Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Valóban használják pre mentesítésre a scmith-et, de nekem önállóan soha nem vált be, csak egy kis kondi kiséretében, ami kellően lomhává tette a kopcsolást a mechanikai pre ellen. A schmith-troger "csak" szép határozott pontu kapcsolássá alakította a kondi töltési gorbélyét. Kettő együt már ok.

000000000

35kpazcgr

Lehet, hogy hülyeség, amit kérdezek, de valaki gondolkodott már azon, esetleg saját maga próbált léptető motort építeni?

Üdv:
tomahawk

000000000

A neten találtam valakit, aki maga kezdett motorokat építeni, főként az áruk miatt. Nem is a tekercselést macerás összerakni, hanem a forgórész /állórész rovátkáit bemarni. Nagyon precíznek kell lennie hiszen ez határozza meg az elfordulás szögét. 0,7°-os motort biztos nem tudsz csinálni, de nagyobb talán sikerülhet, megfelelő gépekkel.

35kpazcgr

Köszi.
Én is olvastam. Az illető (nem jut eszembe a neve) a porszívó motor állórészét haszználta, a forgórészt saját maga csinálta.
Szerszámgépileg fel vagyok szerelve (eszterga, marógép - osztófejjel, stb).

Üdv:
tomahawk

3smbkb69

Lenne egy tesztkérdésem:)
Surlódás szempontjából melyik a jobb,egy gördülőcsapágyas vagy egy siklócsapágyas megoldás?
Vagy elenyésző a különbség?

yuagaci9g

Surlodas szempontjabol termeszetesen a gördülőcsapágyas a jobb, (egy jol bealitott szan magatol elindul, ha a vezetekeit kicsit megdontod)
Nem mindegy, viszont terhelesnel, mivel a csapagyak csak pontszeruen erintkeznek, elmeletileg a nyomas vegtelen. A siklo megoldas sokkal nagyobb feluleten fekszik fel, nem olyan erzekeny a szenyezodesekre es a rezgeseket is jobban csillapitja.

000000000

Lampasnak mindenben igaza van.

Rezgéseknek és nagyobb dinamikus terheléseknek kitett mechanikáknál inkább siklócsapágyat alkalmaznak. Láttam pár kéregedzett lineáris tengelyt, melyeket pár hónap után dobtak el a golyók okozta mélyedések miatt. Ráadásul a golyók általában hosszában, ugyanott koptatják a tengelyt.
Létezik pár cég (nem jut eszembe, de ha valakit érdekel utánanézek), mely foglalkozik grfitbetétes bronz sikócsapágyak gyártásával. Pontszerűen vagy kérésnek megfelelően helyezik el a csapágyköpenyben a kenőanyagot.

xe44memnh

A3D-S DIGITALIZÁLOHOZ SZOLNÉK PÁR SZÓT. ellöszöris ha mach2 használtok akor elegendö ha a tapintó egy kapcsolóbol áll nem kell 360°-ban tapintani mrt a mach2 ugy járja be a tapintani kivánt felületet mint egy varógép, de érdemes elgondolkodni hogy megtervezük az adot alkatrészt (kivéve faragot dombormüt)  vagy digitalizáljuk mert számoljátok ki hogy 100*100 kb 50mm vastag alkatrészt 1 mm fellbontásal 1000000mm (1000m) az-az 1000 mm/min tapogatási sebeséggel  16.66 óra na persze nem ennyi mert nem mindenhol kell teljesen ekora utat megtenie, és elég durva a felület, meg ugyanakora tapintokel mint amekora lesz a szerszám. én kiprobáltam csináltam mechanikus és fotoelenálásos megoldással. a mechanikus bevált a fotoelenálásos nem, a gyári lézertapogatokat is nagyon befolyásolja a fény és a felület érdesége.  

3smbkb69

Lámpás,Makraz,köszöntem a választ,
bár azt nem értem a grafitbetétet miért jó bronzba ültetni..műanyagban gondolkodom...http://muanyagsiklocsapagy.holes.hu/
Bár árakat még nem tudok.

000000000

természetesen egy bizonyos pontosságig és felhasználási területig megfelenek a műanyag csapágyazások.

Nem épp lágy grafitról van szó. A csapágybronz már magában is kellő kenési tulajdonságokkal van felvértezve, ha mondjuk X46Cr, vagy X90CrMo övözeteken csúszik, biztosan nem rágódik fel sosem. Plussz jön a grafit, ami még csökkenti a surlúdást, mivel a csapággyal együtt kopik. Alkalmazása inkább nehezen hozzáférhető helyeken javasolt.

000000000

A mechanikai ötletek rovatban bemutatott "lineáris anya" gyári változata megvásárolható az SKF-nél. 1-2-3mm-es menetemelkedéssel különböző tengelyátmérőkben.
Van némi működébeli (felépítés) különbség is.

Állítólag ilyet használnak az atomerőművekben a fékezőrudak le-fel mozgatásához, mivel igen megbízhatóak és nagyon terhelhetőek.

Próbálok képet is keríteni

000000000

Sziasztok szeretnék foglalkozni a hobby cnc vel!
Már néhány lépést tettem e-felé de még biztos lenne néhány (száz) kérdésem töletek :Remélem nem nagyon foglak zavarni benneteket,És remélem valamit én is tudok majd nektek segíteni!
Talán ennyit a bejelentkezésről.Mégegyszer üdv mindenkinek!!Tiba[#wave]