Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem az anya áll és az orsó forog.#6401 rajzon látszik a tengely csapágyháza, csak belül van.Nem szoványos megoldás, így bonyolúltabb.

iezx50gsm

http://kepfeltoltes.hu/091220/K_p0033_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Fenti fogasszíjjal /T5-600/ és fogaszíjtárcsával /40T5-36/ akarom meghajtani golyósorsómat.Többőtöknél láttam már ezen megoldással meghajtást.Mivel az orsó végén nem férne el a léptetőmotorom, ezért kénytelen vagyok ezt az 1:1 áttételt alkalmazni.Problémám ezen meghajtással,hogy a szíj a fogasszíjtárcsákon "csúszkál" kb. 0.3 mm-t.Tapasztalatotokra lennék kiváncsi, hogy ezt a csúszást hogy küszöbölitek ki,ill. csak én vettem valami selejtet. Segítségeteket ill.tapasztalaitokra vagyok kíváncsi.Előre is köszönöm.

62pb8zge

Itt olvastam,hogy valaki"keveset"leesztergált az átmérőböl és így megszünz a probléma.De inkább vidd vissza a forgalmazóhoz és mondja meg ,hogy valósul így meg a szinkronhajtás!?

iezx50gsm

Köszönöm a választ azt hiszem inkább az utóbbi lesz.Nem akarok esztergályoshoz menni csak a problémák számát növelném és az esztergályos szemmel legyilkolna..., hogy mit találtam már ki megint.

iezx50gsm

Most látom Épül a gépem vbodi.. #781. hozzászólását 0.5 mm leesztergált és tökéletes lett...Hát mégsem képtelen ötlet és nem egyedi az eset.

Devecz Miklós

Nem bonyolultabb, csak már egy éve építem és még fogalmam sem volt hogyan folytatom.
Úgy kellett felépítenem, hogy a következő rész ismerete nélkül is meg lehessen csinálni az éppen elkészült részt. Ennek ellenére minden méret stimmel (hála abit-nek). Majd fotókat is teszek fel, de még szerelés alatt van. Különben sem sietek, két évet adtam az elkészültére.

Devecz Miklós

x és z tengelyről van szó. Elírtam.
Végső megoldásban egy polikarbonát burkolatot fog kapni a szerkezet, ami eltávolítható. Lakáson belül lesz üzemeltetve, nem szeretném, ha minden tele lenne forgáccsal.

Szalai György

Én úgy tudom, hogy nem minden fogprofilú fogasszíj és tárcsa alkalmas a pontos szinkronhajtásra irányváltások esetén is.
Mikor én vettem legalábbis, külön kategória volt. Felkészült eladó tudta melyik való rá.
Nem tudom neked mekkorák a pontossági igényeid, érdemes kiszámolni, hogy ez a 0,3mm mekkora lineáris hibát okoz. Lehet, hogy így is belül van a tűréshatárodon.

svejk

Soxor az a baj, hogy az olcsó, egyszerű hobby szervovezérlők korrekt beállítását lehetetleníti meg a szíj holtjátéka.

iezx50gsm

Utánaszámoltam vezérlő egész lépéses módban, 5mm menetemelkedésű orsómon 0.3 mm szíj szúszása így kb. 0.075 mm pontatlanságot okoz.
Famegmunkálásnál nem sok de szeretnék vele alut is megmunkálni.Nembeszélve arról, hamár egy csomó pénzembe fog kerülni akkor ne legyen eleve belekarkulált hiba az fog úgyis adódni magától is. Köszönöm a választ lehet, hogy személyesen beszélek a forgalmazóval.

62pb8zge

Most olvasom ezt valaki már irta!Törlést kérek:)

62pb8zge

Vagyis te,írtad[#rolleyes]

svejk

Szerintem írdd ide nyugodtan a gyártót mások okulására, én is így tettem anno.

lari

Nem gondolkodtatok még vezérműszíjjas megoldáson?
Amit egy autónál 100 e-km után lecserélnek az még jó állapotban van hiszen csak biztonsági okokból kell cserélni. (nehogy véletlenül elszakadjon...)
Ilyenkor ugyebár (ha a vezérlési körben van elhelyezve) cserélik a vízpumpát is. Azon található egy nem túl nagy fogazott kerék ami szintén használható.
De ha újban gondolkodunk, autósboltban kapható nem túl drágán új fogazott kerekek is és vezérműszíj is. A pontosságával pedig nincs probléma, én már nemegyszer néztem.
Szóval ez csak egy ötlet, gondolkodjatok el rajta hátha hasznosítható annak aki ilsen hajtást szeretne....

besirkyjh

Szia Lari

És mire használnánk ?
Áttételezésre tul nagy a tengely táv , ugyan ez föorso hajtásra is .

Szinkron szijnak ezek a változatok nem alkalmasak ( a megengedettnél több a nyulásuk ) szerintem .