Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Most hirtelen nem is tudom.... annyi mindenről folyt a dumcsi.
Milyen anyagú formát is csinálsz ??

2vkx6unz

Mielőtt belefogsz és feleslegesen költekezel nézz szét itt. http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=38800" TARGET=_fnew>Polimer gépváz
Ha végigrágtad magad utána is lesz mir kidobnod a pénzt  
[#buck]

279nwbpsa

Hát,ha a környezetedben van agyagtól mentes zúzott
kavics,akkor csak cementet,vasat kell beszerezni.
Azért inkább a zsalut készítsd el előbb!

ukcge40u

Erről láttam egy videót is, nagyon meggyőző.
És nem beton... :)
Ez tetszik, csak azt nem tudom, mennyi most a cucc köbmétere?[#fejvakaras]

279nwbpsa

Azért ez a poli.beton időrőlidőre felbukkan.
Általánosságban biztos nagyon jó lehet.
Viszont esetünkben(vagyis Zoltán esetében)egy kicsit "ágyúval verébre" dolog.
Meg aztán,mire a megfelelő összetevőket beszerzi,a helyes eljárást kitapasztalja,addig az egyszerűbb(és olcsóbb)eljárással készült gépet már rég tönkrehasználja. :)

279nwbpsa

Helyesebben:időről-időre

besirkyjh

Áááá nemérted a lényeget .

Ez a gép ha sikerül tarolni fog a legközelebbi CNC találkozon ( föleg sulyra a méretéhez képest ) . Tudok én jo gépet csinálni de olyan már van mindenkinek .

Valoban az érdekel hogy lehet-e betonbol ( nem poli meg mü kö meg márvány por ) 1 zsák Praktikeres masszábol valami használhato vázat ( hordozot ) csinálni .A csempe ragaszto kivételével nem ismerem ezeket az anyagokat .

279nwbpsa

Az én véleményem szerint,a Praktikerben kapható ilyen jellegű zsákos anyagokat nem fogod tudni a céljaidra használni.Legalábbis az eredeti elképzelésed módosítása nélkül.
Kitöltő anyagnak talán beválna egynémelyik.
Önnáló gépváznak mindenképpen megfelelő keveréket kell készíteni.
Ámbár ha a Praktiban találsz instant cnc vázat,az forradalmasítja a gépépítést! :))
[#nyes]

besirkyjh

Ugyse veszed el a kedvem . Nyitásra ott leszek .
Az insant cnc váz ott is hiánycikk , amugy se venném meg ,az már kész van .

Semmi nincs veszve ha nem sikerül majd arra fogok ülni és kitalálom rajta a következö agyahagyott vázat .

Egyébbként tényleg nagyon jo vázat lehet belöle épiteni ( nem a betonra gondolok hanem a polimer több komponensü betonra )de az már surolja a sznobizmus kategoriáját .

Meg fogok tanulni képet betenni ide mert képekben pontosabban lehet még kérdezni is .

279nwbpsa

Még csak véletlenül sem szeretném elvenni a kedvedet,hogy megvalósítsad az ötleted!
Inkább csak próbáltam tippet adni egy biztosabban elkészíthető vázhoz.

Szalai György

A beton gépvázon sokat kell gondolkodni!
Mert utólag megmunkálni nehéz. Főleg nagy pontossággal, ami egy sin alá kell. Tehát akkora vas (vasak) kell bele, ami a beton kötése után síkba marható, és menetes lyuk készíthető bele. Egyből pontosra önteni és megmunkálás nélkül megszerelni, hézagolni házilag, az kudarc. Kicsi gépnél, így lehet hogy több lesz a vas mint a beton.

Referencia felületet betonra utólag is lehet készíteni önterülő anyagokkal. Tapadó iszappal, műgyanta-üvegpor keverékkel,  padloponnal, stb.

Nagy pontosságú öntéshez, nem véletlenül használják a műgyanta betont.
A rendes betonban a víz hatására folyik a kötés, közben a víz elpárolog, a beton kiszárad, térfogata csökken. A kiszáradt betonban benne maradnak az elpárolgó víz helyén keletkező pici üres pólusok, ami gyengíti a készterméket. Ezért jó bele a betonacél, ami mégis összetartja. A cementkötés merev, mint a kő. Nem rezgésálló, nem rezgéscsillapító. Ezen is segít az acél. Tehát a bajt magával a vízzel van. Ha ott van, az is baj, ha már nincs ott, az is.

A műgyanta betonban a vizet a gyanta helyettesíti. Nem párolog el, nem marad pórus a helyén, és minimálisan változtatja a térfogatát a kötés folyamán. A megkötött gyanta sokkal lágyabb, mint a kő. Ezért betonacél nélkül is jó rezgésálló és rezgéscsillapító tulajdonságú. A műgyanta betonban nincsen cement, ami kitöltené a kövek közötti apró tereket, ezért annak helyét a keverékben kőliszttel kell pótolni.

Kisebb tárgyak olcsó öntéséhez jól használhatók a műgyantával feljavított, cementkötésű, előre kevert, zsákos betonjavítók. Különféle szemcsenagysággal keverik őket, de mindegyik nagyon tömör szerkezetű, kicsi zsugorodású. Weber Terranova B200, B300.

A csemperagasztó is nagyon jó, csempét ragasztani és múlatni az időt. A pénztárcára is karcsúsító hatással van, főleg a jobb kültéri rugalmas fajta. Betonnak meg pont ezért nem jó.

Szalai György

http://www.frikober.hu/modules.php?name=htmlparser&way=bW9kdWxlcy9odG1scGFyc2VyL2ZpbGVzL3BvbGltZXJiZXRvbi9wb2xpbWVyYmV0b24uaHRt" TARGET=_fnew>Pár adat.
http://www.productionmachining.com/articles/concrete-reasoning-on-swiss-turning.aspx" TARGET=_fnew>A polimer beton nyolc-tízszer gyorsabban csökkenti a rezgéseket, mint a szürke acélöntvény.
http://www.americanmachinist.com/304/Issue/Article/False/80845/Issue" TARGET=_fnew>Nagy gépek öntött PC (Polymer concrete) alapja túl nehéz lenne, ezért üregesre öntik, vagy csak a rezgésre hajlamos részeket készítik PC-ből, a többi hegesztett acél.

keri

Kedvet kaptam a polimer betonhoz.
Szerintetek sima epoxi gyanta jó hozzá? Annak kb. 5000forint kilója, esetleg mi lenne ha üveggel vagy karbonra cserélnénk a gránitot?

http://www.novia.hu/index.php?a=termekek&cat_id=25

keri

Ne válaszoljatok, a kompozit anyagok lényege hogy két anyag előnyös tulajdonságait veszi fel a kompozit. A gránitra a merevség miatt van szükség, a karbon és üveg pedig rugalmas.

besirkyjh

Sziasztok  

Azzal telt az estém hogy cikkeket olvastam és rájöttem arra amit a Szalai Gyuri is leirt .

Sima beton törölve , gyantás drága , megoldás a kettö eggyüttes alkalmazása ( cement+mügyanta ) .Kb 40kg lessz a váz ( 1.2-2.2kb/köb dm ) keveréstöl függ , minéltöbb a mügyanta annál könnyebb .  

Na Keri kié lessz hamarabb kész ( vagy kész eggyáltalán ) ?

Mekkorát csinálsz ?