Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Árpád!
A Bécsi úti Alukorból kb 1 hónapja elhajtottak,hogy itt nincs árúsítás,  a pomázi telepen sem lehet guberálni mert a bejövő cucc megy egy hatalmas konténerbe és szinte naponta szállítanak. A szentendrei (Kőzúzó út) valóban jó. Kis A4-es A3-as nyomtató szinte mindíg van de ezekben a motorok nagyon kis teljesítményűek.
Valaki mondta, hogy a lézer nyomtatókban vannak combosabb motorok (unipoláris 10 V 1A) de ez nem biztos.  

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
Helló motyoros!
Az kell mondjam nekem sem volt könnyü, de rendszeresen járok ezekre telepekre. Régebbi A/3-as nyomtatókból lehet combosabb motorokat kitermelni. lézerben is találsz, de többnyire a tengelyük ferdefogazású fogaskerék, így nehezebb csatlakozni. Ha a környékbeli vagy személyesen is beszélhetünk. Én lineáris tengelytől kezve, menet órsókat mindent ott szedtem össze, profi léptetőkről nem is beszélve. Természetesen kell a kitartás.
Hallihó!

000000000

Sziasztok !

Nem tudom valakinek eszébe jutott e már ,ezért elmondom...

Minap készítettünk a műhelyben célszerszámot.
Kellett egy  x tengely is ,ami kísértetiesen hasonlít a marógépeink tengelyeire :)

Megoldás : simán letéve egy alapra egy köszörült tengely, mellé egy 6 lapfejű bronz ,fölé pedig maga a kocsi ,aminek az alján (elöl - hátul ) egy egy prizma.A két prizma csúszik a kösz. tengelyen ,a kocsi másik széle pedig a bronzzon.

Hátránya : kicsit nehéz lesz így a gép ,és nem megoldható az Y tengely ...

Előnye : súlyból adódó rázkódásmentesség , nagyon pontos ,könnyen mozdítható (súlya ellenére).Egyszerűen megoldható, sosem szorul meg ,nem kell bajlódni a párhuzamokkal.Nem kell félni nem fog FELESNI :)))

üdv:

ps : próbálok képet küldeni

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
Én úgy gondolom, hogy csapágyon...akon ami egy ekcetrikus tengelyen van felszerelve az állíthatóság miatt, jobb és egyszerübb megoldást nem ismerek. Az hogy a csapágy külső palástjának milyen profilja van, újjabb lehetőség. A minap kezembe került egy tolókapunak a görgöje, mely létezik prizmás és félkerek profilban, több méretben az ára: 2-3.000-ft/db. Tehát lehet a pálya anyaga hengeres, vagy négyszög alakú.
A közeljöjőben felteszek egy képet egy hasonló megoldásról, mely előnye, hogy kevés szerszám kel a megvalósításhoz (eszterga nem) sikító, heg trafó, fúrógép és némi kézügyesség amiben gondolom nincs hiány!
Hallihó mindenkinek!

000000000

Sziasztok !

Nálunk a mühelyben (féltengelyes) sokszor dobunk ki görgős csillagot.Autóba már nem használható ,ide viszont kitűnő lenne.

000000000

a 11. mechanikánál a prizmás tolókapu görgőt alkalmaztam /900.-Ft.darabja/. Tökéletesen bevált.

000000000

Sziasztok,  

Új vagyok errefelé, de jóideje kacérkodom a CNC gép építésén (hobbim a modellezés, ebben szeretném hasznát venni). Próbált már valaki Proxxon 3D marót CNC-re átépíteni ?

000000000

Szia !
Modell ,vagy makett ?
Mi a profil ?

üdv : istván

000000000

Vasútmodellezés... :-)

000000000

Volt ilyen megrendelőm aki erre épített Vezérlőt, nem tudom milyen sikerrel (nem beszéltem vele azóta)!

000000000

Szia !

Csak mert én repültem ....(modell)
Maradt egy Sanwa RD6000 rádióm ,vevővel ,dobozában,ha érdekel valakit.

Üdv : István

000000000

Ezt nézzétek meg!
Damilos hajtás! [#wow1][#nyes]
http://cnc25.free.fr/machines/mecaorobin.htm" TARGET=_fnew>Damilos hajtás

35kpazcgr

Mintha nem damil lenne az!
Én bowdennek nézem! Van olyan vékony bowden, ami kívül átlátszó és kemény műanyaggal (poliamid) van bevonva. Nekem is van ilyen. A bowden 2 mm átmérőjű, a műanyag külseje 3 mm-es. Előnye: szinte semmi nyúlás.
A linken szereplő gépen valószínüleg ennél  vékonyabb bowden van.

000000000

Lehetséges! Nagyon ötletesnek tartom a menetesszár menetét használni bowden terelőnek! Ötletes. Nagyobb és könyebb gépeknél (pl. habvágóknál) használható megoldásnak találom!

000000000

A menetes száron a kis felület miatt a gyors irányváltásnál megcsúszhat, a rugós feszító is utánaengedhet gravírgéphez szerintem nem célszerű, de habvágóhoz zseniális nincs kottyanás stb és olcsó is  
A nagyméretű fénymásolók tükrös kocsiját is bowden viszi, sőt egy ősrégi sornyomtatónál is a bordás szíj helyett bowdent mozgatott egy DC motor aminek a tengelyére jeladót szereltek.