Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Hali!
Teszteltem egy 24v/180w-os kapunyitó motort.Ez a motor 400kg-os tolokaput képes megmozgatni.Kézzel le tudtam fogni.Eléggé elszomorított mert ezt akartam használni marofejnek.Szerintem gyenge.Az hittem ezeknek a motoroknak nagyobb a nyomatékuk.Kicsit nagyobb az előtolás és lefogja a marófejet az anyag.Vagy felforrosodik a motor az erölködéstől ha hosszú ideig megy.Nem kockáztatnék.Ekkor jött az ötlet hogy egy nagyobb teljesítményű motort kéne használnom.Csak az meg nehéz.Nem mozgatható.Fontos még az alacsony fordulatszám.Ha gravirozáshoz kellene akkor kézimarót használnék csak azoknak 8000-10000 körül indul a fordulatszámuk.Az nagyon sok puha anyaghoz.Jó lenne egy olyan motor ami könnyű,alacsony a fordulata és kellő nyomatékkal rendelkezik.Az előtolás a léptetőmotor nyomatékától függ?A vasipari marógép nem lenne rossz csak az nincs.Leginkább hűtőblokkok készítésére használnám.Ahoz téyleg nem kell 600x600-as.Még ez is változhat.Azért is hoztam fel a témát.
Köszi  

atko

000000000

Feleslegektől megszabadított kézi felsőmaró (fogantyúk, gyári vezető sinek, stb)? Kézi fordulatszámszabályzóval szerelt is létezik

Lyukköszörű? Ebből sajnos még nem láttam fordulatszám szabályzósat - de lehet, hogy létezik. Ami biztos, hogy ez méretre-, súlyra is kisebb, mint a felsőmaró.

Mindkettő patronos befogó fejjel rendelkezik gyárilag. Minőségi gépek esetén a csapágyazás is kifogástalan, stb...

t334wehtf

Atko!

Alapvető tévedésben vagy. Adott szerszám-anyag pároshoz adott vágósebesség és fogankénti előtolás tartozik (a szerszám anyagminőségére és kialakítására jellemző adat). Ezt a vágósebességet és előtolást kell betartani az ideális szerszámélettartamhoz. http://www.perfor.hu/hu/pdf/forgadatok.pdf" TARGET=_fnew>(további információk, mindenkinek ajánlott!!!!!!!)

A vágósebesség alu és réz esetében (amit te is akarsz marni) 100-400 m/perc között lehet szerszámtól függően.

Te ha jól tudom CPU/GPU/NB hűtőblokkokat akarsz marni, tehát kicsi (d~3mm és alatti) szerszámokat kell használnod. Ekkora átmérőhöz (pl: d3, v=200m/p) már ~22000/perces (!!!) fordulatszám tartozik.

Szóval neked egy jó minőségű gravírozóra van szükséged.

Itt egy táblázat, benne megtalálod a vágósebességeket átmérő és fordulatszám függvényében.

t334wehtf

Nem én rontottam el, hanem a fórummotor.

Itt a jó: www.tomktom.hu/vegyes/vagoseb.xls

000000000

Köszönöm tomktom az infót.Sajnos az xls file nem nyitható meg.A forgadatok.pdf müködik.Ez alapján átgondolom.

t334wehtf

Na most már jó kell, hogy legyen az a nyavajás xls.

000000000

Király ez az xls.Köszi mégegyszer.

t334wehtf

www.tomktom.hu/vegyes/vagoseb.xls

Bővítettem az XLS-t, a táblázatot kiegészítettem, illetve behelyettesítős számolótáblát is csináltam.
Ajánlom mindenkinek (340kb), remélem nem rontottam el. Ha valaki bele akar javítani, akkor az Eszközök/Védelem/Lapvédelem feloldása menüponttal feloldhatja a korlátozást (így csak a 4 inputmezőbe lehet írni).

000000000

Így könnyebben elérhető:
http://www.tomktom.hu/vegyes/vagoseb.xls" TARGET=_fnew>Marási táblázat[#felkialtas]
Bár inkább a Megmunkálási ötletekhez való.

t334wehtf

Köszönöm, csak nekem ha linkként rakom be, akkor a fórummotor berak a link elé egy "http://forum.supergamez.hu/" kiegészítést... [#schmoll2]

000000000

Érdekes! Nálam ezt nem csinálja.

000000000

Üdv.

Tudna valaki ajánlani olyan oldalt ahol árulnak lineáris csapágyakat, szánokat.

000000000

skf, retrox, bdi, ...stb.

f6kuxbs9f