Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
Nem hiszek a szememnek! Vasbeton stb., nem semmi!
De azért leírom egy tapasztalatom, amit láttam!
Az egyik kiállításon a japánok egy nagyon preciz gépet állítottak ki, s lőn csoda az egász alap egy hatalmas csiszolt márványtömb volt amin valamilyen golyósoron siklott a csiszolt felületen. Hátha van köztünk sirköves vagy ilyesmi! Különben valószínű, hogy az ötlet a hőtágulás, berezgés és ilyenek miatt találták ki
Hallihó!

t334wehtf

Ha a zártszelvényt az ember kitölti betonnal, azzal drasztikusan meg lehet növelni a vázszerkezet csillapító képességét. Ezt használják a nagyobb gépeknél is. A gép dög nehéz lesz, dz a rezonanciára való hajlama sokkal kissebb.

Kristály Árpád

Oké értem!
De kiváncsi lennék egyébb tulajdonságára pl.: hőtágulás stb. Ha a zártszelvénybe beledugunk egy megfelelő méretű huzott csővet szerintem akkor is hatalmas vátozás áll be.
Hallihó!

yuagaci9g

Huu,az annyat! megsem en talaltam fel a melegvizet?
Ezt a betonnal toltott zartszelvenyt hasznaltam vagy tizenot eve elso faesztergam a`gya`nak, es eddig megvoltam gyozodve, hogy egyedi.

t334wehtf

A beton és a vas hőtágulási együtthatója nagyon közel esik egymáshoz, nem véletlenül alkalmazzák az építőiparban is.

A zártszelvénybe digott cső a rezgések szempontjából sokat nem segít, miután nem képvisel jelentős tömegnövekedést.

yuagaci9g

A beton es a betonacel hotagulasa nagyon hasonlo, ezert lehet oket eggyutt hasznalni roppant hosszakon.
A zartszelveny es a beton egyutt nem csupan a hajlito nyomatekot fokozza, hanem renkivul csokkenti a berezges hajlamot.

35kpazcgr

Léteznek beton gépágyas CNC gépek!
Nálunk, a cégnél is van ilyen (EPA 320)! Speciális betonból készült a gépágya, a csúszóvezetékek acélbetétekből vannak kiképezve! Rendkívül stabil, rezgésmentes megoldás.
Hogy hobby gépen is alkalmazható-e ez, az meggondolandó.

Bicska

Ma támadt egy ötletem a gép holtjáték méréséhez, illetve bonyolultabb áttételeknél maga az elmozdulás kiszámításhoz. (lehet, hogy ez bevett gyakorlat..azért leírom) Az én marógépemen( eredetileg mechanikus gép) már gyárilag be vannak skálázva a "tekerők" 5/100-ra, illetve az asztal elmozdulása is leolvasható egy "mm" skálán, de a mm ugyebár nekem nem elég pontos. A kalibráláshoz az összes mm/step dolgot ki kellene számolnom, meg a kottyanást is. Elöbbire szerintem nem kapnék pontos eredményt, ha a szíjtárcsáim átmérőit tolómérővel megnézném..aztán számolgatnék, esetleg a késöbbiekben a motort léptetném és a munkaasztalon lévő papíron húzott vonalat mérném le tólómérővel..stb.. LÉNYEG: Egy indikátorórát teszek a a marógépre, megérintem vele a munkaasztalt, léptetek a motororral leolvasom az óra által mutatott 1/100(esetleg 1/1000)-ra pontos eredményt.

s5f8tmfv3

Ez biztos nagyon pontos eredményt ad. Hasonló megoldáson gondolkodtam én is, ha majd kész lesz a gép (már három hónapja is azt gondoltam: egy hét és befejezem). Szóval nekem nincs mérőórám, így arra jutottam hogy feláldozok egy régi tolómérőt, az egyik felét az asztalhoz rögzítem, a csúszkát meg a Z tengelyhez illesztem, így le tudom olvasni a valós elmozdulást elég pontosan. (Elvileg ugye, mert majd ha megcsinálom, kiderül működik-e) Ha sikerül, akkor olcsó és pontos mérőeszközhöz jutottam - hobby célra elég az 5/100-ados mérés, ha azt ott mérem ahol majd a gép munkaterülete lesz - szerintem ki fogja adni a hibákat.

000000000

Láttam egy weboldalon, hogy egy párhuzamos, védett felületen egy (x/y) a mozgó szánhoz rögzített klasszikus (golyós) egér haladt, ennek a jeleit fogadta egy mikrovezérlő, ezt jelezte ki x és y koordinátaként. Tudom, hogy por, olaj, stb, de ötletnek nem rossz, talán megfelelő védelemmel és karbantartással működhet is

vthgizrff

Sziasztok Bicskának:az ötlet jó, az ipari gépeket is így ellenőrizzük. Hasonlokban gondolkodom mint a te géped a kérdésem az lenne, hogy milyen motort használsz, főleg a teljesítménye érdekelne                köszi

000000000

Szia Amatőr! Egy cipőben járunk. Én is úgy gondoltam, 3-4 hét elegendő a mechanikának,ennek harmadik hónapja. Az X tengelyt sikerült megalkotnom eddig. A mérésre bevált a digitális tojómérő. Az ismétlési potosságot v. pontatlanságot tökéletesen lehet vele mérni. 15.00 mm helyett 15.08 mm mérek kb 2 órai teszt végén.Hogy ez mennyire jó, nem tudom. De lehet vele szöszölni.

keri

Arra gondoltam, hogy pl 40-es negyszog acelbol megcsinalom a vazat, jol kimerevitve, es a vaz belso reszét kiontom betonnal. Igy kelloen eros es merev vazat kapnek. A fosulin a CNC eszterga szanszerkezete is acelvazas betonbol volt kiontve.

keri

A marvanynak nagyon jo a vibracio elnyelo hatasa foleg ha gumi agyban van, esetleg valami megfinomabb felfuggesztese. Nalunk a laborokban a precizios merlegek amik mikroram pontossagot tudnak mindegyik marvanytombon all ezert.A beton hasonlo tulajdonsagokkal rendelkezik, de persze nem anyira jo mint a marvany, de olcso.

keri

Alkalmazni biztosan lehet, de kerdes hogy erdemes e :)) szerintem nem hulyeseg igy novelni a szerkezet masszivitasat, hiszen a beton kevesbe rugalmas mint az acel ezert merevebb lesz a szerkezet. A vibraciocsokkentesnek lehet hogy nincs ertelme egy hobby gepen.