Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

000000000

Köszi mindenkinek!!
Szóval kezdeném a rongálást!Nagyob gépet szeretnék építeni (1200x1000mm)
A vázhoz alu profilt szeretnék .(bár ha van valakinek jobb ötlete)Hol lehetne olcsón(természetesen hisz magyarok vagyunk) és választékosan beszerezni?
Isel,Bosch,May-Tec kilőve k.va drága!!Vagy ne is álmodjak olcsóbbról?A tervezést Solid Edge ,Rhino 3D,vel csinálom(már egy két dolgot terveztem,és kiviteleztem is)Ezenkívül a géphez Edgecam-et fogok használni!(a G kódok generálásához)Ebben ha valaki igényli tudnék segíteni is!Köszi

000000000

Szerintem mindenképpen próbálkozz valamelyik tüzépen, vastelepen. Szinte ott is minden kapható, és kilóra megy :)

000000000

hu de rendes vagy !!Erre még nem gondoltam!!Köszi mégegyszer

9v9rb6gau

MakraZ,
ezt a lineáris anyát az SKF pontosan hogyan nevezi? És mennyi lehet az ára kb. a 10 - 16 mm
átmérőben?
Ez esetleg nem a visszavezetett görgős, vagy a
bolygógörgős orsók valamelyike?
Üdv!
gépész

000000000

Jól mondod gépész, két típusa van:

- Recirculating roller screws
- Planetary roller screws

nem igazán precíz pozícionálásra ajánlják, inkább nagyobb ipari robotok, daruk, izmosabb mozgatásokhoz.

Holnap kérek be árat, engem is érdekelne.

000000000

Sziasztok itt egy link a kapcsolódó témához.
Kérnek néhany adatot de érdemes körül nézni.
www.linearmotion.skf.com

000000000

Itt vannak a gyári SKF lineáris anyák képei :

http://members.chello.hu/zoltan.makra/hiv/bolygo.jpg" border=0>

http://members.chello.hu/zoltan.makra/hiv/gorgos.jpg" border=0>

Árajánlatok még nem érkeztek meg.

000000000

Érdekességképpen egy ipari megoldás a menetes szárak vagy orsók axiálisan előfeszített kottyanásmenetes megoldására. A tengely másik végét ilyenkor elég megfogni egy mélyhornyú golyóscsapággyal. Lényeges, hogy az előfeszítési oldalon ferde hatásvonalú axiális cspágyakat fordítsunk szembe egymással.

http://members.chello.hu/zoltan.makra/hiv/BSFB_megoldas.jpg" border=0>

ncxe0hdha

Hello MarkaZ!
Légyszíves ha megjön az árajánlatod, ha mód van rá ad tovább! Nagyon profi megoldásnak látszik, de nem látom az útánállítási lehetőséget. Úgyan mintha a menetprofil darabok exentrikus tárcsán lennének, de nem biztos
Én egy rögen gépből búheráltam ki hasonlót.

s5f8tmfv3

Hello Mindenkinek! Van egy ötletem, bár nem biztos hogy ér is valamit. A Z tengely menetes szárának tehermentesítésére gondoltam, olyanformán, hogy a mill plusz egyéb mozgó alkatrészek súlyávak megegyező ellensúlyt helyeznék el a mill mögött, mondjuk görgőkön átvezetett vékony bowdennel, így a fel és a le mozgáshoz is azonos erőt kellene a motornak kifejteni. ( Lift módszer) Megéri a fáradozást? Robotron SPA 52/60 motor, M10 menetes szár, a mill és egyebek súlya kb. 1,5~2kg. Köszi ha valakinek van ötlete vagy csinált már ilyet.

000000000

Ilyenkor az Y viszi az egész szánt és az ellensúlyt is! Jobb a rugós visszahúzás (lásd Mech.9.)!

000000000

Az ötlet nem rossz, de így az Y tengelyed cipelheti a dupla súlyt. Erősebb motor ?

xe44memnh

A rugós megoldás sem tökéletes! Mert nem egyenletesen fejti ki az erőt.Ha az Y tengely könyen gördül akor elbirja a plusz súlyt.

s5f8tmfv3

Piszok gravitáció![#wink]Valamit majd csinálok vele. Más: olvasgattam a fórumot, és a kuplungok kapcsán gyakran szóba kerül, hogy nem működhet lendkerékként. Miért olyan fontos ez? A motor forgórésze, a menetesszár meg a rögzítőelemei helyből lendkerekek a tehetetlenségük miatt, a súlyuk meg nagyságrendekkel nagyobb mint egy kuplungé.Vagy rosszul gondolom?