Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

gondolom űvegvágoval nem lehet vágni?ez a korong, ha jol meg kergeted,mint a vajat fogja vágni.

s7manbs8

Nem is próbáltam vágni eddig semmivel, üveganyag, nincs is azzal olyan nagy probléma, de én, mint nem üveges szakmájú ember, inkább előbb kérdezek, mint hogy lőjek.

besirkyjh

Mondom hogy hosszu lessz .

Tehát az elsö gépem ami elkészült az egy MECHANIKAI ötlet tár .

Muszáj egy kicsit leirnom a kb adatokat is igy könnyebb megérteni hogy mit miért .

Tehát a gép munkaterülete 2550 X 1350 X 230mm  

Semmiféle tervezés nem volt elötte csak olvasgattam a forumot ( ezt ) és nagyon sürgetett az idö . Ugy hogy hajrá Zoli belefogtam leadtam a megrendelést ( csak ISEL )és hozzá kezdtem a vázhoz jo erösre  épitettem és nem lett az a végén ( mostmár persze tudom hogy miért ) .A hajtások fogaslécet használnak (amit abszolult nem bántam meg )és csigakerekes hajtomüvel mennek amit egy 3.1 Nm léptetö hajt .Ugyan igy megy az "Y" tengelyen is a "Z" tengely viszont 16x1.5 trapéz menetes és donomid (azt hiszen igy irják ) anyával , a gyári bronz anyán 3 hét alatt át esett az orso ( nem volt kiegyensujjozva a "Z" asztal ,5kg csak a motor és a föorso .A donomid-al 2,5 év alatt sem sikerült holtjátékot elérnem egyébbként a "Z" felépitése abszolult meg egyezik amiket itt leirtam Neked .
Ráköltöttem 600 000 ft-ot és kéthét alatt elkészült és még 1honap és vissza jött az ára .Csak ezzel dolgoztunk és ment éjjel nappal hiba nélkül .

Nem voltam olyan méretezös tipus és nem a gép volt a fö szempont hanem a gyártmány , ami 90%-ban MDF volt . Ettöl függetlenül voltak rajta mérések de csak holtjáték és merölegesség és párhuzam , más nem . De a motorbol az áttételböl kiszámolhato a nyomatéka ( fogaskerék egy kör 85 mm ) és mikro step 1600 .
A mechanikához értek és szeretem de már rég nem ebböl élek . Az elektromikát kb35 éve hobby ként üzöm sosem tanultam csak magán alapon .
A PC a mostani munkámmal jár .

A kuplun az tul lett méretezve az alp motor nyomaték ( 3.1Nm ) legalább a duplája .Elöször egy lemez lamellás volt felrakva de szét hullot ( tört ) ami most rajta van az szintén 2,5 éve megy gond nélkül ( saját készités ) vigyek Neked a talira ( azt hiszem van itthon ) ?

Most egész más képpen fogok a gép épitéséhez bár még mindig nem számolok semmit ( egyszerüen kicsi a lexikáli tudásom hozzá )és bizom magamban és a rutinomban ami eddig mindig jol jött .

Válaszoltam valamennyire ?
Várok  

000000000

korongal vágni szerintem azért praktikusabb,mert szebb lenne a vágott felűlet.gyerek koromba olom űvegezéssel is foglalkoztam,és vágtam én is korongal.

s7manbs8

Ez nagyon tanulságos, a donomid kérdésedre, azt hiszem danamid a válasz, kb. ennyi a megjegyzésem, igaz én nem vagyok forgácsoló szakember, de mintha ilyen betűkkel többször találkoztam volna. Ez egy jó tapasztalati beszámoló, ami überel mindenféle számítást, mert működik, lám-lám. A gép sem valami picurka, a méretét látva.

s7manbs8

Ez az üveg egyébként távcsövekhez jó, segédtükörnek és a bevonat is rajta van, csak nehogy más is meglássa, amit most írok.

000000000

van egy jo pár név.danamit,bonamit,ebonit,és leg végűl dinamit,de ezt komplikált forgácsolni!:)))Leslie papa elpihet,ő ebben a fö szakértö!:)))

000000000

áh,hová gondolsz???kettönk közt marad!:)))amugy sejtettem hogy ilyesmihez akarod használni!meg köne probálni!

