Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nagyon köszi, ez hasznos ötlet volt. Az elforgatás biztos nem üzemállapot, de lehet olyan késtartót is gyártani ahol azzá tehető. Azt hiszem ezt az ötletet fel is használom. A dudor helyett talán a sima csavaros szorítás is elegendő, úgy ahogy a marómotorok vannak megszorítva.

KoLa

Ez a gép nagyon ötletes ! Hány késtartó fér rá?
Én tíz évig álligattam revolver esztergákat hat szerszám a toronyba kettő a keresztszánon sosem tudtam mindet használni kevés olyan alkatrész akadt a kokkantkocsin amihez kellett volna , cnc-vel meg mégannyi sem kell .
Erre ráfér több alkatrész beállítása egyszerre!
A marógép asztalok működnek hasonló logikával meg VBodi Nagypiros-gépe , a rögzített csapágy fölött dógozik mindíg!

4um5b65d

Amikor egy ilyen gép ötlete először eszembe jutott, hirtelen özönleni kezdtek az ötletek.
Az első ami beugrott, hogy miért ne lehetne 2 főorsója a gépnek. Az egyikben az alkatrész egyik oldala lenne készítve a másikban meg kitalálható, hogy melyik oldala. De ha már 2 főorsó van akkor az egyik szerszámhelyben milyen jó lenne egy alkatrészforgató. A Svejk képein levő szánhossz talán még így is túlzás, de egy visszatérő munkára akár fent is lehet hagyni a szerszámokat. Viszont ha már nagy hely van a szerszámoknak akkor lehet akár felváltva is pakolni . 2 kés hely , 1 fúró hely, 1 menetfúró hely, majd megint 2 késhely ...és így tovább. Ha meg pozícionálva van egy rakás csigafúró akkor nem kell állandóan cserélgetned. Legalább a magfuratokat érdemes felpakolni. Ha meg ráfér 50 db szerszám , azonnal gyorsabban megy az egyedi alkatrészek gyártása is. Nem véletlen mondják a nők, hogy a méret a lényeg.... Nem baj ha hosszú a szerszám (tár) :)

svejk

Igen, sajnos órmotlan meg csúnya, de egyrészt az embernek nincs szíve elvágni sem az orsót sem a sínt, másrészt ki tudja mire lesz még jó, főleg ha szétszedi az ember :)
Egyébként 8 ilyen késtartót szerzett, és talán fele jobbos, fele balos.
Arról pedig hogy hogy lesz ez a forgácstól levédve még a gazdájának sincs halvány lila fogalma..:(
Mondtam neki terítsen az egészre egy ponyvát és csak a késeket dugja ki rajta :)))

ybm4ifb

Szevasztok

Elkészült a CNC-m 4.tengelye,a Felhasználok mappáiba tettem fel rola 3 képet.
A robotkarnak ezzel vége!

s7manbs8

Ott látok a mappádban valami KUKA robot lenne ? Csak nem azt akartad üzembe helyezni ?

ybm4ifb

Neem....azt a Vaterán árulta valaki..végül azthiszem 250ezer körül kelt el..
Az én robotkarom,egyszerü vizszintes,és függöleges mozgást tudott csak..felvesz,elfordul,letesz...K Árpinak volt egy hasonlo szerkezete.

bmejdz9nu

Most nyitottam ki egy üveg bort...
Nem parafa dugó van benne... ilyen-olyan gumi/műanyag... nem is puha nem is kemény... jó anyag... talán még forgácsolható is...
Arra gondoltam ebből nem lehetne kuplungot csinálni :) Az üveg vissza váltásból úgyis összejön a többire a pénz :)

4um5b65d

Persze csak addig csinálod ebből, míg egyszer eszedbe nem jut, hogy spirálrugó is van a világon... :)))

43pbwjg8s

Alakul a dolog.
Még most jön a lehteséges egyszerűsítés.

http://kepfeltoltes.hu/091027/9771809311_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/091027/9689510902_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Ötleteket, dorgálásokat bátran!

43pbwjg8s

Bocsánat ez még kiamaradt:
Alapok.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/gepeszet/CNC%20technika.ppt" TARGET=_fnew>CNC technika

43pbwjg8s

További érdekességek:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/gepeszet/f%f5ors%f3/" TARGET=_fnew>főorsó, megmunkáló központok, marógépek

2vkx6unz

Jól néz ki, de  
1. nagyon sok alu vag yvas  lemegy majd fogácsnak >> dárga lesz az anyg és a megmunkálás is.
2 a kocsikat csak a bázis oldalon kell peremmel megtámasztani illetve a sín esetében is csak az egyiket clészerű. Módozatoka pl a HiWIn katalógusban találsz.
3 szerelhetőség? beállíthatóség? pl ha felteszed az Y ra a teljes egységet akkor milyen módon fogod beállítani az Y-hoz a kocsikat?  
4 hol lesz az Y tenhely golyós anyája, orsója?
5 csökkenteném a Z-Y távolságát (a mozgások síkjai lehető legközelebb legyenek egymáshoz) pl kiesbb kuplung, motor áttételen a másik oldalon.
6  valamilyen mechanikus szerkezettel megakadályozni , hogy a Z orsó nélkül kicsúszhasson lefelé
7 az orsónak csapágyazás kell legalább a megjaktás felőli végén, de jobb ha mindkettőn van a motor csapágya nem erre való.
8 A marómotor rögzítését máskép csinálnám mert alapból így nincs rajta felerősítésre való furat, menet
9 végállás, home kapcsoló hova és hogyan lesznek rögzítve?

Elsőre ennyi. Pesze könnyű a kibicnek [#hawaii]
nem nekem kell áttervezni, átrajzolni...

Farkas Ádám

Igen, de a legfontosabb az 5. pont nagyon kilóg a marómotor az Y híd síkjából. mégpedig azért mert a Z tengely kerülgeti a léptetőmotort. Ezt úgy tudod kiküszöbölni, hogy a léptecs-motort a mozgó Z-re szereled és így már csak a Z anya szélessége határozza meg a távolságot.