Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Hali!

Tomahawk! El tudnad kuldeni az e-mail cimed a kyrk@villamvadasz.hu -ra? Meg jol johet esetleg!

Butorsinbol un. precizios butorsint hasznalok. Osszebb nem nagyon tudom hajlitani. Szerintem le lesz cserelve valamilyen mas megoldasra. Jovo heten megyek valoszinu PC bontoba. Egyik haverom azt mondta tud egy helyet ahol rengeteg rossz nyomtato var megvetelre. Ezzel a bontott anyaggal kapcsolatban feltartasiam vannak, mert az ebbol keszult konstrukciok nem utangyarthatoak 1 az 1ben.

35kpazcgr

000000000

Uraim, csak a nevekre kell kattintani egyet![#wink][#heureka]

3smbkb69

Off:

Olyat nem lehetne,hogy csak a gépparkot venném igénybe? :))

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
A butorsín megoldást jónak tartom, de nem iagazán állítható precizen. Már régebben írtam és kiprobáltam, (pl. a "Y" kettő darabb lett felfova egy 5-millis acéllemezre mely a merevítést adta, képet majd később, NDK elektromos írógép kocsija, mely prízmák között,  acélgőrdőkön fut és útánállítható, több méret létezik. Állítom, hogy század pontosan
beállítható!
Sok síkert!
Hallihó mindenkinek!

exvm7f6a

Hali,

Van egy tescogazdaságos ötletem, nem tudom volt e már, olvasgattam a forumot, de nem akadtam ilyenre:
Arra gondoltam, hogy a vezetést meg lehetne spórolni, ha tengelyenként 2-2 masszív orsót használnék. A szán/kocsi/híd az egyszerre forgó párhuzamos orsókon mozogna és ez is vezetné.
A még egyszerübb mechanika érdekében a 2 orsót külön motorok hajtanák (sok motor van a fiokomban :)

Na igen látom én is a problémákat, pl hogy szabadon van egy 2 végén támasztott rúd, így kihajlás lehetséges. Dehát láttam már szabad vezetékes megoldást is. Aztán ugye ez forog, tehát ha kicsit is excentrikus az a pontosság rovására megy, de ezt egy utólagos menet esztergálással ki lehet küszöbölni. Végül ha kicsit nem egyenes az is hibát visz be. A külön meghatás pedig csúszás esetén megszorulást okoz.

Nade ezeket leszámitva szerintetek működhet? :))

t334wehtf

Az ötlet jó, de nagyon sok benne a pontatlanságot okozó részlet. Szerintem úgy lehetne ezt pontosra megcsinálni, ha a menetes orsót előtte fölköszörülnéd, és szontén köszörült bolygóműves anyákat kéne használni. A másik, hogy nem lenne eég merev (le és kihajlás). De egyébként jó az ötlet.

yuagaci9g

Elso gondloatom nekem is ez volt, mikor kezbevettem egy gyonyoru golyosorsot, 24mm vastag es 1m hoszu, elofeszitett anyakkal, ha kicsit megdontottem, magatol eindult rajta az anya lefele.
Feltamasztottam a ket veget, es sajna mar egy ujjal (max 1-2kg) jo milimeteres elhajlast lehetett produkalni; az otlet esett. Ha a ket veget konzolban rogzited, negyedere csokken az elhajlas, de egy testes marofetettel csak szamottevo, es megmunkalas kozben a dinamikus erok biztos rezgesbe hozzak, mint egy hurt.

Bicska

Mi lenne, ha a szán alján lennének kerékféleségek (pl a két oldalán 3-3), itt én golyóscsapágyra gondolok, ez pedig egy talplemezen gördülne? Ebben az esetben nem lenne behajlás, a csapágy pedig felvenné a terhelést, ráadásul megszorulást is kizárhatjuk!?

000000000

Valami ilyesmi?
http://img.tar.hu/hobbycnc/img/12410316.jpg" border=0>
Felette csapágyakon gördül egy sík lapon a tárgyasztal. Alul csak egy vonszoló van...
Hobby CNC CD2.

000000000

Felülről így néz ki:
http://img.tar.hu/hobbycnc/img/12410509.jpg" border=0>
Igaz itt mint ha fioksin lenne, de ezt bármire ki lehet cserélni csak oldaltámasztással is bírjon!

exvm7f6a

Szóval akkor működhet az ötlet, csak nagyon bénán :) Nemgond, ezt nem is véglegesre gondoltam,csak az elektronikam teszteléséhez jó lenne egy mechanika :))  A végleges gépemet úgy is rendes lineáris tengelyekből, meg masszív vasbeton vázból gondoltam összerakni, de amíg tanulom a szakmát első gépemet szuper olcsón akarom kihozni mert úgysem lesz olyan amit szeretnék, aztán ha már mozog akkor lehet fejleszteni vezetésekkel meg alátamasztással. A behajlás miatt lesz egyébként nagyon kicsi (MAX 20cm) lökethossz, mert ekkora fesztávon még nem tapasztalható manuális terheléskor deformació, erőt meg úgy sem akarok kifejteni vele, csak játszani. A görgös megoldásra én is gondoltam, de elég drága lenne annyi csapágy a tescos gépemhez.

exvm7f6a

Kérdeznék még:
Lehet egy jól megcsinált géppel preciziós munkát végezni, vagy ne is remlénykedjek? (természetesen csak egyedi alkatrészeket akarok, nem szériában)
Értem ez alatt, hogy acélmegmunkálás, fogaskerék, és egyébb finommechanikai alkatrészgyartás, amihez mondjuk 0,01mm pontosság kellene nekem.

Feltételezem, lineáris tengelyekhez érdemesebb sikló csapágyat használni ilyenkor, meg orsónak is valami jobbat, de vázból össze lehet rakni olyat ami megfelel ennek a követelménynek? Esetleg még ennél pontosabbat is lehetne?

Mérte már meg valaki, hogy mennyi a valós megmunkálási pontossága a gépének?

t334wehtf

Elvileg lehet. Viszont az már nem a tescogazdaságos kategória (bár még mindig viszonylag olcsón megvalósítható.).

Bicska

Nem szeretnék kötekedni, csak kérdezem, tényleg  vasbetonból vagy vasbeton=betonvas= pl zártszelvény?[#wink]