Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

SquirrelTech

Nem csak használhatónak néz ki... :)  
Ez nem fa és nem is relief:
http://cnctar.hobbycnc.hu/SquirrelTech/Machined/plastic01.jpg" border=0>
Persze csodákra nem képes.

SquirrelTech

Volt még vele egy ilyen próbálkozásom is, de mint írtam, ezt nem erőltetném:
http://cnctar.hobbycnc.hu/SquirrelTech/Machined/aluteszt01.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Csak egy kérdés, mert filózgatok azért közben
Érdekelne a véleményetek.
Jó lenne ha ugy tudnám megoldani majdan azt a soha el nem készülő gépet, hogy legyen egy alap, asztaltávolság állítási lehetőség. Igy az ember több befogási lehetőséggel is aláférne ugye az orsónak.
Boztos ismeritek azokat a mrójat/fúrókat amelyek egyoszloposak. Onnan nyúlik ki a konzol amely magassága állítható, és ezen helyezkedik el a gyakorlati munkamozgást végző Z főorsó egység.

Elképzelhetőnek tartotok egy ilyet, mondjuk egy ilyen oszlopra alapozva?

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/nagyvaz/gorg_5.JPG" border=0>

Az oszlopöntvény súlya kb 60 Kg, Szürkeöntvény.
Az oldalán látható a ferdén fogazott futóléc. Ez nagyon pontosan fut most is, és nagyon mereven tartja azt a kis futószánt a tüskével.
Mivel ugyis csak az elsődleges asztal Z orsó távolságot állítanám rajta, a pontosság igazándiból nem lenne érdekes. A beállított magasság után a futót fixálnám.
Ezt a futót lehetne kibővíteni egy konzollal, ami tulajdonképpen az Y lenne.
Vaskos, anyagban gazdag Y gerenda lenne a konzol. Ezen futna simán, sineken a Z egység.
Ugyan már láttátok, de azért mégis itt van a mostani beépítésében ez az öntvényrész:

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/nagyvaz/gorg_6.JPG" border=0>

Butaság az egész?
Hagyam inkább? Vagy érdemes mégis gondolkodni rajta?

Véleményt kérnék és ha van tanácsot!

43pbwjg8s

..és mond el azt is Tomi, hogy a lefogókat is Te készítetted magad!!!!

SquirrelTech

Tudom, hogy sokkal nyugisabb és egyenletesebb. Közbe eltöprengtem, hogy két mikrolépéses Toshiba IC lehetséges, hogy felszabadítható lesz erre. Majd kiderül... A toll kalapál amúgy mindig a leghangosabban benne. :)

SquirrelTech

Hát szerintem az látszik rajtuk... :)

43pbwjg8s

De én még ilyet sem tudtam csinálni a kézi ketyerémmel mert még ennél is beremegett. Te viszont igen!!! Ugyhogy nagyon komoly dolog az!

SquirrelTech

Abba a kézi ketyerébe még mindig egy jó főorsó kéne szerintem és ontaná az ilyeneket. Csak még nincs kitalálva...

s7manbs8

Elég, ha egy oka van, és már nem megcsinálható egy adott alkatrész, egy gyenge láncszem elég. Ezt kell megkeresni és kijavítani a cuccban.

43pbwjg8s

Stimmel.
Az oka megvan. Az 500W-os oszlopfúró ami rajta van egy vacak szerkezetileg. Mind a csapágyazása, mind pedig az a felfogási lehetőség amit használtam amikor feltettem a nagy oszlopra. Az egész ház amibe beletették egy kicsike vékony akármi....

Az alapasztal, az oszlop, a keresztasztal, a satu a befogás már minden jó, csak a fúrót kőn valahogy megrősíteni, de elsőként minimum a felfogatását.
De hogyan érnék rá amikor mindig elektronikával tömitek a fejemet és nem jutok hozzá? :)

Van egy külön nagyobb fortuna is amit fel lehetne tenni rá, de még mindig nincs olyan eszközöm amivel a szükséges elemeket meg tudnám csinálni. Ugye ez lenne az amivel megcsinálnám az elemeket máshoz. De olyanom meg nincsen amivel ehhez tudnám megcsinálni az elemeket.

s7manbs8

Akkor annak idején hogyan csinálták meg az alkatrészeket, amikor nem volt semmilyen gép ? Fűrésszel, reszelővel , meg csiszolópapírral .?! [#circling][#circling]

43pbwjg8s

De azok nem voltak kétbalkezesek! :)

s7manbs8

Ez a gép neked pont arra lenne jó, mint célgép hogy megcsinálj vele olyan alkatrészeket, amikkel még nagyobbat lehet csinálni.

hostya

Péter!

"Ugye ez lenne az amivel megcsinálnám az elemeket máshoz. De olyanom meg nincsen amivel ehhez tudnám megcsinálni az elemeket."

De ugye olyat már mondtam Neked hogy segítek! ugye?...

0gbwyh99

Hm . Nem teljesen világos számomra hogy mit is akarsz azzal a képen látható oszloppal . Az volna a Z-tengely felfogató oszlop amin szükség szerint feljebb vagy lejjebb teszed a Z-t , vagy arra építenéd a tárgyasztalt amit utána fel/le állítasz ha kell ? A tárgyasztalnak inkább a képen látható bal oldalt elhelyezkedő fel/le állítható egységet ajánlanám . Azt aminek az a vastag menetes orsója van (némi átalakításáll ) .