Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

A sin rögzitését átmenö furaton gondoltam , talán valami vékonyfalu csövet beleteszek és azon keresztül rögzitem .

Még a szine a nagy gondom . Kék vagy sárga ?

Szalai György

Karbon, szénszál. Attól függően, hogy milyen anyagot hogyan szenesítenek el, különböző tulajdonságúak léteznek. A Dyneema nevű, tényleg elhanyagolható mértékben nyúlik. Mégsem lenne jó a PC rugalmasságának csökkentésére. Nem is kell azt csökkenteni, egyszerűen oda kell használni ahová való.

A Dyneema vékony, könnyű héjszerkezetek merevítésére ideális. Mivel nagyon kicsi a nyúlása, a belőle készült kettős hélyszerkezet merevsége is nagy lesz. Sokkal nagyobb, mint úvegszál, vagy kevlár esetén. De akár egy acéllánc is helyettesíthető Dyneema kötéllel.

besirkyjh

Hulladék tárolot ( beágyazott ) csináluk belöle ,olyan beton amit fog a mágnes és vezeti az áramot .

keri

A tied lesz kész előbb :D
Előbb egy családi házat kell vennem hogy legyen hol csinálni :)

000000000

Bocsánat, de nem értelek egészen...
Törekszel a merev, nagy tömegű betonozott
gépvázra, de közben:
1. zajgenerátor és kis dinamikájú léptecses
hajtást használsz majd
2. "kottyanós" trapézorsóid lesznek
3. Alut és nem keményebb anyagot szeretnél
csak megmunkálni.
4. viszonylag kicsi a munkatér (320 X 200 x 150mm)
Te nem érzel némi műszaki ellentmondást a
betonozás és a 4 pont közt?:)

Szalai György

Betonozni könnyebb, mint acélvázat szabni, hegeszteni. Legalábbis azt hiszi, aki még nem próbált precíziósra önteni egy betont. Azután rájön, hogy nem megy, tele rakja vassal, a vas felületeket utólag megmunkálja és kap valamit. Még mindég nem kellett hegesztenie.

A „zajgenerátor” léptecs nem rezgetné a mechanikát, ha helyesen volna a gépvázra szerelve és az orsóhoz csatlakoztatva. Például a nem túlméretezett fogasszíj egyik üdvözítő hatása épp a léptecs nagyvonalú (egész, fél lépés) vezérléséből származó rángató hatás csökkentése. Ezért gondolkodom a mikrolépéses vezérlő step bemenete elé egy olyan áramkörön, ami egy bemenő impulzus hatására a kimenetén pontosan annyi kimenő impulzust generál, ahány mikrolépéses üzemmódban dolgozik a motorvezérlő. Így a számítógép felől csak egészlépésnyi step jelre van szükség, a motor mégis mikrolépéses módban, rángatás-minimumon jut el egyik egész lépéstől a másikig. A mikrolépés nyújtotta kisebb lépésszöget nem szeretném kihasználni, az úgysem kellően pontos és erős.

000000000

"Ezért gondolkodom a mikrolépéses vezérlő step
bemenete elé egy olyan áramkörön, ami egy
bemenő impulzus ..."
Ne gondolkozz ezen tovább, mivel nincs
visszacsatolás (hiszen step hajtásról van szó)
halva született ötlet. Gondold csak végig...

000000000

Egyébként sokkal hatékonyabban lehet
egy jó mechanikát építeni, ha a konstruktőr
először nem a betonkeverés rejtelmeit,
hanem a statika, szilárdságtan alapjait
alkalmazza különös tekintettel a hajlításnak
kitett szerkezetek és azok másodrendű
nyomatékának képleteire.
Lásd gyakorlati példa: műanyag vonalzó
lapjára igen könnyen hajlik, élére fordítva
már más a helyzet. Azaz a, b oldalú profilnál
nem mindegy mit emelek köbre, pillanatok
alatt több száz szoros merevség javulást kapunk.

Szalai György

A megoldás célja nem több, csak az ugrálás jelentős csökkentése, a motor mikrolépéses üzeme által. Anélkül, hogy a számítógép által kiadott step frekvenciának az egészlépéses üzemmódhoz képest többszörösnek kéne lennie. Általában a gép a gyenge láncszem, a vezérlő képes feldolgozni a többszörös step jelet. Ok, a golyósorsó jelentős kímélése és a mozgó géptömeg könnyebbre építhetősége. A felbontás és a dinamika növelését továbbra is áttételezéssel gondolom.

besirkyjh

Eléggé levagyok korlátozva ( eszközileg ) .

