Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

A terv 2-n szerepel, de az egyesen nem
Ezért kérdem.

ukcge40u

Bocsánat, momentán nosztalgiázom... piszkosul.
http://www.youtube.com/watch?v=l_bpWXV1qlk" TARGET=_fnew>Ez volt az a koncert a szigeten, ami előtt azon a színpadon velem együtt énekelte a Kék Asszonyt az a 70 ezer ember, aki ott volt.
Megleptek az emlékek, el vagyok érzékenyülve, soha kisebb sikere ne legyen senkinek. (ELÉRZÉKENYÜLŐS SZMÁJLI)
Amikor jöttem le a színpadról, akkor a Pici azt mondta, hogy neki is tetszett nagyon. Akkor még nem volt celebválogatás a tévében, így őszintének pipáltam a manust. Mindenesetre a közönség lehurrogta a bocskorboros párost, hogy igenis, még kell egy versszak, egy strófa. Én már boldogan halok meg, történjen akármi.
Akármerre néztem,csak fejek voltak előttem, és mind velem énekelt.
Az élet NAGYON szép!!!

Ami a csavarokat illeti, szerintem van neked annyi darab pluszban, hogy ezt a négyet feláldozd rövidítésre, vagy anyákkal feszíted meg rövidebb távon.

Amit KisKZ írt, hogy neki elcsavarta a levegőcsövet is, az nekem azt mondja, hogy ha nem csavarta volna el a csövet, akkor nagyobb gond is lehetett volna.
Inkább a cső pusztuljon, mint durván befeszüljön valami drágább cucc.
Ma erre voltam képes, remélem, jó lesz hirtelen.
Megjöttek már a marós dolgaid?

43pbwjg8s

"...Amit KisKZ írt, hogy neki elcsavarta a levegőcsövet is, az nekem azt mondja, hogy ha nem csavarta volna el a csövet, akkor nagyobb gond is lehetett volna.  
Inkább a cső pusztuljon, mint durván befeszüljön valami drágább cucc. ..."

Tökéletesen egyetértek. Igazad van.
Tényleg voltak gondok. Nem volt véletlen az elcsavarás.

43pbwjg8s

Továbbra is él a kérdésem az asztal és a befogó legalsó része közötti távolságról.
Megköszönném, ha megint minél többen, több oldalól mondanák el a véleményüket!

may47wb

Word-be terveztem  és nem fért oda a léptő motor normálisan. Megy a Z tetejére ugyan úgy mint a többi helyre, négy távtartóval csak felfelé ágaskodik. Az orsó pont a két linvezeték között van, oldalnézetből azért nem látszik.  
Nekem semmi tapasztalatom még, én csak gyűjtögettem a cuccokat csúszkákat meg mindent, az aluanyagot is úgy kaptam. Nézegettem a cuccaimat meg a neten a már megépített gépek képeit és agyaltam, hogy mit lehetne ezekből kihozni.
A  Z tengely 175mm-t tud elmozdulni és én úgy terveztem, hogy ha elég stabil lesz a gép, akkor a 15mm alulemez alapból utólag ki lesz vágva a megmunkálási területnek egy téglalap, és maga alá is tud marni a gép. ( PL: egy 2000*500-as faanyagba is tudnék szöveget marni betűnként ezzel a kis géppel.) és elég magasra tudom emelni a marót ahhoz, hogy 4. tengelyt is tudjam használni. De ez is csak terv,  aztán majd kiderül, hogy mire tudom majd használni a gépet.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%E1nos/G%E9pem/Z%20fent_resize.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%E1nos/G%E9pem/Z%20lent_resize.JPG" border=0>

may47wb

4db motor lesz a gépen, 16db csavar és távtartó. Még nem kaptam meg, azt mondták karácsony előtt kész lesz, remélem minél előbb mert már nagyon be vagyok sózva.  

43pbwjg8s

Nekem szimpatikus az amit kigondoltál.
Ha nem elég (mert ugysem lesz elég, gondolom ez így szokott lenni mert az ember mindig többet akar) majd a következőnél ujítasz.

besirkyjh

Szia János  

Csak egy tanács : az a munka hossz amit irsz ( 175mm) nagyon sok lessz a csapágy távolsághoz képest ami most kb 60mm , ez semmi .
Az " Y " csapágyak távolságát növeld meg a patron aljáig ( szerszám befogo ) , a motortol ugysem tudsz vastagabb anyagot átengedni alatta .
A " Z " csapágyaknak csinálj egy szerelö lapot mert igy a"levegöben " elfog csavarodni .
A "Z"-nél a jo arány a kb 2/3 csapágy és 1/3 mozgás lenne de talán elmehetszt a fele fele arány ig .

