Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Siasztok !

Áruljátok el nekem (akinek fém a mechanika) ,hogy lehet a szánoknak olyan pontosan párhuzamos furatokat készíteni hogy ne "kotyogjon" ,de ne is szoruljon meg ?Nemtom érthető e a kérdés ?

köszi

fiztwshhk

Leginkább ugy, hogy hagysz állitási lehetöséget.
Legalábbis én igy oldottam meg.
Roger

000000000

Én a "kocsira" gondolok

fiztwshhk

Milyen hosszan (mélységben) kell átfunod ?

000000000

általánosságban beszélek ,tudtam hogy nem tudom kifúrni hosszan ,párhuzamosan a "tömböt" ,ezért nem is így csináltam ...
de látom itt a kollégáknak sikerült....
helyzetfúró ,vagy sima marógépen ,vagy hogy ?

fiztwshhk

000000000

wdctpb5az

Nem semmi ember ez, le a kalappal, amit csinált..nem kis munka..[#smile]

3smbkb69

Slogan,
fúrhatod marhatod,esztergálhatod,a párhuzamosság szempontjból mindegy,mert a vezetőrudat/lecet/lécet:) kellene állítani majd igazából,amin a kocsi fut majd.Fúrásnál,viszont elő kell fúrni,a tervezett átmérőnél kisebb furóval,finoman,hogy a központból nem másszon el a fúró,egyenes furatot kapj.Aztán lehet méretre fúrni izomból,mert így nem lesz ovális a furat,központban marad,mert a kisebb furat megvezeti,és könyebb is így fúrni,nem kell izom hozzá:)

000000000

Talaltam meg egy érintőtűt, ez is viszonylag költség-hatékony, de megintcsak angoltudás segít.

http://www.imsrv.com/deskcnc/probe.htm" TARGET=_fnew>Érintőtű

000000000

Nekem az az érzésem, hogy ez a 3D érintőtű nem egy nagy durranás lehet technikailag. Szerintem egy fejjel lefelé lévő jostic nak képzelhető el, aminek a belseje egy henger (körkörös felület), ami egy külső hengerben található. A két henger apró légréssel elszigetelve villamosan egymástok. Lényege, hogyha bármelyik iránybol megnyomjuk egy picit, össze ér a két henger és mint egy 360°-os kapcsoló, zárja a Mach2 egyik portbitjét a GND-hez. Az egésznek csak az a lényege, hogy bármilyen iránybol a lehető legkissebb nyomásra biztonsággal (pergésmentesen) zárjon (pakcsoljon).
A pergésmentesítést lehet elektronikailag is javítani (időzítőkkel), maga a 3D letapogatás viszonylag lassú folyamat lehet.

000000000

pergésmentesítés történhet schmitt-triggerel vagy sima d tárolóval...

000000000

A tárolós megoldásnál kellene egy ellen pólus is, amit a "hengeres" megoldásnál nem tudom, hogyan lehet kivitelezni. A schmitt-triger csak hiszterézises billenő, nem pergésmentesítő.

yuagaci9g

000000000

én ugy tudtam,hogy smit-trógerrel ki lehet küszöbölni a Prel effektust.... és ha schmittrigger és kettős inverter /már egyben jelerősítés is/???