Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Hun teccik látnyi bátyó az ékpályát? Mert én nem rajtam ám bele!
Ha van benne azt valaki belelopta! :)

43pbwjg8s

MIndjárt mutatom a csapágyházat.

000000000

hát cimborám,a csavarnál van egy kis narancs sárga négyzet,és messzirűl ugylátszik!:)))

43pbwjg8s

Itt is van:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/PROE_TERV/csaphaz_1.JPG" border=0>
A két csapágy együttesen nem volt 2E Ft.

A fedél alatt itt nincs benn a hézagoló még, mert azt majd a részletezés után számolom ki milyen garnitúra kell.

Szalai György

Na ez a tutti. Így csapágyaznak nagy golyósorsót a nagyon nagyok.
Autóemelőnek is elmenne. Hatalmas terhelhetőség minden irányban.
És ha még olcsó is…

yuagaci9g

Felejtsd mar el azt a nyomocsapagyat;
Felteszel egy 5 kilos motort, es meg nyomod is;
csak acel furasra akarod hasznalni?

43pbwjg8s

Mi az a nyomócsapágy?!?!?
Ilyet nem ismerek. :)

Mesélj mit ajánlasz helyette, legalább ilyen könnyen megalkothatót és olcsót?

De hagy kérdezzeK.
Milyen átmérőtt tippelsz a csapágyaknak?

43pbwjg8s

Másik:
Amikor eléred az anyagot és elkezded nyomni lefelé Z ben a cuccot, merre és milyen erők jönnek elő a tengelyen???
Mekkorák ezek a tipped szerinti 5 kilóhoz?

43pbwjg8s

Egyébként nem nyomom! Ezt nem tudom honnan vetted.
Egy peppet sem.
Kihézagolok a szám íze szerint! Nem mindegy!
Az lenne a szép, ha még szorongatnám is.

43pbwjg8s

Egyébként próbálom értelmezni a modnatodat... Nem megy....
"...Felteszel egy 5 kilos motort, es meg nyomod is..."
Ez most mi is?
Akkor te ejted a motorodat? Az orsód csak utána fut? Vagy mi is? Mert tényleg nem étem mit írtál ide.

yuagaci9g

Nyomocsapagy, ha vulgaris akarok lenni, axialis csapagy, de igy a szakik nem ertenek meg.
Attol fugg, mit munkalsz meg.
Ha acelba fursz tizes likat telibe, 0.2mm/ ford elotolassal, akkor lehet, hogy kell 6-700N ero,
de erre meg a mezei melyhornyu golyosak is kepesek.
(A Golyosat nem rad ertettem)

Motoros

Talpcsapágynak is mondják. Jellemző itt a fórumon hogy nem értékelik eléggé a mélyhornyú csapágyat, pedig megteszi az is bőven az itteni alkalmazásoknál. Pl sokszor berakják a ferde hatásvonalút ami csak pénzkidobás szerintem ezeknél a terheléseknél.

kmajer

Szeretnék én is ilyen jól modellezni valami progiban...
Belevau: a hajtómotor és az orsó közé a tengelykapcsolón kívül én nem TERVEZnék még egy alkatrészt.
-a kihézagolás jelen esetben a mélyhornyú egyirányú axiális terhelését jelenti  
akkor már inkább egy ferde hatásvonalú
-az orsót és a közdarab+csapágyház szerelhetőségét érdemes lenne átrágni
-egy INA ZKLF direkt az orsó végmegmunkálására egymagában megoldaná a tengelyirányú orsóelmozdulás problémáját és a marómotor tengelyét sokkal közelebb hozhatnád az Y hídhoz

Remélem hasznosnak találod a hozzászólást.

43pbwjg8s

Nálunk nincs olyan szaki aki ezt ne értené meg. :)
Ők a nyomócsapágy esetében kapkodnák a fejüket és a kezedbe nyomának egy kupplung kinyomüó csapágyat vagy egy CSC-t. :)

Azt is ki kell hézagolni ha nem akarsz kottyanást. Mivel ezt az egységet nem csak a Z-n (ahogy többet is az alemekből) hanem minden tengelyen (de akár más gépen is) akarom használni, így eleve több szempont van ami az axiális terhelés szabályos feldolgozására ösztönöz.
De alapvetően igy kellene lennie minden gépen!
MÉg a hobbin is. Ha nem is pontosan ezzel a megoldással, de bármi hasonlóval. A két ferdehatásvonalú csapágy ára már ettől jóval messzebb van. A komoly célcsapágyakat ne is említsük.
Ilyen méretben nincs cde a legkiasebb elérhető méretben 6 db kúpgörgős minőségi csapágy 35-40 ezer körynékén kezdődik.
Gyenge minőségben is több mint kétezer egy darab. És ha már azt használsz akkor illik ugye prában hogy egyáltalán legyen értelme.
Akkor.... Ez még mindig olcsóbbnak tűnik.

000000000

Nem igazán nyerő ez így szerintem.
Majdnem csináltál egy szegnyereg forgócsúcs
csapágyazást, ami ugye köztudottan aszimetrikus
terhelésre való. De ha Te ezt ráadásul a többi
tengelynél (X, Y) is szeretnéd használni, akkor
hogy is van ez?