Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

SquirrelTech

Kádár Ferenc

Annak idején nyáron szabadságon alatt 2 hétig tartott az elektronikát megcsinálni hozzá. De a programot azt évekig fejlesztgettem. Emiatt is sajnálom, hogy odalett.
Jól tudom hogy ez a Graphiplot is magyar FOK-GYEM gyártmány volt. Azzal mi lett ?

Kádár Ferenc

Nagy hiba volt kidobni. :-)
Régen volt anyag minden készülékben. Persze ma már nem a tartós működés a cél, de ez már egy másik téma.

SquirrelTech

Igen, azért említettem, mert az ADMAP "testvére" volt. Gyakorlatilag meg egy Houston Instruments plottert koppintott a FOK-GYEM kb. 1:1-ben. :)
A gyári vezérléssel (annak is Z80 volt) és a gyári léptetőmotorokkal (Gamma) elég nyöszörgősen ment. Persze a 80-as években biztos tökéletes volt úgy. Aztán tettem bele combosabb (1.5 Nm, Nema23-as) motorokat és Mach3-mal hajtottam. Most pihen a téma. Tervben van egy saját elektronika számára, de csak majd... Valamikor. A 3D gép mindig elsőbbséget élvez.

Motoros

Szia Feri!
Átolvastam a leírásod és le a kalappal, példaértékű amit csináltál. Nyákgravírozás témakörben kevés az ilyen részleteiben is kidolgozott megoldás.
 Csak egy tanács: sokkal zökkenőmentesebben olvasható ha a fotókat is beteszed a html oldalba..persze max 800x600pixeles méretben..és így nem kell klikkelgetni és várni a nagy fotók betöltődését.
Aki ilyesmivel akar foglalkozni az sok apró ötletet meríthet Tőled: pl felületkövető, nyákleszorító, mágneses nyákpozicionálás.
Ha az emailcímemre küldesz egy postacímet akkor küldök egy ajándékot a gépedhez.

Kádár Ferenc

"Houston Instruments plottert koppintott a FOK-GYEM kb. 1:1-ben"
Igazuk volt, minek mégegyszer kitalálni valamit amit már egyszer valaki jól megcsinált. :-)
Egyébként ebben az ADMAP-ban is GAMMA motorok vannak. Sajnos ezek 6mm-es tengellyel készültek, emiatt elég körülményes lenne másra kicserélni. A felfogatásuk sem szabványos.
Viszont ha egyszer lessz annyi időm, hogy újra nekiálljak egy nagyobb átalakításnak, akkor inkább valami kis szervót teszek bele.
"Most pihen a téma. Tervben van egy saját elektronika számára, de csak majd... Valamikor. A 3D gép mindig elsőbbséget élvez."
Akkor jó, azt hittem elkótyavetyélted az idők során. :-)

Kádár Ferenc

"példaértékű amit csináltál"
Köszönöm! :-)
A html formájával kapcsolatosan tök igazad van, és elnézést hogy ennyire fapados lett. Mentségemre szóljon nem egy nyílvános és maradandó web oldal létrehozása vol a célom.  
Csak 1-2 kép és egy kis magyarázó szöveg volt a cél. Aztán egy kicsit sokra sikeredett mellé a duma.Így végül csak arra figyeltem ne legyen benne túl sok helyesírási hiba. :-)

"Ha az emailcímemre küldesz egy postacímet akkor küldök egy ajándékot a gépedhez"

Már küldöm is !
Szeretek ajándékot kapni. :-))))

SquirrelTech

Nem...nem! Semmi szín alatt nem válnék meg tőle! :)
Nagyon lassú volt a Gamma motorokkal.  
http://sensi.org/~svo/motori/" TARGET=_fnew>http://sensi.org/~svo/motori/
Ezt a megoldást tervezem hozzá (firmware tekintetében), a léptetés viszont nagyon valószínű, hogy nem A3984-gyel lesz. Még nem döntöttem el, hogy fog-e kelleni egyáltalán a microstep neki... A kontroller oldal viszont nagyon szépen kidolgozott (szerintem).

Kádár Ferenc

Szerintem a mikrolépéses vezérlést mindenképp csináld meg hozzá. Nem elsősorban a felbontás miatt, hanem mert nem annyira zajos.
Nállam a féllépéses üzemmódban bizonyos sebességeknél olyan hangja volt a gépnek mint egy traktornak. A mikrolépéses vezérléssel sokkal hallkabb lett. Főleg kis sebességnél észrevehető a javulás.

keri

Marhajó, példa értékű hobbigép primitív alkatrészekből mégis használhatónak néz ki.

keri

Nem olyan pontatlan az. Nekem is OBI-s fióksínjeim vannak és kiórázva elég kúltúrált az egyenes futása. Inkább az a probléma hogy hajlik a lemez, azaz terhelésre deformálódik, de reliefre jó ez is.

keri

Igen, ez ilyen. Nekem is így viselkedik ahogy leírtad.

bicme92us

Szuper amit készítettél, és ahogy publikáltad. A kétfázisú vezérlésed (motormeghajtásod) érdekelne.Kapcsolási rajz.
Aki "komolyabb" fióksínes megoldást akar az nézze meg a tárban  a rekalaca könyvtárban, a képeket, teherbírása 50-60 kg. Habvágógépet, 3d plottert (gipsz) láttam a neten ezzel építeni.

bicme92us

A fontos kimaradt! Nagyker teríti az országban, baráti áron, persze ha találtok 1 bútorasztalos barátot ismerőst, mint én, Szerintem obis áron.

bicme92us

Mármint az egyszerű fióksín árában!