Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ncxe0hdha

Szerintem kinlodunk a fél lépésmegoldással, akkor csak fonjtos a lendkerék efektus. Még az a szerencse, hogy a menetesszár stb. van némi surlodása. Így csökentve a lendkerék hatást. Szerintem mivel nics viszacsatolás mint az encoderes megoldásnál igen is fontos, hogy ne legyen lendkerék hatás. A gép lépéspontossága fontos hiszen a precizitás kárára megy!?

000000000

A Mechanika9 Sürgösen eladó!kemericnc@freemail.hu
350.000Ft

s5f8tmfv3

Hello! Ez a lendkerék dolog arra késztetett hogy górcső alá vegyem a már kész kézikerekeimet. Fix kerék helyett íme egy másik módszer: a menetes orsóba kell rögzíteni egy kisebb imbusz csavart, aztán már csak egy kulcsot kell a gép közelében tartani, így még kisebb a szár tehetetlenségi nyomatéka.http://img.tar.hu/hobbycnc/size1/11438871.jpg" border=0>

s5f8tmfv3

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/11438871.jpg" border=0>

000000000

Jó az ötlet! Viszont szerintem nem szükséges a kézi tekerentyűk kialakítása mert minden szoftver támogatja a kézi Jog módot (és az gyorsabb mint kézzel tekergetni)!

s5f8tmfv3

A szoftveres tekerentyűzésről nem tudtam ,a gépem ugyanis még nincs kész és a progit sem vettem még meg:( Csak azért gondoltam erre a megoldásra, mert másoknál láttam már ilyen kézi megoldást. Most dobhatom is ki a kész kézikerekeket [#shakehead]
Más: pár sorral lentebb feszegettem hogy hogyan lehetne a Z tengely menetes orsóját tehermentesíteni. Van egy másik- használhatóbb -ötletem, ha sikerül képet is faragnom hozzá, közzéteszem.

000000000

Tölsd le és ted fel a Mach2-őt! 1000 G sorig full (majdnem).

s5f8tmfv3

OK, sikerült. Szóval itt az a lényeg hogy az ellensúly nem terheli az Y szánt, mert nem arra van rögzítve, hanem mondjuk a gép keretére. A bowden rugalmasan követi a szán elmozdulását. (elvileg) Mivel ez csak egy ötlet , légyszíves aki tudja kommentálja, hátha ez sem olyan jó, ahogy azt én gondolom.http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/11439781.jpg" border=0>

yuagaci9g

Szerintem igen nagy a surlodas egy bowdenben. Ez meg nem baj, csakhogy a statikus surlodas nagyobb minta mozgo, es itt szerintem indulskor meg rosszabb lenne a helyzet, mint ellensuly nelkul.
Mast ajanlok; sokmenetu csiga rugo, az ami a regi orakat hajtotta. A legjobbat kimustralt irogepben talaltam, ez huzza vissza a szant sor vegen. Ezeknel nagyon nagy az elmozdulas es az ero alig valtozik.

000000000

Üdvözlök mindenkit!A CnC-én kivül még akad nálam 3db golyosorsó
Skf golyós anyával 16*5-ös 3Db.2db 900mm 22.000ft és 1db 800mm 20.000ft-ért.  kemericnc@freemail.hu  Gép: Mechanika 9.  

x5azftpr

Tisztelt Lámpás és tanúlt barátaim a csúszó és gördülő csapágyazásnak is vannak előnyei,hátrányai.De pl:nagyobbgépeknél 1000-2000mm hossz jobban bevált a gördülő csapágy.Én kora ifjúságomban építtetem egy féautomata kör illetve vonal heggesztő gépet az asztalát amin a pisztoly előtló huzldob h.tolm.volt. 2 azaz két újjal lehetet mozgatni.4*3 120 f.-ban elhelyezet csapágyon mozgot csendben tudniillik kotya  sem volt. A bowden és egyensúlyikérdések mindegy,hogy hogy csak jó legyen én ey szikra fúró (aki nem tudja mi az majd elmondom) felyét kiegyensújozandó csapágyazott csigán átvezetett bowden+ellesúj tartota. Egy elektomágnases szervó mozgatta.A vezetétés itt is gödülő csapágyas volt.  csav.

x5azftpr

Sajna sietségben egyjó pár he.-hib csus. be de a köteleség el szóllított nem értem rá átnézni bocs.Még annyi ,hogy én abban az időben kókányoltam amikor a vaskarikát is fából csinátuk ha nem volt vas!!!.A lépttő mot .nagyon jó de a dc. szervó sem kutya és még erelye is van a motoroknak , lasd régi cnc esztergák.Na jó sok h.-éggel kábítalk benneteket de annak idejéén is igy voltam.  
                         Sok sikert mindenkinek
                               Csavargoo.

000000000

legközelebb ne rövidíts ennyit ,mert alig lehet kihámozni

üdv

x5azftpr

Igazad van barátom de lusta vagyok írni (az ellenség azt mondja akkor minek írsz igazuk van)

Csavar-goo

000000000

ha lenne ellenség, akkor a mondat tagolására is felhívná a figyelmed, mert így tényleg nehezen érthető. de nincs ellenség.
rtece