Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Az esetleges megcsúszás ellen lehet, hogy nem 1 hanem 2-3 menetet kell feltekerni. Persze ez a végek felé problémát okozhat, de egy távolabbi befogással kompenzálható (max 2-3 menetnyit). Ha műanyaggal bevont, az csak javíthatja a tapadást.

6dvb4peg3

Üdvözletem!
Szép gondolat utána járt már valaki lehet-e olyan sodronyt kapni ami elég vékony, erős, hajlékony, műanyaggal bevont, stb?
...mert én igen ui. az ötlet már akkor megszületett számomra miszerint a mozgatást acélsodronnyal oldom meg, amikor először lecsupasztottam a burkolatokat a meglévő roland DPX 3300 sík rajzplotteremről, ebben van ilyen (persze nem menetes szárra tekerve)
A lényeg: biztos nem néztem meg minden lehetőséget, de ém csak egy megoldást találtam, a többi túl sprőd ahhoz, hogy kis átmérő-re fel lehessen tekerni. Lehet hogy röhelyesen hangzik a horgász előkezsinór említése, de az talán meggyőz hogy "kevlar titanium steel " 9,8kg-s teherbírás rángatásra.
Persze nem gigantikus méretű gépekhez, de olyan hajlékony mint egy vastagabb cérna, 10 méter hosszban kapható, megfizethető és még bevonatos is. A hajlékonyságát illetőleg az acél része nincs több 0,5 mm-nél, ha jól számoltam 7 pászmából áll amiknek mindegyike szintén...

yuagaci9g

A Rolandnak is van bowdenes meghajtasu 3D-s marogepe, ez volt az elso amit lattam mukodni, pici, ha jol emlekszem A5 meretu de gyors.
Apro diszontvenyek (jelveny, csatt, stb) matricazasara hasznalja egy ismerosom.

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
Nekem van egy ilyen illetve kető db gyári (japán olympus mechanikám. Laborműszerből termeltem ki. A szabad mozgása 700-mmm-er Ott a bowdwnen nincs bevonat hasonlóan van megoldva mint a régi rádióknál a skála (léptető motor tengelyén) több menet van feltekerce és a végén egy rúgóval rögzitve. gyakorlatilag a bordásszíj egy újabb találmány. Most már igérem, hogy a jövő héten legkésőbb lefényképezem és ezt is, mint atöbbit felteszem!
Hallihó mindenkinek

000000000

Így van... a bordásszíj egy újabb találmány, amit vétek nem használni ilyen igény esetén. Egyébként szerintem vékony az a menetesszár amire tekerték a bowdent. Minél nagyobb a motoron lévő bowden vezető henger átmérője, annál kisebb a megcsúszás esélye (szerintem), a felbontást lehetett volna egy külső áttétellel növelni nagyobb henger esetén.  
Azért, ha ilyen meghajtáson törném a fejem biztosan bordásszíjjat használnék, két végét lerögzítve és a motor a szánon lenne 2db ráfeszítőgörgővel.

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
A megcsuszást úgy oldják meg, hogy több menet van rátekerve és a méret jóval nagyobb mint a képen látható menetes szár.
hallihó mindenkinek!

Bicska

A barkácsáruházakban simán lehet kapni műanyaggal bevont sodronyt.

6dvb4peg3

Persze lehet, a legkisebb méeret 2,5-3 mm lehet ...próbáld meg feltekerni ne kisebbre M16 sok szerencsét.

000000000

A bowden hajtáshoz:néhány évvel (10?) ezelött már láttam ilyet a BNV-n.Ott egy kb. 2000*1000 es asztalméretű faipri célra készített magyar építésű gép volt. A kivitele ma már a mi barkács szintünknek felelne meg, de tutin működött.

Bicska

Nem tudtam, hogy nektek milyen méretben kellene, csak gondoltam szólok, hogy van ilyen...

6dvb4peg3

Bicska köszi az infót, bocs ha túl agresszív voltam

000000000

Slogan !
Írjál nekem légyszíves pár sort mailben a rádiódról és a vevőről. Pl. hány csatorna, hatótávolsága, elemek száma-fajtája ... ára, stb. Nekem egy elég gagyi van sajnos és a repcsimet is rendesen összetörtem néhány napja. Szóval lehet, hogy érdekelne.

Bicska

Nem para, lehet, hogy utaltatok a méretre a szövegben..csak kicsit már álmosan olvastam végig..lehet, hogy átsiklottam felette

000000000

Sziasztok!
Végre elészült a meghajtásom, gondoltam közzéteszem:  

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/12081138.jpg" border="1">

A ház egy 60×40×30-as donomit tömb 4db szerelöfurattal. A 40×30-as oldallapban van egy 22mm-es furat hosszirányban. Ebbe a furatba került az M10-es 6cm hosszú (egy anyagból) bronzanya. Se hosszirányú, se oldalirányú kottyanása sincs, a brozanyát Motip teflonspray-el kezeltem.
BYEZ!

000000000

Hali!

Denkiki! Rendelesre is csinalsz ilyet?