Ez a polimer beton dolog tetszetösnek tünik .
Azt már látom hogy nem olyan egyszerü megépiteni és ki önteni .Statikailag nem lessz gond megtudom tervezni ,  bordák vannak a merevitéshez .

Léptetömotor : kb 30db van itthon és eddig még nem láttam hiányát a servonak .Mikro steppet használok ami jelentösen csökkenti a rezgést .A dinamikában egyet értek veled csak nekem nincs servomotorom igy nincs viszonyitási alapom se .Ezért maximálisan elfogadom azoknak az embereknek a véleményét akik használják a servot .
Trapézmenet : Használtam bronz anyát és nagyonrövid idö alatt olyan kopások voltak hogy nem lehetett vele tovább dolgozni .Sokáig kisérleteztem anyagokkal mig eljutottam a polyamid-ig ebbe furtam a trapézmenetet magával az orsoval és 2.5-3 év után sem tapasztaltam holtjátékot ( a mai napig kicsit huzosan jár ) .
Számomra ettöl csak a golyosorso lehet a jobb . Arra meg nincs pénzem .
Aluminiumtol keményebb fémet CNC-n biztos nemfogok megmunkálni .Esetleg gravirozni .
Munka terület : Adot volt 3db ISEL vezeték ezekböl csak ez a méret látszik használhatonak .Mivel hogy oszlopos az elrendezése nem akartam a "Z" tengelyem nagyon a levegöben logatni még igy is 130mm az "Y" távolsága a szerszám központjátol .

Viszonylag szerencsésebbnek tartom a vázat "tul méretezni " mint forditva .
Gondolod ha ez a gép üzemelni fog megállok itt , nem tenném soha .
Tiborom Te nagyon otthon vagy ezekben a dolgokban .Azt hiszed meguszod hogy ne kérdeznélek meg a hajtásokkal kapcsolatban  .
Tévedsz [#shakehead]
Ugy gondolom ha akarsz segiteni fogsz ( föleg ha kérdeznek ).

Ezt lezavarom igy , csak még kell az anyagrol informácio és utánna már lessz tapasztalatom ami fog igazán segiteni akövetkezö gép épitésénél de nem fogok 50kg-nál nagyobb suju gépet épiteni ( polimer betonbol)

[#fejvakaras]

ukcge40u

Akkor az valóban pici gép lesz, egy cementes zsák nagyjából ennyi.
A betonhoz egyenlőre a terveim szerint annyi köze lesz a gépnek, hogy mikor meglesz a helye, akkor ledübelezem, és kész. Onnantól meg rángathatja a dinamika, ha akarja.
Azt is tudom, hogy ez szilárdsági problémákat nem nagyon old meg, de egyenlőre nekem meg fog felelni.

Bár, nem is tudom, mit dumálok, mikor kész gépem sincs még, sőt az a betonplacc, amihez dübelezni szeretném, nos az sincs még a közelben sem... [#szomoru1]

besirkyjh

De dübeled van ? ( de hülye szo DÜBELED) .

Még igy is cak pakk olyan 70kg lessz .

Mivel nincs laptopom ezért csinálni kell egy kézikereket ( nem ám snasz mezeit ) sebesség fokozatok , 3 tengely egyszerre , kétirány .Van már ilyenem de az nyomo gombos az meg olyan ciki .
Hát ez az , kész gép nekem van 4 is ebböl 3 az ismert hellyen 1 meg nálam . MDF-böl van és egy kis 100W Dremel motorral csinálná a reliefeket ha én kicsit jobban boldogulnék az Artcam-al .

Akkor még nem is beszéltem a 2/3 kész 2kg-os BL motoromrol amit föorsonak szánok és saját tekercselés .

Találkozon 6/A asztal Kulcsár : betongép kézikerékkel ( minimum I-dij ) 6/B asztal Kulcsár : Ötlet tár ( mások által idiotaságnak tartott dolgok megvalositott részlege ( szelektált változat csak CNC )

Lehet kevés lessz rá az idö ?!

ukcge40u

Arról a ciki kézikerékről kérnék esetleg képet.
Bizniszelünk?
Betondübel meg annyi van a boltokban, hogy el is adják... :)

besirkyjh

KÉt fajta van ez aggyik rossz a másik meg nem .

Melyik érdekel ?

Nem bizniszelünk , majd ha meg lessz a tekerös változat .Tessék türelmesnek lenni kicsit .
[#pias] Mehetsz bandázni .

besirkyjh

Hatalmasat csalodtam a Praktiban .

Fugázo meg csemperagaszto hegyekben , sehol egy kis polimer beton( még szakadt zsáku sem ) .

Viszont találtam " száraz beton"-t 40kg 1000ft azt ha kiegészitem ( viz hellyett ) mügyantával valyon müködne ?