Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Igazság szerint a forgató karokra sincs okvetlen szükség , azt megteszi egy lyuk is amibe ideiglenesen egy csavarhúzóval belenyúlunk. Bár jobb a fix kar, aminek a pozícióját fel is lehet jelölni a gép vázra, ez megkönnyíti egy esetleges szétszedést és újra beállítást.

000000000

De ha a másik tengely is így van kialakítva, az már 2 szabadságfok és egymástól független.

4um5b65d

000000000

Gondolkodtam..., ha minden húr szakad, és annyira speciális a beállítási kényszer, akkor is így egy persely elhagyható, ha a csap excentrikus.
Az is egyszerűbb, hiszen kevesebb alkatrészből áll.

4um5b65d

1- a tengelyen levő excenter sokkal nehezebben gyártható mint egy persely.
2 - A tengely két végén levő excenter azonos irányú központhagyása nem teszi lehetővé a tengely végek külön-külön állíthatóságát.

A 2 perselyes megoldással a tengelyek közti kúposság is állítható a magasság változása nélkül. A tengelynél erre nincs lehetőség.

000000000

Ezen állításaidban Te biztos vagy?
Majd előkerülnek még biztos itt esztergályos  
"főszakik", ha ők is ezt mondják, amit Te elfogadom.
De amikor utoljára esztergáltam excentert egy csapra, az marha egyszerű volt, egy 0.5 mm-es
acél lemezt betettem a 3 pofás tokmány egyik pofája alá, és kész. Nem volt bonyolult...

yuagaci9g

A baj ott van, mikor atforditod a tengelyt, mihez viszonitod az excentricitast?

4um5b65d

Ne felejtsük el, hogy egy tengelynek két vége van. Ha elkészül az egyik oldali excenter akkor kezdődik a fejvakarás. Nem is annyira egyszerű pontosan a másik oldalára is ugyan ezt produkálni.
De nem is a gyárthatóság a fő szempont, hanem az , hogy nem állítható külön külön a tengely két vége. Így értelmetlen és használhatatlan lesz az egész.

000000000

Egy biztos: ha van két tengelyem, annak 4 végpontját teljesen felesleges totál függetlenül állíthatóvá tenni, tehát az egyik tengelyvégen nem is kell esztergálni excentert...a méásiknál meg az arcus tangens alfa hatás miatt akár egy filctollal pár fokon belül csak át tudom jelölni az excentricitás irányát, ha meg kicsit precizebb két prizmás feltámasztás között jelölöm át ez egész pontos is lehet.

yuagaci9g

Ertem az okfejtesedet, de elfelejted, hogy van egy allithatatlan csuszkank, ugy, hogy max egyetlen tengelyveget hagyhatnank kozpontosan a negybol.

4um5b65d

szerintem ezt ne erőltesd tovább. Ha nem teszed minden véget állíthatóvá akkor megint csak használhatatlan a dolog.
Tételezzük fel, hogy egy asztal mozgását kell így megoldani. Az asztal aljára fel vannak rögzítve a lineáris csapágyak. Tegyük fel, hogy ezek helyzete nagyon jól sikerült. Mindenhonnan nézve "nullás".
Majd nézzük azt az egyszerű esetet, amikor a vázban az azonos oldalon levő furatok közül az egyik 50mm-re van a gép alapsíkjától a másik 51mm-re. Ha ebbe a két furatba belerakod azt a tengelyvéget ahol nincs excenter kiképezve akkor ezen oldalon magasságban kapásból 1 mm eltérés van. Ha ugyanezen mérésekkel a másik oldalon a furatok teszem azt 50,2mm és 50,7mm-re vannak akkor beáll a káosz.  
Persze ezek most durván eltúlzott adatok, de a lényegen nem változtat. Kell a 4 pontos állíthatóság. Bólints egyet és lépjünk ezen túl.

000000000

Bólintok, az egészet eleve nem ilyen egymásba ágyazott perselyes dolgokkal csinálnám.
Sokkal egyszerűbben.:)
Az pedig teljesen világos, hogy a te eredeti
rajzod az jó, csak ha egy gépépítő ezt így
alkalmazná minden tengelyvégen ez többe kerülne neki mint az egész CNC gépe.:) Esztétikailag is hogy nézne ez ki minden tengelynél...Arról nem is beszélve, hogy 10-20 mm-es alu lemezekbe
már nem is olyan egyszerű nagyobb furatokat pontosan megmunkálni Hobby körülmények között.
De a javaslatod remek, és kiélheted esztergálási tudásodat, ha valaki ezzel így megkeres, gyárthatod a sok excentrikus perselyt!:)

4um5b65d

Na neeee, ez az ár meg az esztétika ez már ködösítés. Nyilván ez csak egy lehetőség, mindenki el tudja dönteni, hogy alkalmazza e vagy sem. Ha azt nézem, hogy hányan esnek hasra a ferde hatásvonalú csapágytól egy sima radiálissal szemben, vagy hányan alkalmaznak golyós orsót trapéz helyett akkor árról nem is érdemes beszélni. Lehet hogy valakinek pénze nincs de esztergája van akkor belevághat egy excenteres projektbe.
Nem kell úgy beállítani mintha kötelező lenne így csinálni a gépet. Lesz aki majd lát benne fantáziát. LZ fórumtárs is most igen jó hasznát venné a rendszernek.

svejk

Minő véletlen, nekem is az említett márkával volt gondom.

jv7pu3a5p

Valóban hasznos lenne egy ilyen. Egyébként mikor elkezdtem beállítani nekem is megfordult a fejemben egy megoldás ami könnyebbé tenné. Csak az enyém bonyolultabb volt. Mégpedig hogy esztergálni egy alu karikát a tengely köré és rögzíteni a vázhoz, persze a karika belső átmérője 1-2mm nagyobb lenne mint a tengely. 90 fokonként egy egy hernyócsavar és máris lehet finomállítani a tengelyt. de a Te ötleted jobban tetszik. :)