Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Nemfogod meguszni egy géppel .

Goldolj bele : dolgozol fával és dolgozol aluminiummal . Az aluminiumot lehetöleg hüteni kell és más a munka területe mint ami a fához kell (egy alunál már 100x100mm brutálnak tünik mig ugyan ez fánál semmi ) .A csapágyak elhellyezése aluminiumhoz az oszlopos lenne ugy 200x200mm-ig fix "Z" tengellyel mig a fánál a fix "Y" a használhatobb ott már nagyobb a munka terület , jo esetben 1000x1000mm .Gyakorlatbol tudom hogy lessz az 3 gép is , egy a fának egy ami az alkatrészeket is metudja csinálni és tud esztergálni is és egy harmadik amivel lehet kisérletezni gyakorolni stb .

Szerintem olyan hogy univerzális nincs .
Még nem láttam olyan hütögépet ami kávét darál , palacsintát süt és az ajtaja egy 103cm Plasma tv , mind ezt egy távirányitoval müködteted .[#csodalk][#whatever]

Szalai György

Pedig van nagyon univerzális háztartási gép, természetesen fehér, mint a többi.
Menyasszonynak hívják! [#nevetes1]

Hogy szükséges-e több gép, az a munkaterület mellett még a forgácsoló erő kérdése. Lehet ugyan annyi fánál is és alumíniumnál is. Más fordulatszám, más szerszám élkörátmérő az biztos. Egy marómotorral, tudom nem úszom meg. De egy géppel nagyon szeretném.

besirkyjh

Ne bántsuk szegény menyasszonyokat , van Nekik elég bajuk velünk .[#papakacsint]

Pont a gép munkaterülete miatt kell kompromisszumot kötni . Vagy nagylessz és akkor esetleg gyenge az aluminiumhoz vagy kicsi lessz és a fánál korlátozza a munkaterületet .Lehet persze nagyob gépet is erösre csinálni kicsit drágább de talán megéri .

Ami nálam gond volt az az hogy egyidöben kellet volna marni 2 féle munkadarabot és  hogy az aluminiumnál használt hütöfolyadék miatt a nagygépmél is csak fém asztal jöhetett számitásba .
A gépem 2500 X 1450 X 200mm erre egy "T-nut " asztal egy vagyon .
Ugy hogy csináltam egy 270 X 450 X 300mm oszlopos gépet is aluminiumra .

[#vigyor2][#integet2]

43pbwjg8s

POntosan olyan problémáim, gondolataim vannak mint neked.
Ezért is kérdezem a tapasztaltakat.

Szalai György

De két áthidaló gerenda és rájuk egy kis T-nut asztal a munkaterület legmasszívabb sarkába, az megfizethető általában.
Persze nem ismerem a körülményeidet.

besirkyjh

Mindenre van megoldás .

Ez is egy verzio , ekkor viszont kell a két áthidalohoz lin vezeték és persze 4 kocsi .

Vagy mást találtál ki ? érdekel .

may47wb

Köszönöm a tanácsot! De már nincs lehetőségem változtatni rajta, de észben tartom! Igen a "Z" csapágy távolság 65mm, a linvezetékek vége 2mm re be van süllyesztve, így talán kisebb az esély az elcsavarodásra. Ezt nem értem:"Az " Y " csapágyak távolságát növeld meg a patron aljáig ( szerszám befogo ) , a motortol ugysem tudsz vastagabb anyagot átengedni alatta ."

43pbwjg8s

Kell valakinek egy kisméretű T nutos asztal?
Van még egy ilyenem persze teljesben. Alsó és felső résszel rendesen csúsztatható.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/femvaz1/VAZ_X_3.JPG" border=0>

De itt van teljesben:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/asztal/asztal_4.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/asztal/asztal_6.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/asztal/asztal_1.JPG" border=0>

mondjuk ez azért inkább cserealap nem ajándék ha nem baj.

43pbwjg8s

Szalai György

Nem találtam ki semmi rendkívülit.
Csak az jutott eszembe, hogy a nagy munkaterű, mozgó hidas faipari gépek merevsége, a munkatér közepén a leghitványabb. A sarokban rendkívül erős a szerkezet, ott a legalkalmasabb kisméretű alumínium munkadarabok megmunkálására. Ehhez hozzá veszem, hogy a faipari maró élkörátmérője nem ritkán 50mm feletti és ahhoz elég a merevség a munkatér közepén is. Nem látom akadályát akár 10mm-es marónak a munkaterület sarkán alumíniumban.
A kellő alátámasztást (álló asztalt) kellene kialakítani hozzá, mert az ott nem mindig áll rendelkezésre.

besirkyjh

Hát azt jelenti hogy az "Y" csapágyak távolságát megkellene növelni .
Pontosabban a két vezetö "rudat " kellene egymástol távolabb tenni ha van rá lehetöség .
Az also "rud" mehet egészen a maromotor patron aljáig és még nincs utba az anyagnak .

Ebben a felállásban ha a "Z" tengely teljesen lent van és dolgozol vele akkor elfogja csavarni az "Y" csapágyakat föleg a hid közepén .
[#ijedt]

besirkyjh

Nekem ideiglenesen ugy volt megoldva a nagygépen hogy az eredeti asztalbol ( 30mm MDF ) kivágtam egy 500x500mm-es darabot majd szögvasbol ( 30x30 ) csináltam egy kerete és azt rögzitettem a vázhoz és abba tettem ( csavarral ) az öntött "T-nut" asztalt .Ha nem kellett akkor a tetejére tettem vissza az MDF-et .Ugyan ugy ahogy irod az asztal sarkában volt .
[#smile]

hostya

Én megnézném azt az asztalt.
Mikor érsz rá? Kint van az ötösön?

may47wb

Ja értem! Az nálam az "X" :) Azért vannak olyan közel mert egy 80*80*55-ös aludarabba terveztem az "X" és a "Z" csapágyakat, középen a menetes anyával.  http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%E1nos/G%E9pem/alu%20anyag.JPG" TARGET=_fnew>Z_X
Kezdesz megijeszteni! Remélem nem fog csavarodni.

besirkyjh

Probáld le modelezni ( satuban )hátha tévedek ( sajnos nem valoszinü ).
Ez attol is függ hogy mit akarsz vele megdolgozni .

Gondold át mégegyszer . Vannak hasonlo konstrukciok .Probálok linkelni eggyet .Minjárt .

[#nemtudom]