak illesztve a tengelyvégek és a kuplung egymáshoz,de tud csuszkálni ~1 mm-t a kuplung,akkor csak csavaró erő lép fel,mert ugye nincsenek a végek rögzítve így húzó níomó erő nincs.

000000000

Az ISEL-kuplung nekem nagyon bejött, bár még elég lassú a gépem. Az ebay-en ugyanazt áruják gyakorlatilag
Itt a hivatkozás hozzá:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=32157&item=3864791491" TARGET=_fnew>Ebay-kuplung

Két darab aluminium, szerintem még csináltatni is lehet, és közötte különbözö keménységü müanyagok, igény szerint.

000000000

Kis tömegű, szívós és olcsó anyag leget valamilyen ABS műanyag.  
Spirál vágás szerintem felesleges, mivel az orsó két végen rögzített. Hosszirányban nincs mozgás, baj is lenne. Indításkor a motor forgatni akar, az orsó viszont nem szeretne. Spirálvágásnál (igaz csak minimálisan) szabadon tud tekeredni a kuplung, vagyis csekély mértékben az indulás-megállás és gyorsítás során pontatlanság keletkezik.
Ha valahogy mégis le kell vezetni a hosszirányú mozgást (pl.: gyengébb minőségű motor, ahol a forgórész kotyog), akkor is a párhuzamos vágást ajánlom, az egyes vágásokat a körív mentén eltolva. Viszont ennél jóval egyszerűbb csinálni egy membránkuplungot.