Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Szia!
Csak azt írom ahogy gondolom, persze ez egyáltalán nem biztos hogy helyes.
Csak hangosan gondolkodok.
A kihézagolásnál a beállítandó érték az üzemi hőmérséklethez tartozó hézag 0-ra vitelét jelentené.
Ha nem kell semmiképpen nem feszíteném elő.  
De sajnos valószínűleg kellenei fog valamelyest, hiszen nem szabad annak kialakulnia, hogy bizonyos esetlekben megtörténhessen a 0 feletti axiális játék kialakulása. A megfeleően kihézagolt 0 hézag az axiális csapágy alkalmazása esetében maximum a hőmérségletből adódhat. Mivel itt az igénybevétel nem okoz nagy melegedést igy ennek a hatása igen kicsinyke lehet, ez azt jelenti, hogy az előeszítés értéke is igen kicsire választható meg. (a csapágy katalógus által ajánlott érték)
Az orsó Z irányú merülése esetében nyitni szeretne a hézag. Ennek az elkerülkésére van beépítve az axiális csapágy.
Alapesetben a Z emelésekor dolgozok csak a mélyhornyú csapágy befeszített oldala felé. Ekkor viszont nincs nagy terhelő erő.

Persze ez most csak akkor él igy, ha csak a Z szempontjából vizsgálom az esetet.
Ha ugyenezen szerkezetet az Y és az X tengelyre teszem már mind a két irányban ugyanolyan nagy erőhatások érhetik axiálisan a tengelyt.
Ekkor az egyik rányban az előfeszítésre "dolgozik rá" a terhelés.
Nos akkor viszont meg kell nézni a katalógust, hogy milyen oldalirányú erő a max amit fel tud venni a golyós csapágy. (nemtúl sokat)

Ezen az alapon tényleg jobb a ferde hatásvonalú csapágy alkalmazása, olyané amely megbírkózik ezzel a terheléssel.

Tehát! :
Ott a pont! :) El kell gondolkodni és szét kell nézni hogy ilyen csapágyakat találhat az ember ezekben a méretekben a számított terheléshez.

Ha ferdehatásvonalút alkalmazok akkor az párban kell beépítenem, hogy az elnyílás ellen tartson a máisk szembe állított csapágy.

A szerelésről:
Én ugy gondolom nem problémás.
Mélyhornyú melegít csap hűt. Össze.
Axiálsi alsógyűrű melegít, csap hűt, össze.
Csapágyház melegít csap+tengely hűt, össze
Axiális további alkatrész ráhelyez.  
Hézagoló felhelyez a fedélre.
Fedél behelyez
Csavarok be lehúz. Futó hézagot ellenőriz.
Egység kész.
Kupplung felhúz, rögzít.
Orsó betol rögzít.
Orsóra anya felhajt.....

Szóval... Bocsánat, csak hangosan gondokolkodok, hogy ha hiba van jobban látható legyen.
Igy könnyebb elmondani mit gondolok rosszul.

Nagyon nagyon szépen köszönöm a segítségedet és a javaslataidat.
Átrágom mndenképpen és megnézem odabenn az ujabb INA katalógust a ZKLF csapágyak környékén.

Mégegyszer köszönöm!

43pbwjg8s

Hát igen Tibor! Ahogy lentebb olvasod teljesen igazad van, és igazat is adok neked.
A Z esetében ez még nem lenne gond (ahogy Te is írod, de a többinél....
Mondjuk ha ilyen olcsó, lehetne szemben egymással, de nem éri meg.... Még ilyen olcsón sem. Feleslegesen bonyolítaná a dolgot.

2vkx6unz

Én is inkább két ferde hatásvonalúra szavazok. Ami valóban drágább mint egy mély hornyú, de szerintem ennyit megér.
Ráadásul az orsó és a meghajtás egy darab lenne nem úgy mint a képen.

43pbwjg8s

Hogy nekem micsoda dolgaim vannak!!!! :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/alapcuccok/csapagy_7204.jpg" border=0>

yuagaci9g

Ennek az aran mas komlett cnc gepet vesz;(gepet vennek #170)[#csodalk]

43pbwjg8s

Igen. Éppen ezt írtam én is, de elveszett mert valószínűleg egyszerre nyomtunk.
Szóval egyetértek, hogy szuper, de nekem egy garasom sincs sajnos :(
A lenti 7204AA ZKL-ből viszont van 6 db.
Megpróbálom ezt házba foglalni.

Szalai György

Megkérdezted már a csapágyboltban, hogy mi az ára egy ilyennek?

kmajer

Jólvan, nyugi , ide lőjjetek a mellem közepébe!

igen, drága, kb 15 és 50 pénz darabja.
igen, olcsó, ha a teljes csapágyháza+tengelyt+mélyhornyú+nyomócsapágy+hézagolólemezek+szerelési idő és  
(még most sem jó megoldás) szempomtokat is figyelembe veszik

nem kereskedő vagyok és nem is Rotchild

43pbwjg8s

Ugyan!
Semmi gond!
Nekem tetszene, de sajnos nem engedhetem meg magamnak.
Legfőképpen azért, mert ez a gép még mindig csak "tanulógép" lesz. Az igazán minőségi alkatrészeket amiket sikerült öszeszednem ebbe még nem merem betenni.

43pbwjg8s

Ami az érdekes, hoyg a 7204 nek semmi köze nincs a ZKL-hez a katalógus szerint.
Egy biztos, ferdehatásvonalú. De ennél azért csak megpróbálok több infót összeszedni róla.

43pbwjg8s

igen..... a ZKL a gyártó. :)

s7manbs8

Ha már ennyit tervezel, akkor tudni kell ám nagyon, hogy mire is akarod használni, és ahhoz kell megcsinálni, az se jó, ha túl drága a követelmények miatt, az se, ha nem tudja azt nyújtani, amire tervezted. Az biztos, hogy előre meg lehet látni, hogy mennyibe fog fájni, és megépíteni van e realitása.

43pbwjg8s

Nem feltétlenül a futó téma de érdekes:
http://www.cnccookbook.com/CCMillBeltDrive.html" TARGET=_fnew>CNC cookbook

besirkyjh

Ezt én nem értem .

Mi a cél? az hogy az orsonak ne legyen axiálisan holtjátéka .Probáljuk már meg a géphez méretezni az orsok csapágyzásait ( is ) .
A lineár hajtással foglalkozo cégek honlapján millio megoldás van ( HI WIN , ISEL , SKF ) méretezve és többféle terhelésre , alkalmazásra . Ha ennyire tul bonyolitjuk a gépet akkor soha nem lessz kész , nem lehet követni .

Ha az én gépemröl lenne szo 2db mélyhornyu és kész vagy ha hu de jot akarnék 2db kupgörgös és az orso másik végén egy sima mélyhornyu .Nézd meg a rajzokat és meglátod .

Azért használsz másik tengelyt ( "Z" ) mert nem volt kissebb csapágyházad vagy nem akartál husszabb "Z" orsot venni ?

Üdv