Miért nem csinálod ugy hogy csak a gépalatt tud dolgozni ? Sporolnál mindenen vagy 100mm-t , és a lényeg most az "Y" és a "Z" tengelyeken van .
[#rolleyes]

43pbwjg8s

Akkor is!!! :) Mert én ilyen erőszakos vagyok.  
Szeretném tudni, hogy kihagyok-e valamit amikor gondolkodom ezen:
"....Továbbra is él a kérdésem az asztal és a befogó legalsó része közötti távolságról.  
Megköszönném, ha megint minél többen, több oldalól mondanák el a véleményüket!...."

besirkyjh

Szia Peti

Tömondatban : semmi .

Az a cél hogy egy legrövidebb maroval ( általában a 90fokos garvirtük ) is elérd az asztal sikját .
Miért kérdezed .
A "Z" hasznos uthosszát keresed ?
[#crazya][#ravasz1]

43pbwjg8s

Igen, de nem szeretném, hog yutólag derüljön ki, hogy elfelejtettem valamit, és nem fér alá ez vagy az.
Mondjuk itt pl. gondolnom kell a forgatóra is.
Az nem kis darab.

besirkyjh

Érdemes aforgatora számolni , igen elöbb utobb szükség lessz rá .

Ha számolunk kicsit : mondjuk 80-as tokmány a forgatoban , ahoz hogy alegnagyobb átméröt megtudd munkálni ( nyitott tokmány kb 130mm átméröjü ) ennek a közepe 65mm kivsi plussz és máris 70 mm a központ .A megmunkálhato max átméröd kis tulzással 140mm ehez hozzá jön a maroszár hossza mondjuk 25-30mm .Tehát a "Z" nek ahoz hogy elérje az asztalt maroszár nélkül kb 170mm-t kell mozdulnia .Ami elég sok de ha a "Z" csapágyazás optimális akkor nem jelent gondot .

Valami ilyesmire gondoltál ?
 [#lookaround]

43pbwjg8s

Igen
Bár az én tocsmányom csak 60-as.
De nem ez a lényeg hiszen ettők még csapon negfuttathatnék nagyobb anyagot is vele.
De a lényeg az amit írsz.
Mi lehet még amire figyeljen az ember?
Mondjuk a felfogatások ugye.
A legmagasabb felfogott anyag....
.....?

besirkyjh

A tokmányba fogott anyagtol nem hiszem hogy fogsz magasabb anyagot az asztalodra tenni ( hacsak nem akarsz hagfal tetöt is gravirozni[#vigyor2] ) .
Amire figyelni kell hogy a "z" és az "Y" csapágyak elbirják a terhelést .
Mik lesznek a csapágyak ? linvezeték+kocsi? hanyas ?
Általában ( ez az optimális ) a vezetékhez képest a csapágyazás a 2/3-a .Pl 100mm uthoz 200mm csapágy tehát 300mm az egész .Ha használsz erös , alátámasztott sint akkor max a fele fele arány is elmehetsz .
Az "Y"nál a csapágy távolsog meg eggyezik a "Z" csapágy hosszával sött kicsit távolabb is lehet , Rajzon jol látszik a mechanikák sztatikája .

De jo ez az AC-DC zene bona .( most halgatom )
[#eljen][#ijedt]

Szalai György

Nekem is bajom volt ezzel.
Mert minek hosszabb munkaút, mint a szerszám munkahossza, úgysem tudok mélyebben belenyúlni vele az anyagba. Csak instabilitást okoz, meg felesleges mozgó tömeget.
Kigondoltam, hogy mekkora leghosszabb munkaútú szerszámokkal fogok dolgozni. Az 100mm. De nem csak egyenes felületen dolgozom majd, hanem nőiesen ívelten is, és lent is be akarok majd nyúlni, amennyire lehet. (Miért nem mentem nőgyógyásznak?¬). Erre is hagytam 10mm-t. De mi lesz, ha tenni akarok alá egy satut, forgatót, rakétakilövőt, valamit?
Na most már elég, gondoltam, nem emelem tovább, mer akkor már milyen magasra kell készítenem a hidat magát, hogy stabilitás is legyen. Azt találtam ki, hogy akkor inkább nem lesz asztal. Vendég asztal lesz. Ha akarom lentebb teszem, ha akarom fentebb, ha akarom kiveszem és mást teszek a helyére. Csak a pontos beállíthatóságról kell gondoskodnom, ehhez szintenként referencia pontokat kell kialakítanom a gépvázon. Nekem csak egy gépem lesz, ez volt az első, amit eldöntöttem. Nem futja másik gépre minden feladathoz. Univerzális kell.