Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

A átellenes állítás jó, de az excenteres résznek mindenképp két excenterből kell állnia, amiből az egyik lehet akár a tengelyen is ahogy T írta. Én mégsem javaslom az egy oldali állítást. Minden ilyen állításnak van egy más aspektusa is. Ha feltételezzük, hogy a gép vázszerkezete nem sikerül minden ponton derékszögűre akkor az excenteres állítás a váz és a lineáris vezeték találkozásánál sem lesz derékszögű. Ezt a derékszög hibát ha csak az egyik oldalon állítjuk akkor ennek az oldalnak kell elnyelnie, ha mindkét véget állítjuk akkor a hiba eloszlik a két oldalon. A legjobban ezt úgy lehetne szemléltetni, hogy egy forgó tengelyt két ponton csapágyazunk. Ha mindkét csapágy önbeálló típus akkor jó esélyed van arra, hogy feszülés mentes lesz a forgás. Viszont, ha egyik végre önbeállót, míg a másikra fix radiális csapágyat teszünk akkor problémák lehetnek a forgással. Persze az ilyen excenteres megoldásoknál a csúcs megoldást az jelentené, ha az excenteren felül még a szükséges helyeken nem párhuzamos/derékszög/sík felületekkel találkoznának egymással hanem ív az ívvel vagy furat az íves csappal. De ez már túl van azon a ponton amit valaki még meg is csinálna. Az excenter perselyes megoldást mindkét végen nem tartom túlzottan drága megoldásnak. Egy 3D-s géphez 12+12 db excenter kell. Akinek van eszterga gépe az pár óra alatt kényelmesen le tudja gyártani. Egy gyakorlott esztergályos 5-8 perc/db alatt legyártja  24 db esetén , mondjuk egy 12-es tengelyhez megfelelő méretekben.

keri

Ez szerintem a legtöbb hidas CNC hibája.
A híd tartó oszlopok oldal irányba nincsenek merevítve.
Alu gépeken is gyakran látom hogy agyon merevítik a szerkezetet csak az oszlopok vannak szimpla alulapból kimarva.

keri

Mondjuk ha ilyen fokú precizitásra törekszem akkor rendes lineáris vezetőket használok síkba mart felületre rakva, egyik oldalon élnek támasztva, a másik oldalon úszó rögzítéssel.
Ahogy az adatlapokon is javasolni szokták.
Ennél jobb megoldás nem kell :)

000000000

Ez a pontosság bőven elég egy ilyen hobby gépnél és milyen frappánsan megoldottad annak idején.

000000000

Ezért jobb az emelt oldalas megoldás ilyen szempontból, csak ott meg az asztalhoz való hozzáférés korlátoltabb.

SquirrelTech

Kész a gépem ::: Squirreltec gépe [#smile]

http://cnctar.hobbycnc.hu/SquirrelTech/CNC/SquirrelCNC.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/SquirrelTech/CNC/SquirrelCNC2.jpg" border=0>

MoparMan

fúú, ha ezt meglátja Varsa... szögvasgépszmájli [#nyes]

SquirrelTech

Azaz, de inkább szögvasalumínium... ;)

s7manbs8

Pont ilyet szerintem még nem láttunk és már ez is érdeme.[#eljen]

0gbwyh99

KLASZ ! [#taps]
Én még annyival egészíteném ki hogy az Y-híd tartópillérjeit a külső oldalain még jobban kimerevíteném (valahogy) .
A főorsóra miért tettél lassító áttételt ? Így mennyivel pörög , mire használod majd ? A tárgyasztalt hogy csináltad (a T-nútokat)?

SquirrelTech

Tervben van az, amit írsz, de egyelőre így is megfelelő.
Az áttétel azért lassító, mert ezt az orsót műanyag maráshoz csináltam. Nagy fordulathoz a a "dremelt" fogatom fel. A képen lévő orsóba is annak a patronjai mennek, de szinte csak az 1/8"-os van használatban.
Nem mértem még, hogy így mennyit pörög, arra mentem hogy 0-5000 között lehessen variálni.
A gépet elsődlegesen ara csináltam hogy elektronikai dolgokban segítsen (nyák marás, fúrás, előlapok, stb.). Amúgy alut is visz (az asztalt saját magának marta síkba), de ez már elég határeset, úgyhogy kerülöm.

A tárgyasztal t-nútjait illusztráltam képekkel még októberben itt:
http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1131090712&order=reverse&index=4&azonosito=hobbycnc" TARGET=_fnew>http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1131090712&order=reverse&index=4&azonosito=hobbycnc a #207-ben
Amúgy 80x10-es darabokból van összerakva, az éleknél is núttal illesztve, kb. mint a hajópadlóknál.

0gbwyh99

Nem semmi ! Szuper !  
Többeknél láttam hogy mindenféle barkács eszközökkel milyen szép pontos dolgokat csináltok . Pld. azt hiszem Palom volt az aki felsőmaróval ugrott neki az eszterga késtartó gyártásnak . Gratulálok a találékony hobbistáknak a vakmerőségükért .  [#worship]

e7c897sd8

Lehetne ez a 42. gép István oldalán bal oldalon! Olyan kevés gép került fel oda mostanában...
Gratulálok hozzá! Ötletes...

SquirrelTech

Köszi!
Nem lesz 42., mert nem olyan a vezérlése.

e7c897sd8

Látod gépész lévén erre nem is gondoltam... :-(
Csak a mechanikai kilakításra figyeltem. Az alapján lehetne akár a 42. elkészült gép is.