Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem semmi, és ez a lehetőség fenáll!

s5f8tmfv3

Az eredeti anya balra, a másik jobbra feszül...
Belekeveredtem rendesen [#circling]

s5f8tmfv3

Akkor hol van itt a kottyanásmentesítés?

000000000

A rugó erejéig kottyanás mentes (csak)! Felette össze nyomja a rugót és kottyan!

000000000

Ennek csak az az előnye, hogy a kopás után áll automatikusan (cserébe súrlódik mint a fene)!

s5f8tmfv3

Ezek szerint kis fogásnál , gravírozáshoz jó, cserébe koptatja a menetesszárat és terheli a motort?

000000000

Szerintem is ez a lényege! Egyetlen egy "komolyabb" előnye van, ha a szár nem egyenletesen kopik (ugye 0-ponthoz közelebb és a közepén többet használjuk), akkor is kompenzál a rugó erejéig végig, míg minden más megoldásnál (fix odaszoritósdinál) vagy kotyogni fog középen, vagy a kevésbé hasznát végeken megszorul (nem automatikus a kompenzálása)! Ezt esetleg egy rugós-bolygóműves anyás megoldással lehetne tökéletesíteni (az egyik görgőt rugó nyomja a szárhoz, ne fix csavar)![#eljen]

s5f8tmfv3

Igen, nekem is fix anyák vannak a meneteszáron és szinte lehetetlen normálisan beállítani az egyenetlen kopások miatt.[#shakehead]
A bolygóműves kombinálása rugóval közel tökéletes ötletnek tűnik, agyalni kell rajta.
Ha majd a golyós anyák nem aranyárban lesznek...

000000000

"Ha majd a golyós anyák nem aranyárban lesznek... " = Kánaán! [#nyes]

000000000

Az alsó görgőt kellene rugóval felfele nyomatni:
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Otletek/osszeallitas.jpg" border=0>

000000000

Az első gépemet menetes szárral építettem "görgős anyával" és két éve tökéletesen ( kopás, kottyanás mentesen) működik. A régi 11. mechanika.

000000000

Igen, elvileg kevésbé kopik mint a szétfeszítősdi megoldások (gördül, nem súrlódik)! Ha meg már beszorúl valamelyik végén, hát ki kell cserélni a menetesszárat (megérett úgy is a cserére)![#taps]

000000000

Valóban:
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Mech11/orso.jpg" border=0>
[#eljen]

s5f8tmfv3

Saját készítésű a görgős megoldásod? (Kíváncsi volnék hogy cirka mennyiből hozná ki az esztergályos, majd megkérdezem).

sasi

Szia lorant!
A Metalloglobus nyíregyházi áruházában lehet különböző húzott Al rudakat kapni. Utoljára 20x100-ast vásároltam. Méretre vágják, és a kilós árhoz néhány száz Ft vágási költséget számítanak fel. Húzott termékekből nagyobb a választék, mint amit a  http://www.metalloglobus.hu" TARGET=_fnew>weblapjukon bevallanak.
Üdv sasi