Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Hát, épp miattad raktam fel a képet. Bár lehet, hogy már rajtad nem segít, de a következő gépépítőknek talán hasznára válik.

skwby94ub

Üdv!
Ez nagyon ötletes megoldás!
És hogyan gyártod a persely?

besirkyjh

Ne tedd , a hernyocsavar nemtudja megtámasztani a tengelyt az egy dolog hogy beállitod pontosan de meg is kell vezetned hogy ne hajoljon el , ezért szokták bele süllyeszteni az aluba a tengelyt .

A 10mm alulemez egy kicsit talán vékony ( biztos vékony ) de ha 4-5mm re belesüllyeszted a rudat pontosan tartva a méretet ( párhuzam ) akkor stabil lessz a szerkezet és akkor csak a perselyeket kell állitani ( azt meg könnyebb ) .

4um5b65d

Ha feltételezek egy 15-es furatú és 25-ös külsejű excenter perselyt aminek mondjuk 0,5mm a központeltolása akkor legyártom a perselyt teljesen központosra 15-es furattal de 27 mm -es külsővel. Majd esztergálok egy egy 20-as anyagra egy 14-es átmérőjű csapot. Fúrok bele egy 8-as menetet aztán az előkészített 15-ös furatú perselyt "felfűzőm" a 14-es csapra. A gravitáció már el is végzi a központ eltolást. Mehet rá egy alátét és csavarral oldalszoritás elvén rögzítem. Aztán lekapom a külsejét méretre.

s7manbs8

Na várjatok, ha már így belejöttünk, áruljátok el mindezt, hogyan lehet megcsinálni eszterga nincs, csak fűrész,  kézi fúrógép, felső maró. MDF, hengeres vezetők, csapágyak, csavar, kb. ennyi a felszerelés. [#rinya][#nemtudom]

besirkyjh

Szia  

Az MDF be ne tegyél excentert mert nem birja , elfog mozdulni .

Az MDF be ugy lehet stabilan rögziteni a rudat hogy két nagyméretü alátét közé fogod az MDF et és ugy huzod össze .

s7manbs8

Igen ezelőtt már említettél valami hasonlót, értem. Már hogy elfordul  vagy hogy mozdul el ?

s7manbs8

Kellene csinálnom egy 400 mm hosszú tengelyt, pl. ilyen MDF-ből jó lenne, és lenne vezetőrúd, meg csapágyas guruló kocsival, vagy hasonló , mi lenne a legegyszerűbb megoldása ennek.  Nincs valami rajzod ? Csak pozicionálás feladata lenne terhelése illetve ami súlyt tartania kell, az max 1-2 kg.

besirkyjh

1 : ahoz hogy egy excentert tudjál állitani lazán kell illesztened és az Mdf nél ez azt jelenti hogy az excenter beállása nem lessz ugyan az mint a meghuzott állapotban .Nyügös .

2 : akár 50 kiloval is ha jo a szerkezet statikája .Sok sok rajzom van . Mi lenne a konkrét feladat ?
Szeretném ha ( bizonyos szintig , követelményig ) több bizalmat kapna az MDF .

Szerintem egy 22mm vastag MDF jobb lehet egy 10mm es aluminiumtol eggyetlen hátránya a hütöfolyadék de pl relief készitéshez tökéletes gépet lehet belöle csinálni .

s7manbs8

A feladat csak pozicionálás, tárgyak felvétele elvitele másik pozícióba, csak pontosnak kellene lennie, kottyanás mentesnek.

s7manbs8

Aztán arra gondoltam, hogy alátámasztással nem hajlik be a vezető sem annyira, ha akár MDF is van alatta.

s7manbs8

Az anyaggal kapcsolatban pedig tényleg, egyáltalán ebben a témában milyen anyag az, ami könnyen elérhető megmunkálható, valamennyire strapabíró mechanikailag,  nem túl drága, stb. Hát lehet az MDF a nyerő ?

skwby94ub

Ez szenzációs! Erre sosem gondoltam volna!

Üdv!

besirkyjh

Meg oldahato minden .

Pozicionálás is . Egy lényeges dolog ha az MDF-et hordozonak használod akkor nemlehet hiba pl: közvetlen csapágyakat vagy rudat neszabad hozzá rögziteni .Csapágyaknak tökéletes a szögvas , a rudakat meg valami sinbe ( pl ablad profil )kell tenni és azt rögziteni az Mdf hez .

Holt játék nincs és a golyos csapágyak miatt a gyorsulása jobb mint a lineár csapágyak-é .

Az ISEL katalogusában össze lehet hasonlitani a lin kocsikat a lin csapágyakkal .Persze másban a lin kocsi a jobb .

Ha jol megvan tervezve akkor öröm vele dolgozni .

Anyag itt a forumon nem igazán van a NET en is kevés de lehet találni pár elvetemült példát és jokat is .

Trevezem januárban egy komplett gép épitését dokumentálni fotokkal és egyedi megoldásokkal amiket ki kisérleteztem .

Kicsit bövebben . Mi lenne a hajtás hol menne a hajtás milyen sebesség kellene mekkora a maximum méret stb ?

s7manbs8

Mi lenne a hajtás hol menne a hajtás milyen sebesség kellene mekkora a maximum méret stb ?  

Hát ez a másik jó kérdés.

Most olyan van, hogy szíj hajtás van, a két hengeres vezető közepén, egyik végén a motoron van fogasszíj, a másik végén fogaskerék. A kocsiban perselyek, azon van a szerkezet.