43pbwjg8s

Igen válaszoltál!
Tisztességesen és nagyon köszönöm!
Nehog yvéletlenül azt hidd, hogy kritizálni akarom a gépedet.
Eszembe se jut, csupán éppen most néztem át, hogy hogyan lehet meghatározni egy radiális csapágy maximális engedélyezett axiális (hű micsoda rímek!) terhelését.
Ezért szerettem volna egy élő példán megnéuzni mi is jön ki.
Vane gy kitűnő ház zsabványom amiben a megfelelő menetekhez jellenzően alkalmazott meghúzási nyomatékok valamint az ezek által létrehozott tengely irányú erő van
Mivel ez az erő lineárisan viszonyul a meghúzási nyomatékhoz, így számítás nélkül is gyrsan meg tudom állapítani azt, hogy a motor áltam leadott maximális nyomatéknál miyen axiális erő ébred. ez terheli a tengely csapágyakat.
Egy radiálsi csapágynál az átmérősorozattól függően az a maximálisan megengedett axiális terhelés ami még nem okoz károsodást és nem csökkenti jelentősen az élettartamot Kisebb átmérőknél 0.25x a statikus alapterhelés értéke. Nagyobb csapágyaknál 0.5x a statikus alapterhelés.
Ezzel nagyjából lehet kalkulálni amikor valaki azon gondolkodik, hogy csak egysorú mélyhornyú, avagy valamilyen axilás csapággyal kiegészített szerkezetet tervez.

Én alapvetően ki akarom hagyni azt a lehetőséget, hogy axiális irányban a kis méreteknél a kis méretű egysorú mélyhornyú csapágyakkal problémát okozzak a későbbiekben.
inkább beteszem mellé mind a két irányba az axiális csapágyat is ami funkciójánál és kialakításánál fogva igen komoly axiális erőket tud kezelni.
A közdarab a kupplung és az orsó között sokmindenkinek nem tetszett.
Én ugy gondolkodok, hogy ezt a csapágyházat nem csak itt, nem csak ezzel az orsóval, hanem más gépnél, más méretű orsóval is tudjam használni majd. Ezért a közdarab. Az orsót (légyen az bármely ebben a mértettartományban még ésszerű méretű) csak a megfelelő végmegmunkálással kell ellátni hogy illeszkedjen a közdarabba.
AUgyanezen az ok az ami miatt elsőre túlméretezettnek tűnhet a két axiális (2x500Ft) és az egy radiális (400 Ft) csapágy alkalmazása. De még nem tudhatom milyen motor kerül később a kezembe.  
Lefele, alacsonyabb nyomatéknál semmi gond, de benne van még egy adag tartalék ekkor is.

Érdekes módon a két axiális csapágy alkalmazása nemhogy bonyolította volna a szerkezetet, hanem még egyszerűbbé is vált a csapágyház és a közdarab (a csonk).

43pbwjg8s

Egyébként ebben a gépben még nem golyósorsó lesz, hanem a tavaj Jantól vásárolt trapézmenetes orsó és az utánállítható danamid anya. Ez is egy olyan elem amit "körbe kellett terveznem" és erősen hatással volt az elemek méretére.

Egyébként a csapágyház ugy néz ki kisebb lesz egy picit. Ez segít hogy valamelyest összébbhúzzam a Z plattformot.

43pbwjg8s

hogy én mennyi elütést teszek egy-egy hozzászólásban.... :(

s7manbs8

Meg is lesz, csak most jön ez a téli hidegség, nincs kedvem a fagyos műhelyben szobrozni, inkább kivárom a tavaszt, hacsak le nem jóárasítják a gázszolgáltatók a köbméter árát.

000000000

én épp ezért csináltam egy dob kályhát,és még a selejtet is hasznositani tudom!:)))

besirkyjh

Ez volt a bevezetö .

Az hogy nagy az egy dolog , de hogy látványosan végig menjen a 2550mm-el kell sebesség is de ugy hogy a felbontás is meg maradjon .Ennél a gépnél a max munka sebesség 7000mm/ min az üresjátati (G00) 15 000mm/min és ez már a biztonsági 70% csak .A felbontás csak elméleti mert 1600step/kör ez szorozva 15-el ( ennyi a csiga hajtomü áttétele ) ez ugyebár 24 000 step/ 85mm ( fogaskerék ennyit ment egy körben ) az ugyebár joval 1 század alatt van . Le is kellet venni 800-ra még igy is böven elég volt .Erö dögivel a 30kg-os zsákot 3000mm-el még elhuzta , e fölött már fütyölt .
A fogas lécet csináltattam és nagyon jok lettek halk és pontosabbak az Olasz léceknél és olcsobb volt .

s7manbs8

Szerintem ne iktassál közbe plusz próbákat, mindjárt jöhet a golyós orsó, a ferde hatásvonalú csapágy meg a többi jóság.

Ezzel nem nyersz több tapasztalatot, csak időt pocsékolsz.

Nem kritika, de ha tudjuk, hogy holnap a Nap nem válik szupernova-vá, akkor nem kell félni attól, hogy holnap felkelünk e vagy sem. Ez a Zoltán beszámolójának a tanulsága.