Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Már szent este van?

Lassulok ha csinálsz egy skiccet (pl Corel ) és elküldöd email ben akkor segitek és még mielött farigcsálni kell a fenyöfát meg is kapod a fa alá a "tervet" .

Igy ok ?
 [#integet2]

s7manbs8

OK lenne kedves vagy , de most nem kezdek már bele, csak kicsit videózok még egyet, aztán mára befejeztem. [#wave][#wave]

s7manbs8

Próbaképpen beírtam google-ba "MDF cnc", találtam egy oldalt

http://www.mechkits.com/cheap_cnc_mill_router_kit_mdf.htm" TARGET=_fnew>MDF cnc

besirkyjh

Szia  

Na látod erröl beszélek ez az eggyik elrettentö példa ( de több szinben is kérhetö és pattintos ) kár az anyagért .

Az SMD gépedhez kellene ?  
[#ravasz1][#nevetes1]

Biztos vagyok benne hogy vásárolják is , sajnos még fel sem lehet javitani tisztességesen .
[#csodalk]

Szalai György

Külsőre azonos anyagok ezért mindet MDF néven emlegetik.
Mégis az MDF 600-800 kg/m3, a HDF 800-1000 kg/m3 ! Nagyobb sűrűség, nagyobb szilárdság.
Mérettűrés vastagságban: ± 0,15-0,3 mm, ez jelentős. Tehát nem célszerű több réteget egymásra téve etalonnak használni.

besirkyjh

Vastagabb HDF nincs minden kereskedönél .
Akkor lenne érdemes a HDF el foglalkozni ha a kötöanyag keményebb lenne ,ugy tudom csak a szemcse szerkezet a diferencia .
A méret türés az mekkora tarületre vonatkozik ?
Az a hossz ahol alkalmazhato az MDF vagy a HDF max 6-700mm önhordonak , utánna lehet ( kell ) mereviteni .
Az anyag vastagsága nincs használva csak rögzitésre a hossz és szélesség meg vágott és az lehet nagyon pontos is .

Szalai György

A vastagság mérettűrése gondolom a teljes lemezterület minden pontjára igaz. Lehet bárhol ennyivel vastagabb vagy vékonyabb.

„Az a hossz ahol alkalmazhato az MDF vagy a HDF max 6-700mm önhordonak , utánna lehet ( kell ) mereviteni .”
Ezt mekkora lemezvastagságra, mekkora merőleges terhelésre és mekkora megengedett deformációra számoltad? Egyetlen adatnak így kiemelve nem sok értelmét látom.

A gépépítésben nem nagyon van helye különálló lemezek alkalmazásának.  
Általában doboz szerkezet az ideális. Így minden lemez lapját egy vagy több másik lemez éle merevíti. E nélkül nagyon hitvány lesz a végeredmény.

http://img156.imageshack.us/img156/1381/basecasting2019.jpg" TARGET=_fnew>Jóminta 1!     http://www.woodworkforums.com/attachments/f170/65752d1201313115-cnc-router-made-mdf-joeframe.jpg" TARGET=_fnew>Jóminta 2!

Ha az anyag vastagságát nem használod távtartásnak, az jó. Én rászoktam, hogy ha több egyforma távtartó kell valahová, akkor valamilyen anyag gyárilag garantált vastagságát használjam. Ha nincs elég vastag belőle, akkor többet egymásra pakolok. De akkor a felhasznált anyag gyártási tűrését figyelembe kell vennem, mert a hibák előjelhelyesen összeadódnak. Értek már ebből meglepetések, ezért írtam.

besirkyjh

Az MDF-et csak élében terhelem ( minimum 80mm ) de még a "rudaknak " mindig van egy "tok" ami biztositja a merev tartását igy az anyag vastagság érdektelen ( nekem) .Eggyértelmü hogy a " méhsejt szerkezet" a leg merevebb itt is csak négyzetesen .Egy váz szerkezetben a nyitott doboz forma a lehetséges de vannak persze külön merevitések alkalmazva ( én 20x20 zártszelvény használok ide ) .Ja és 22mm vastag MDF-et használok .
 [#eljen][#integet2]

s7manbs8

Csak megmutattam miket lehet találni.

besirkyjh

Tudom , sokat keresgéltem én is , de azért vannak jok is .

Tehát a beültetödhöz kellene valami .

Egy tanács ( bár alkalmas rá ) de ide nem ajánlom az MDF-es vázat ( kicsit bonyolult ) , használj aluminiumot és golyos perselyeket és T3-as fogazott szijjat léptetövel vagy servoval direktben vagy max 2x lassitást .Egy kis T3-as kerékkel ( 10-12 fog )vidáman tudsz rohangálni 6-7000mm/percel .Csak tudd az alkatrészeket a hellyükön tartani ( a gépnek nem ártana egy külön váz az SMD-k töl és a beültetett nyáktol .

Szerintem 14-16mm es golyos perselyekkel jobban jársz .

[#integet2]

keri

Nem tudok normális gépműhelyt amiben megbíznék.
A legtöbb gépműhely nem vállal ilyen feladatokat, vagy horror áron, amelyik pedig vállal az nagyon igénytelenül dolgozok, és a műhelyes fazon felfogása is erősen korlátos.
Szóval én inkább gondolkodással próbálom megoldani a pontosságot :) pl. +-0,02mm pontossággal köszörültem le a golyós orsó végét egy bútorsínes kereszt asztallal és egy kézi gravírozó köszörűvel :)

keri

Én mindenhova raktam alátétet. Alapfeltétele a beállíthatóságnak.

keri

Nem akarlak nagyon dicsérni, de ez tényleg rohadt jó ötlet.

keri

Mondjuk Tibornak igaza van.

Nem kell mind a 4 tengelyvéget függetlenül állítani.
Elég a tengely egyik végét állítani, ha mindkét tengelynek az átellenes végét lehet állítani.

Egyik tengely stabil, a mellette lévő excenterrel beállítod hozzá, majd a másik felén ugyan ezt eljátszod. Persze a kerethez nem biztos hogy tökéletesen pontos lesz, de kit érdekel a keret? Az asztalhoz kell pontosnak lennie.

keri

Ja, én is a gumikalapácsot és a módszeres mérést részesítem előnyben, mert egyszerűbben meg tudom valósítani, de nekem akkor is tetszik mint mechanikai ötlet ez a dupla excenteres megoldás.