Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Így van, jól beszélsz törzsfőnök ! Uff ...[#nyes]

000000000

Köszönöm tanácsotokat!

4um5b65d

Kérnék én is egy-két ötletet... ki mit látott a nagyvilágban ?

Adva van egy CNC eszterga aminek a keresztszánja lényegesen hosszabb, mint az átlag. Ide lenne felpakolva egy rakás szerszám szépen libasorban, megúszva ezzel a revolver fejet. Vajon mi lenne a legjobb megoldás a szerszám tartó bakok(késtartó) rögzítésére? A "T" horony eleve kilőve, mert ha a középső szerszámokból egyet ki kell emelni vagy esetleg a meglevő kettő közé egy újabbat berakni akkor minden szerszámot meg kell mozgatni a művelet érdekében. A lényeg az lenne, hogy a lehető leggyorsabb késtartó cserét lehessen elvégezni és ráadásul csavarozás nélkül. Gondoltam itt egy kiálló fecskefarok vezetékre amire úgy lehet "rápattintani" az egyedi késtartókat mint a villamosságban egy sinre a kismegszakító automatákat. Ha valakinek támadna egy ötlete az kérem öntse szavakba vagy linkekbe... köszi

000000000

Miért is kell egy T-horonynak hosszirányban futnia ?

000000000

A T-horony tökéletes, van olyan t-horony anya, ami trapéz alakú és meghúzáskor elfordul a horonyban, oldáskor meg kilehet emelni a horonyból, mert szélessége megeggyezik a horony felső méretével. Valahol a neten láttam.

000000000

Köszi a grafikus választ, hálám üldözzön örökké, így már egyértelművé vált a magyarázat számomra is. Eddig ez az ötlet áll a toplista élén,a második helyen pedig egy mindkét irányban átmenő rúd lenne, meghajlítva közepen mint az autó főtengelye, hátránya a Te megoldásoddal szemben, hogy nincs meg az oldalirányú mozgatás lehetősége. Rövid távon semmikép nem akrom megépíteni a hármas befutót, a motoros mozgatást a zárt térben, de hosszútávon érdekes lehet.
De sajnos csak november eljétől tudok vele érdemben foglalkozni, most egy új modellprojectet kell végigvinnem Okt. 29.-ére.

D.Laci

"Mint ezen az oldalon szinte minden, ez is egy CNC gépről szól"
Nem azért kérdeztem hogy mire használod mert érdekel de ha konkrétan nem árulod el a nagy titkot segiteni sem lehet...

A 600mm hosszt még akkár megis lehetne csak egyik végén támasztani ha nagyemelkedésű az orsód (20-25mm), de gondolom csak 4-5 mm az emelkedés. De még ez is vajmi kevés infó, mert nem mindegy hogy 100-150f/min , vagy 1000-1500f/min-nel pörgeted.
A 3201-et azért is ajánlom neked mert párositás nélkül is szépen fut. A másik végét mindenféle kép legalább egy sima mélyhornyút tegyél.
A kúp görgös mogoldás is megfelelő lehet, de a talpcsapágyat semifélekép nem ilyen alkalmazásra találták ki és nem is használják önmagában.

4um5b65d

Na, igen..... miután leírtam a kérdést , nekem is pont ez ugrott be, hogy az eszterga hossztengelyével is futhatnak egy irányba a hornyok. Valami excenteres feszítéssel meg villám gyorsan ,külön csavarozás nélkül is lehet rögzíteni. Valahogy így van megoldva talán az  E2 , E3N-es gépek hátsó késtartója is.

4um5b65d

A csavarozást mindenképp el szeretném kerülni, a lustaság fél egészség jegyében.. :))

43pbwjg8s

Sziasztok!
Egy kis infó kellene a gyakorlott szakemberektől!
Egy ER16-os patront használva mekkora volt a legnagyobb mélység amit martatok?
A szerszámkinyúlás maximális még ésszerű értéke miatt kérdezem.

D.Laci

Kereszt irányban is lehet a horony a kivehetős anyával.
Meglazitod a csavart, anya elfordul, kiemeled oszt jócakát. olyan mint az excenteres.

besirkyjh

A hossz szánnal párhuzamos hornyu " T-nut " asztal , késtarto alja illeszkedik a horonyba és a késtarton át huzdfell egy exceneterrel .A szoritás a "T nut" anyával beállithato .
Gyors , egyszerü .

4um5b65d

Ja..ja, erre gondoltam #5906-ban.

besirkyjh

Bocs .

Pedig olvastam

4um5b65d

Az már nem olyan mint az excenteres. Az excenteresnél csak egy kart kell elmozdítani és már áll is mint a cövek. A keresztszánon hosszirányban levő T horonynál nem lehet a tokmányhoz közelíteni , távolítani a szerszámot, az pedig igen előnyös lenne. Azt hiszem marad ez a hossz szánnal párhuzamos T horony. Vagy ha valami hulladék lineáris vezetőkre szert tudnék tenni akkor még az is lehet, hogy azokat csavaroznám fel. 2db-onként a bal és a jobb felét fel lehet "T horonynak" is használni.(már amelyiket) Azok legalább edzettek, ami hosszú távon is kopásálló T hornyot eredményezne.