Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Például a főlapon a "Mechanikai ötletek" között található http://www.hobbycnc.hu/CNC/Otletek/Otletek.htm" TARGET=_fnew>BOLYGÓMŰVES ANYA

000000000

Valami egyszerübb kellene.
Ha mondjuk két anyát öszehuzatok és igy megszüntethető a kotyanás ehez mitszoltok?Jó ötlet?

000000000

A bolygóműves anya képei alatt találsz egy ilyen megoldást. Viszont ezzel is az a baj mint az előfeszítettel, hogy surlódik. Azt vedd figyelembe, hogy a gördülés és a surlódás között - megoldástól függően - kb öt-tízszeres az eltérés a gördülő ellenállás javára. Ezt nem tudod megkerülni sehogy, tehát válaszd az általad megvalósítható legegyszerőbb görgős megoldást.

000000000

helló imi!
Nézz be a file-tárba és keresd ott a maffia-képeket azok közt találsz eggy nehéz mechanikához való hajtást, amit én használok a 250x100 gépemen eznagyon könyen és kotyanás mentesen fut az orsón[#gonosz3][#wow1]

s5f8tmfv3

Igen, jó ötlet, ha a két anyát egymáshoz képest állítani lehet akkor elvileg nullára vehető a kottyanás. Ilyenkor nincs rugóerő ami a súrlódást növelné. Egyszerűsége miatt applikáltam én is a gépemre plusz anyákat, a kottyanást megszüntetendő. Hátrányai azonban vannak! -Sűrű géphasználat mellett folyamatos utánállítást igényel. -Mivel a menetasszár nem egyformán kopik a teljes hosszon, ha egy kopott részen nulla kottyanást állítasz akkor a kevésbé kopott részeken megszorulhat. (Ilyenkor jó a rugós feszítés, az érzéketlenebb a változó kopásokra a m.száron) Azt javaslom inkább válassz valami komolyabb megoldást, szerintem megtérül.

000000000

Én ilyen anyákat csináltam a gépemre.
A nagy anyában van egy bronz amiben menet van és az egyik oldalt lehet álitani a kotyanásmentesitést. A másik oldalt levettem az amyát mert az felesleges.Uránna jöttem rá[#vigyor5]http://img.tar.hu/tramp/img/25989612.jpg" border=0>

2nbj3n5m

Halló. Én műanyag anyát készittem (16x4-es)
tengelyből menetfúrot kreáltam.Majd a két anya
közé egy rugót raktam. Kitünő és kotyogásmentes.
A talira elviszem bemutatni.
Jankó

000000000

Helló Janko! Én most készítek egy CNC marót, és gondolkozom valami kottyanásmentes anyán. Légyszi, kuldjél egy képet róla! Koszi

rcnn85cxp

Sziasztok!

Egy ötlet.: Műanyag, danamid, szuszi, vagy teflon, esetleg, a legjobb zx100 műanyagrúd.
Ennek a közepébe befúrod a magméretet. Utána az egyik hosszoldalt egy fűrésszel felhasítod. Utána, a hasítékot, egy a hasadéknál 2-3 tizeddel nagyobb anyaggal kitámasztod, úgy, hogy a menetfúró ne ütközzön bele. Ezután, belevágod a menetet. A végén eltávolítod a támasztékot, és kész az anya. Ez a tengelyre ráfezül, de nem annyira, hogy megszoruljon. Próbáljátok ki! Hátha bejön!

Üdv: mechanikus

000000000

Mechanikus koszi az otletet. Ez elég egyszeru megoldás, úgy gondolod, hogy ez kotyanásmentes?

rcnn85cxp

Üdv!
Úgy gondolom, hogy igen. De ezt még cifrázhatod úgy is, hogy előbb befúrod a magméretet, majd belevágod a menetet, ezután a tömbödet hosszirányban kettévágod. az egyik félanyát rögzíted a mozgatni kívánt elemhez, majd a másik félanyát egy rugóval rányomod a menetesszárra. Ez is egy olcsó megoldás. Mindenképpen olyan anyagot használj, ami jól csúszik az acélon. azért mondtam a zx100+as műanyagot, mert annak a kopásállósága is rendkívül jó. Sok sikert!
mechanikus

000000000

Bronz anyához milyen meoldást ajálsz?
Hogyan lehet kotyanásmenetesiteni?

000000000

Még annyi hogy a zx100-as műanyagot hol lehet kapni tudsz valami cimet?
Kb mennyibe kerül ft/kg?

cv4yrkgc

hello
A mechanikáknál láttam hogy sok gépet kb 1mm vastag alu lemezből csináltak. Ilyet hol lehet kapni és kb milyen árban van?

cv4yrkgc

hello
A mechanikáknál láttam hogy sok gépet kb 1mm vastag alu lemezből csináltak. Ilyet hol lehet kapni és kb milyen árban van?